Taggar: sommar , sol , solkräm , solskydd

Skydda barnen mot solen

Varma, soliga sommardagar är härliga för både vuxna och barn. Kom bara ihåg att barnen alltid behöver skydd mot strålarna. Här har vi samlat soliga fakta och tips som är bra för alla föräldrar att ha med sig i sommar.

 

Upptäck våra fina SPF-nyheter för barn

 

Varför är barn känsligare än vuxna?

Barns hud är tunnare och har inte lika mycket pigment som vuxna, därför bränner de sig lättare i solen. Det är ovanligt med hudcancer hos barn, men bränner man sig många gånger som ung kan risken för cancer öka senare i livet. En generell regel, som gäller både barn och vuxna, är att vara inomhus eller i skugga mellan klockan 11–15 då solen är som starkast.

 

Hur ska man tänka med mycket små barn?

Alla barn under ett år är mycket känsliga mot solen och ska helst inte utsättas för direkt solljus. Det är bra att klä barnet i tunna kläder som täcker kroppen och att sätta på dem solhatt. Det är viktigt att komma ihåg att viss UV-strålning även finns i skuggan, så det bästa är att vara inomhus mellan klockan 11 och 15 när solen är som starkast.

 

Och vad gäller för barn över ett år?

I princip samma sak, men det går bra att vistas i solen en liten stund. Till de delar av kroppen som inte täcks med kläder är det bra att smörja in med solskyddskräm för barn med minst spf 30 eller spf50.

 

Hur skyddas barnen bäst från solen en dag på stranden?

Vatten och sand reflekterar solljus och ökar effekten av UV-strålningen, så se till att vara väl förberedd för en heldag av sol. Sätt alltid upp ett parasoll eller ett soltält så kan barnen (och du själv för den delen) alltid få skugga. Smörj in barnen med solkräm med minst spf 30 varannan till var tredje timme och alltid efter bad. Klä gärna barnen i UV-dräkt, t-shirt, baddräkt eller badshorts som går långt ned på benen. Kom också ihåg att ögonen behöver skyddas från solen, så både keps och solglasögon är bra att ta med.

 

Vilken typ av solskyddskräm är bäst för barn?

Använd alltid en solkräm med minst spf 30, och testa er gärna fram till vilken typ av konsistens ni gillar bäst. En mousse eller spray är ofta lite lättare i konsistensen, vilket kan passa fint till otåliga och badsugna barn, men det finns även krämer med samma typ av konsistens. Om solskyddet är enkelt att smörja in är det dessutom enklare att använda rätt mängd. Ett barn i sjuårsåldern behöver omkring 30 milliliter kräm till hela kroppen, vilket betyder att en flaska på 200 milliliter räcker till cirka sex insmörjningar. 

 

Till Hjärtats sol-sortiment!


Taggar: sommar , sol , solkräm , solskydd

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.