Ta hål i öronen – när passar det?
Publicerad 2024-06-24
Senast uppdaterad 2024-08-21
Smyckesresan börjar – vad är bra att tänka på? Har önskemålen om att ta hål i öronen börjat komma hemma än? När barn når en viss ålder är det nästan omöjligt att undvika frågan. Det är något speciellt med att kunna känna sig fin i olika örhängen. Men när är egentligen den bästa tiden att ta hål i öronen? Ska barnet själv få bestämma när det är redo? Finns det argument för att vänta? Och finns det några risker?
Medicinsk öronhåltagning
Om vi utgår ifrån att ditt barn vill ha hål i öronen och du har börjat fundera på om det är en bra idé är det bästa att läsa på om hur det går till, vad som kan vara bra att tänka på innan och efter. Kanske vill du veta hur andra gör. Men till sist är det bara du som förälder som vet vad som är bäst för just ditt barn.
I samarbete med Blomdahl Medical erbjuder vi kvalitetssäkrad medicinsk öronhåltagning på utvalda Apotek Hjärtat.
När passar det att ta hål i öronen?
Det finns inget enkelt svar på detta. Generellt sett är ingen ålder bättre eller sämre än någon annan. Det finns många åsikter och stora kulturella skillnader. I vissa länder är det vanligt att ta hål i öronen på barn som bara är några månader gamla, medan det i andra länder är ovanligt att göra det alls.
Många barn börjar intressera sig för hål i öronen när de börjar skolan, kanske för att de ser det på andra barn eller för att de vill markera att förskoletiden är över. Andra anser att barnet ska vara gammalt nog att själv kunna ansvara för att hålla hålen rena. Några tycker att 10 eller 12 år är en bra gräns. Rent juridiskt behöver någon under 18 år ha målsmans godkännande för att ta hål i öronen. Det är alltså varje förälders val att bestämma om eller när man vill göra hål i sitt barns öron.
Är det farligt?
Att ta hål i öronen är inte farligt, men varje hål som görs i huden medför en risk för infektion. Komplikationer är dock inte särskilt vanliga. Så länge såret hålls rent, torrt och luftigt brukar det läka snabbt. Påminn barnet att inte pilla på örhängena med smutsiga fingrar.
Allergier kan utvecklas när som helst i livet, och en håltagning gör dig mer sårbar för olämpliga material som nickel, palladium och kobolt, men även guld och silver. Det är därför viktigt att använda säkra material. Blomdahls produkter är utvecklade i samråd med hudläkare och passar även personer med känslig hud och kontaktallergi.
Hur går håltagningen till?
Blomdahl har utvecklat en unik metod där håltagningen görs i båda öronen samtidigt. Det går snabbare, känns tryggare och är mer skonsamt för barnen (och föräldrarna). Blomdahls håltagare är diplomerade och använder sterila engångsprodukter. Platsen där smycket ska sitta markeras och huden rengörs noggrant. Själva håltagningen görs sedan med ett sterilt smycke i en steril engångshållare.
Gör det ont?
Ja. Nej. Kanske lite. Alla barn är olika känsliga för smärta. Vissa säger att det bränner till lite, andra tycker knappt att det känns som ett myggstick. Direkt efteråt kan det kännas varmt och lite ömt, men det går snabbt över.
Vad ska man tänka på efteråt?
Dagen när man tar hål i öronen är stor och viktig för de flesta barn. Fira gärna lite extra när det är gjort! Det tar ungefär sex veckor för ett hål i örsnibben att läka. Under den tiden är det viktigt att hålla huden runt hålet rent, torrt och luftigt för att undvika infektion.
Skötelsråd och rengöring
Prata med barnet om viktiga skötselråd, som att de inte ska röra vid de nytagna hålen och att vara försiktig när man tar av och på tröjor. Tvätta alltid händerna innan ni rör vid örsnibbarna och rengör både fram- och baksidan med flytande tvål och rinnande vatten, till exempel i duschen. Blomdahls Piercing Aftercare rengöringsservetter är ett bra alternativ när man inte har tillgång till rent rinnande vatten.
Hur tidigt kan man byta till andra örhängen?
Efter sex veckor är det fritt fram, men var försiktig vid byte av örhängen. Huden som bildats inuti hålen är tunn och skör och kan lätt skadas, vilket kan leda till infektion. Fortsätt rengöra händerna och smycket innan bytet, samt håll rent, torrt och luftigt runt hålen under det första året.
Vad händer om man tar ut örhänget för tidigt?
Om örhänget tas ut innan ny hud bildats, läker hålet ihop igen. Sker detta inom de första veckorna är det nästan som om det aldrig tagits något hål. Var därför aldrig utan örhängen under det första året, eftersom hålen kan krympa och/eller växa igen.
Vilka örhängen ska man byta till?
När läkningsprocessen är klar är det viktigt att använda örhängen i material som är snälla mot huden, som ren medicinsk titan eller plast. Detta skyddar den nya, känsligare huden. Välj rätt örhänge för rätt tillfälle. Om ditt barn är aktivt och riskerar att örhängena fastnar i något, använd örhängen på stift. Se till att inte klämma låsen för hårt för att undvika problem med läkningen.
Om läkningen tar längre tid, kan örhängen på krok i titan eller medicinsk plast vara en bra lösning. Med sådana örhängen är det lättare att hålla rent, torrt och luftigt runt hålen.
Här hittar du Blomdahls sortiment
Fina smycken för dig som gillar klassisk och tidlös design, perfekt för både vardag och livets alla festliga tillfällen.