Hitta rätt hudvård utifrån din hudtyp

Olika hudtyper har olika behov och sällan går den att jämföra med hur andras fungerar och reagerar. Genom att ta reda på vad du har för hudtyp blir det enklare att skapa din personliga hudvårdsrutin som ger dig en välmående och balanserad hy.

 

Huden kan ha olika behov som varierar från dag till dag eller år till år. Dessutom förändras hudens behov efter årstid, eller tid i livet. Det vi alla har gemensamt, oavsett hudtyp, är att rätt val av hudvård är A och O för en välmående och balanserad hy. Hur vår hud mår påverkar ofta vårt generella mående, och genom att förstå vår hy blir det enklare att få den och dig att må bra.

Vilken hudtyp har du? Här listar vi olika typer av hud och hudvård anpassat efter din hys egenskaper. Läs vidare och hitta inspiration till din alldeles egna hudvårdsrutin.   

 

Hudvård för normal hy

Kännetecken: En normal hudtyp har jämna porer som varken är förminskade eller förstorade på någon del av ansiktets partier. Huden känns mjuk, följsam och behaglig, samtidigt som den inte tenderar att bli vare sig blank eller stram. Man brukar säga att huden är i balans. Det beror på att en normal hy har en balanserad talgproduktion, det vill säga att huden har en jämn fördelning av fett och fukt.


Hudvård för normal hy: Behåll den höga fukthalten i huden med fuktgivande hudvårdsprodukter. Öka chansen att bibehålla en normal och frisk hy länge genom att använda dagcreme med solskyddsfaktor.


Normal och känslig hy: Risken med normal hy är att man lätt ignorerar hudens behov. Även den som har normal hy kan drabbas av ytliga omständigheter, som väder, smuts eller stress. Varje dag utsätts vi för olika saker som kan påverka vår hy, alltifrån vad vi äter till vilket väder som väntar utanför dörren. Ser man inte efter sin normala hy kan den bli irriterad eller torr, så kom ihåg att även en normal hy behöver bli omhändertagen.

Tänk på: Din hud kan förändras genom åren, det är helt normalt. Men det innebär att behoven också kan skifta, eller utvecklas. Vanligtvis avtar till exempel hudens egen produktion av naturliga oljor med åren, komplettera då med extra återfuktning för att förhindra torr hud.


 

Hudvård för torr hy

Kännetecken: Torr hy kan kännas stram, speciellt efter att du rengjort ansiktet. Den kännetecknas också av att huden är finporig, ibland är porerna knappt synliga. Huden kan också vara fjällig eller sträv, ibland kan den till och med klia. Det beror på att huden har brist på både fukt och fett.

Hudvård för torr hy: Använd produkter som är djupt återfuktande och gärna näringsrika. Ofta tenderar torr hy att vara känslig, därför kan lugnande eller svalkande hudvård med exempelvis aloe vera vara att föredra. Torr hy mår ofta extra bra av att behandlas med en återfuktande ansiktsolja och en fet ansiktskräm.

Torr och känslig hy: Eftersom en torr hy är lättirriterad ska man vara extra noga med vilka produkter man använder om man upplever att man inte bara är torr, utan också känslig. Det är klokt att undvika många olika produkter på samma gång. Hitta en hudvårdsrutin med snälla hudvårdsprodukter som du använder kontinuerligt, det minimerar risken för att framkalla starka reaktioner. Om huden är väldigt irriterad kan det vara bra att minska på tvätt och dusch, eftersom vatten har en negativ effekt på torr och känslig hy.

Tänk på: Vatten är uttorkande när det kommer utifrån, välj med fördel en ansiktsrengöring i mjölkform som du slipper skölja av med vatten. Använd en snäll ansiktspeeling cirka en gång per vecka för att hjälpa huden att få bort döda hudceller. En väl rengjord hy underlättar för huden att ta vara på efterföljande hudvård. 

 

Tips: Använd en återfuktande ansiktsmask

Då och då kan du byta ut din nattcreme mot en djupt återfuktande ansiktsmask. Tvätta inte av ansiktsmasken, låt den i stället verka hela natten. Gör proceduren en gång i veckan, eller kanske under en hel vecka som en intensiv fuktkur.  

Hudvård för fet hy

Kännetecken: En fet hy har överproduktion av fett i talgkörtlarna och blir därför lätt blank och glansig. Ofta är porerna stora och utvidgade, och det är inte helt ovanligt med finnar, blemmor eller pormaskar.

Hudvård för fet hy: Använd hudvård som är fuktgivande, lättabsorberade och har balanserande egenskaper. Generellt är den här typen av hudvård något tunnare och lättare i konsistensen, kanske rentav i gelform, vilket ofta har med både absorptionsförmåga och känsla att göra. En djuprengörande ansiktstvätt eller lermask är att rekommendera. 

Tänk på: Ett vanligt misstag många med fet hy gör är använda starka rengöringsprodukter, som exempelvis innehåller alkohol, utan att efteråt återfukta huden tillräckligt. Om du torkar ut huden är hudens försvarsmekanism att producera mer fett. Det i sin tur resulterar i fortsatt oljig och glansig hy, som samtidigt kan strama eller flaga på grund av uttorkning. Med andra ord bör du vara minst lika noggrann med rengöringen som med återfuktning och vård. 

Fet och känslig hy: För dig med både fet och känslig hud är det bra att tänka extra mycket på att använda skonsamma produkter, som vårdar och lugnar samtidigt som de balanserar och motverkar talgproduktion. Svalkande och kylande produkter verkar lugnande och dämpar irritation, samtidigt som det ger en skön känsla. Lär känna din hy och förstå vad det är som triggar just den – så lär du dig vad du ska undvika.

Tips: Olja löser olja

Exempelvis så kan en oljebaserad rengöring enkelt lösa upp och tvätta av den olja, det vill säga talg, som huden har överproducerat. Avsluta rengöringsrutinen med ett balanserande ansiktsvatten och efterföljande hudvård.

Hudvård för blandhy

Kännetecken: Kombinerad hy, eller blandhy som det också kallas, är en av våra vanligaste hudtyper. Den kännetecknas av att ansiktet har både fetare och torrare partier. Vanligtvis är det t-zonen – panna, näsa, haka – som tenderar att gå mot normal eller fet hy. I t-zonen brukar de större porerna hålla till, en högre talgproduktion ger en glansigare hudyta. Samtidigt är ofta resten av ansiktet, särskilt kinderna längs med käken, mer normal till torr.

Hudvård för blandhy: Använd produkter med balanserande effekt. Komplettera din grundläggande hudvårdsrutin, som består av fukt och skydd, med specifika produkter anpassade efter vad de olika områdena i ansiktet behöver. 

Känslig blandhy: En kombinerad blandhy som också är känslig kan vara oförutsägbar, och olika partier av ansiktet kan reagera olika. En blandhy kan kräva en variation av produkter, men var försiktig om du är känslig. Det kan vara bra att hålla dig till en mild hudvårdsserie som tillfredsställer hudens behov utan att skapa irritation.

Tänk på: Punktbehandling! När du använder ansiktsmask kan du behöva två olika – en djuprengörande ansiktsmask på de fetare partierna och en återfuktande på de torrare partierna.

 

En egen hudvårdsrutin

Nu har du fått några tips och riktlinjer vad gäller hudtyper och hudvård. Eftersom valet av hudvårdsprodukter är högst individuellt rekommenderas du att skräddarsy din egen hudvårdsrutin efter behov och önskemål.


Taggar: hudvård , hudkräm , hudtyp , torr hy , blandhy , känslig hy , fet hy

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.