Taggar: hudvård , hudkräm

GUIDE: Vilken hudtyp har du – och vilken hudvård passar dig?

Vill du ha en frisk och välmående hy är det viktigt att du använder hudvård som är anpassad efter din huds behov. Men hur vet man vilken hudtyp man har då? Lugn, vi hjälper dig!

Ingen hud är den andra lik och dess behov ändras dessutom beroende av tid på året – och tid i livet. Det vi alla har gemensamt, oavsett hudtyp, är att rätt val av hudvård är en grundregel för välmående och balanserad hy.

Tänk på att en torr hudtyp också kan se glansig ut, och en fet hudtyp också kan kännas torr. Var därför noga med att skilja på hudtyp och hudens tillstånd när du bygger upp din garderob med hudvårdsprodukter. Enklaste sättet att ta reda på vilken hudtyp du har är att rengöra ansiktet för att sedan inspektera huden.

Normal hy

Kännetecken: En normal hudtyp har jämna porer som varken är förminskade eller förstorade på någon del av ansiktets partier. Huden känns mjuk, följsam och behaglig samtidigt som den inte har tendenser till att bli varken blank eller stram. Man brukar säga att huden är i balans. Det beror på att en normal hy har en balanserad talgproduktion, det vill säga att huden har en jämn fördelning av fett och fukt.

Hudvård för normal hy: Behåll den höga fukthalten i huden med fuktgivande hudvårdsprodukter. Öka chansen att bibehålla en normal och frisk hy länge genom att använda dagcreme med solskyddsfaktor.

Tänk på: Vanligtvis avtar hudens egen produktion av naturliga oljor med åren. Komplettera då med extra återfuktning så huden inte blir torr.

Tips: Addera ett ansiktsserum

Addera ett ansiktsserum i din hudvårdsrutin efter behov eller önskemål. Vill du ha mer lyster, en matt finish eller förebygga uppkomsten av linjer?

Ansiktsserum för normal hud

Torr hy

Kännetecken: Torr hudtyp kan kännas stram, speciellt precis efter du har rengjort ansiktet. Den kännetecknas också av att huden är finporig, ibland är porerna knappt synliga. Huden kan också vara fjällig eller sträv, ibland kan den till och med klia. Det beror på att huden har brist på både fukt och fett.

Hudvård för torr hy: Använd produkter som är djupt återfuktande och gärna näringsrika. Ofta tenderar torr hy att vara känslig, därför kan lugnande eller svalkande hudvård med exempelvis aloe vera vara att föredra. Torr hudtyp mår ofta extra bra av att behandlas med ansiktsolja.

Tänk på: Vatten är uttorkande när den kommer utifrån, välj med fördel en ansiktsrengöring i mjölkform som du slipper skölja av med vatten. Använd ansiktspeeling 1–2 gånger per vecka för att hjälpa huden att få bort döda hudceller och överflödigt hy, det är särskilt viktigt för torr hy. En väl rengjord hy underlättar för huden att ta vara på efterföljande hudvård. 

Tips: använd en återfuktande ansiktsmask

Då och då kan du byta ut din nattcreme mot en djupt återfuktande ansiktsmask. Tvätta inte av ansiktsmasken, låt den istället verka hela natten. Gör proceduren en gång i veckan eller kanske under en hel vecka som den fukt-kur en torr hudtyp suktar efter.

Ansiktsmask för torr hud

Fet hy

Kännetecken: En fet hudtyp har överproduktion av fett i talgkörtlarna och blir därför lätt blank och glansig. Ofta är porerna stora och utvidgade, det är inte helt ovanligt med finnar, blemmor eller pormaskar.

Hudvård för fet hy: Använd hudvård som är fuktgivande, lättabsorberade och har balanserande egenskaper. Generellt är den här typen av hudvård något tunnare och lättare i konsistensen, kanske rentav i geléform, vilket ofta har med både absorptionsförmåga och känsla att göra. Djuprengörande ansiktstvätt eller lermask är att rekommendera. 

Tänk på: Ett vanligt misstag är att de med fetare hy använder starka rengöringsprodukter, som innehåller exempelvis alkohol, utan att efteråt återfukta huden tillräckligt. Om du torkar ut huden är hudens försvarsmekanism att producera mer fett. Det i sin tur resulterar i fortsatt oljig och glansig hy, som samtidigt kan strama eller flaga på grund av uttorkning. Med andra ord bör du var minst lika noggrann med rengöringen som med återfuktning och vård. 

Tips: Olja löser olja

Tips: Olja löser olja, glöm inte det. Exempelvis så kan ofta en oljebaserad rengöring enkelt lösa upp och tvätta av den olja, det vill säga talg, som huden har överproducerat. Se till att avsluta rengöringsrutinen med ett balanserande ansiktsvatten och efterföljande hudvård.

Ansiktsvatten för fet hy