Ta hål i öronen – när passar det?

Smyckesresan börjar – vad är bra att tänka på? Har önskemålen börjat komma där hemma än? När barn är i en viss ålder är det nästan omöjligt att undvika frågan om att ta hål i öronen. Och visst är det något speciellt att kunna känna sig extra fin med olika örhängen. Smyckesresan startar och pågår sedan under ett helt liv. Men när är egentligen den bästa tiden att ta hål i öronen? Ska barnet själv få bestämma när det är redo? Finns det argument för att vänta? Och finns det några risker?


Om vi utgår ifrån att ditt barn vill ha hål i öronen och du har börjat fundera på om det är en bra idé är det bästa att läsa på om hur det går till, vad som kan vara bra att tänka på innan och efter. Kanske vill du veta hur andra gör. Men till sist är det bara du som förälder som vet vad som är bäst för just ditt barn.

 

Medicinsk öronhåltagning

I samarbete med Blomdahl Medical erbjuder vi kvalitetssäkrad medicinsk öronhåltagning på utvalda Apotek Hjärtat.

Se här för mer info!

Utvalt från Blomdahls!

 

Vid vilken ålder passar det bäst att ta hål i öronen?

Det finns såklart inte ett enkelt svar på det här. Generellt sett är ingen ålder bättre eller sämre än någon annan. Och det finns lika många åsikter som det finns föräldrar. Det finns också stora kulturella skillnader. I vissa länder är det vanligt att ta hål i öronen på barn som bara är några månader och i andra länder är det ovanligt att man gör det alls.
Vi vet av erfarenhet att många barn brukar tycka det är intressant med hål i öronen när de börjar skolan. Kanske för att de ser det på andra barn, eftersom vissa vill markera att förskoletiden är över och barnet börjar ”bli stort”. Andra tycker att barnet ska vara så pass gammalt att det själv kan ansvara för att hålla hålen rena. Några tycker att 10 eller kanske 12 år är en bra gräns. 

Rent juridiskt behöver någon som är under 18 år ha målsmans godkännande för att ta hål i öronen. Det är alltså varje förälders val att bestämma om eller när man vill göra hål i sitt barns öron.


Är det farligt?

Att ta hål i öronen är inte farligt, men varje hål som görs i huden medför en risk för infektion. Komplikationer är dock inte särskilt vanligt. Så länge såret som uppstår vid håltagningen hålls rent, torrt och luftigt, brukar det läka snabbt. Det är en bra idé att påminna barnet att inte pilla på örhängena med smutsiga fingrar.

Frågan om allergier brukar alltid komma upp när det kommer till håltagning. Allergier kan utvecklas när som helst i livet, och en håltagning gör dig mer sårbar för olämpliga material, som nickel, palladium, kobolt och så vidare, men även guld och silver. Det är därför vi är så noga med att bara använda de allra säkraste materialen. Blomdahls produkter är utvecklade i samråd med hudläkare och våra smycken passar alla, även personer med känslig hud och kontaktallergi.


Hur går själva håltagningen till?

Även om barn ofta längtar efter den stora dagen, händer det att de ångrar sig efter att första hålet är taget. Blomdahl har därför utvecklat en unik metod som innebär att håltagningen görs i båda öronen samtidigt. Det går snabbare, känns tryggare och är mer skonsamt för barnen (och föräldrarna…).
Blomdahls håltagare är diplomerade och använder sterila engångsprodukter. Platsen där smycket ska sitta markeras och huden rengörs noggrant. Själva håltagningen görs sedan med ett sterilt smycke som sitter i en steril engångshållare. De delar som rör vid huden kommer direkt ur den sterila förpackningen, utan att komma i kontakt med något eller röras av någon annan.


Gör det ont?

Ja. Nej. Kanske lite. Alla barn är precis som vuxna olika känsliga för smärta. Vissa säger att det bränner till lite. Andra tycker knappt det känns som ett myggstick. Direkt efteråt kan det kännas varmt och lite ömt, men det går snabbt över.


Vad ska man tänka på efteråt?

Dagen när man tar hål i öronen är stor och viktig för de flesta barn. Fira gärna lite extra när det är gjort! Det tar ungefär sex veckor för ett hål i örsnibben att läka. Under den tiden är det viktigt att hålla huden runt hålet rent, torrt och luftigt för att undvika att såret blir infekterat.

Det kan vara bra att prata med barnet om de viktiga skötselråden – till exempel att de själva, eller kompisarna, inte får röra vid de nytagna hålen och att man ska vara försiktig när man tar av och på tröjor och så vidare.
När du hjälper ditt barn med skötseln, tvätta alltid händerna innan ni rör vid örsnibbarna och rengör både fram och baksida med flytande tvål och rinnande vatten till exempel i duschen. Ett bra alternativ är Blomdahls Piercing Aftercare rengöringsservetter. Väldigt praktiska när man inte har tillgång till rent rinnande vatten.


Hur tidigt kan man byta till andra örhängen?

Efter sex veckor är det fritt fram, men var gärna lite extra försiktig vid byte av örhängen. Eftersom huden som har bildats inuti hålen är tunn och skör, kan den lätt skadas och det kan uppstå en infektion. Det är bra att fortsätta med rutinen att rengöra händerna, och även smycket, innan bytet, samt att fortsätta hålla rent, torrt och luftigt runt hålen, under hela det första året.


Vad händer om man tar ut örhänget för tidigt?

Om ni tar ut örhänget innan ny hud bildats, läker det ihop igen. Sker det inom de första veckorna är det nästan som om det aldrig tagits något hål. Var därför helst aldrig utan örhängen under det första året, eftersom hålen kan krympa och/eller växa igen.


Vilka örhängen ska man byta till?

När läkningsprocessen är klar och det är dags att byta örhängen är det fortsatt viktigt att man använder örhängen i material som är snälla mot huden, som ren medicinsk titan eller plast. Detta är för att skydda den nya, lite känsligare huden som nu har bildats.

Något som också är bra att tänka på, är att välja rätt örhänge för rätt tillfälle. Om du har ett aktivt barn och det finns risk att örhängena fastnar i något, är det bra att använda örhängen på stift. Tänk dock på att inte klämma åt låsen för hårt, så att det riskerar att bli problem med läkningen.

Om läkningen skulle ta lite längre tid, kan örhängen på krok i titan eller i medicinsk plast vara en bra lösning. Med sådana örhängen går det lättare att hålla rent, torrt och luftigt runt hålen.

 


Här
hittar du Blomdahls sortiment hos oss på Hjärtat. 
💚


Fina smycken för dig som gillar klassisk och tidlös design, och de passar perfekt för både vardag och livets alla festliga tillfällen.

 


Taggar: hål i öronen , örhängen , smycke , blomdahl
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.