Taggar: barn , vabb , förkylning

Stjärnaporna i Gränslandet - förvandla medicineringen till ett magiskt äventyr

Att ha barn är fantastiskt – och utmanande. Framför allt när det kommer till medicinering eller annan behandling. För vad gör man egentligen när hostmedicinen ratas och kreativiteten sinar? 

För att underlätta processen har vi tagit fram en samling magiska metoder som hjälper dig när det är dags att behandla ditt barn. Metoder som förvandlar medicinen till spännande äventyr och får ditt barn att koppla tillfrisknandet till något positivt. 

Först ut är Stjärnaporna i Gränslandet – ett ljudsatt sagoäventyr i tio delar där ditt barn får hjälpa Stjärnaporna Dunder och Galax att leta efter sin vän Kosmos. Till sin hjälp har de ditt barns magiska trolldryck som hjälper dem att undkomma faror och hinder.

Bild att skriva ut och färglägga finns här.

Så här gör du

Häll upp medicinen, vätskeersättningen eller det som ditt barn behöver få i sig och placera den tillgängligt. En gång under varje avsnitt kommer Stjärnaporna att stöta på ett hinder och be ditt barn om hjälp – då är det dags att ta medicinen. Drick den under melodislingan som spelas upp, eller tryck på paus om ni behöver mer tid. Sedan fortsätter avsnittet och barnet får reda på vilka magiska krafter som trolldrycken har framkallat. Lycka till!

Fler tips på hur du kan underlätta medicineringen:

  • Blanda inte ut flytande medicin med barnets favoritdryck – en ökad mängd vätska kan istället försvåra processen. Försök istället förklara varför det är viktigt att ta medicinen och belöna barnet efteråt med något gott att dricka eller äta.
  • Om barnet har svårt för flytande medicinering finns det ofta andra alternativ, som droppar eller små tabletter. Vissa tabletter går även bra att dela och blanda med exempelvis sylt eller yoghurt.
  • Använd en doseringsspruta eller dos-sked när du ger barnet flytande medicin. Om det inte följer med i förpackningen hittar du dem på apoteket. Vissa läkemedel har dock en egen spruta som ska användas för att dosen ska bli rätt.
  • Om ditt barn är lite äldre – bestäm en belöning tillsammans som barnet får när hela dosen är tagen.
  • Vill ditt barn inte dricka vätskeersättning? Gör isglass av det istället!

 

* Undersökning genomförd via webbenkäter av GFK Norm under januari 2018. Undersökningen är statistiskt säkerställd och har 602 respondenter, samtliga är föräldrar med ett eller flera barn i åldern 2-9 år.


Taggar: barn , vabb , förkylning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.