Resa med läkemedel

Ska du resa utomlands? Då är det en god idé att kontrollera vilka regler som gäller för de receptbelagda läkemedel du vill ta med dig.

Narkotikaklassat läkemedel

Reglerna för olika typer av läkemedel skiljer sig åt mellan världens länder. Du kan behöva förbereda dig en tid innan avresa. Det är särskilt viktigt om dina läkemedel är narkotikaklassade. Kontrollera om ditt läkemedel är narkotikaklassat i Sverige.

Resa inom Schengen

Om du reser till ett land inom Schengen och behöver ha med dig narkotikaklassade läkemedel, ska du kunna visa upp ett intyg på att du har rätt att ta med dig just de medicinerna.

Vi hjälper dig med Schengenintyg

På Apotek Hjärtat får du hjälp med att skaffa Schengenintyg för dina läkemedel. För att kunna hjälpa dig med ditt intyg så behöver du först:

  • Fylla i en blankett för varje läkemedel som du behöver intyg för.

  • Ladda ner blankett för Schengenintyg (pdf)

  • Ta med blanketten till ditt apotek

  • Ta också med dina recept eller medicinförpackningar med bibehållna apoteksetiketter, samt giltigt legitimation.

Resa utanför Schengen

Ska du resa till ett land utanför Schengen? Kontakta då landets ambassad i Sverige för mer information om vad som gäller för dina läkemedel. Det är särskilt viktigt om dina läkemedel är narkotikaklassade. 

Flytande mediciner i handbagaget?

Behöver du ha med dig flytande läkemedel (t ex insulin) i handbagaget? Läs om regler för medicin i handbagaget hos Transportstyrelsen: Om medicin i handbagaget.

Använd originalförpackningen

De läkemedel du tar med dig bör alltid vara kvar i sina originalförpackningar, gärna med apoteksetikett. Det underlättar vid en tullkontroll och hjälper dig om du behöver gå till lokal sjukvård för att få mer medicin medan du är bortrest.


Läs mer om att resa med läkemedel

Läkemedelsverket

Behöver du hjälp?Går ditt läkemedel inte att beställa eller har du ett särskilt önskemål? Kontakta oss så hjälper vi dig. Våra farmaceuter svarar också på frågor om dina läkemedel.
Länk till Min doktor för receptförnyelse