Receptbelagda läkemedel till din tonåring

För vårdnadshavare till barn som är 13-17 år gäller särskilda förutsättningar vid uthämtning av receptförskrivna läkemedel via e-handel. Det går inte att automatiskt titta på och beställa en tonårings läkemedel via apotekens e-handel. Det är inte heller möjligt för en tonåring att ge fullmakt till sin vårdnadshavare för att denne ska få tillgång till e-recepten. Beroende på typ av behandling är det ändå möjligt för vårdnadshavare att handla både på apotek och på distans till tonåringar. En tonåring som har e-legitimation kan också logga in själv och se sina e-recept.

En vårdnadshavare kan kontakta oss på 0771-405 405 (öppet helgfria vardagar 8-18) för att få hjälp att e-handla sin tonårings recept. Vårdnadshavare identifierar sig med e-legitimation och en farmaceut gör då, precis som på ett vanligt apotek, en bedömning av vilken information som kan lämnas ut med hänsyn till tonåringens integritet. Farmaceuten kommer att ställa frågor om vilka läkemedel barnet/tonåringen behöver, som en integritetsskyddande åtgärd. En vårdnadshavare kan också fortsatt gå till ett vanligt apotek för att hämta ut recept till sin tonåring. Samma kontroll görs då av vilken information som kan lämnas ut och vilka läkemedel barnet/tonåringen behöver.

Det är eHälsomyndigheten som fattat beslut om att begränsa vårdnadshavares möjlighet at se tonåringars recept på webben. Denna begränsning är till för att skydda tonåringars integritet. för att följa offentlighets- och sekretesslagen. Gäller vårdnadshavare för tonåring mellan 13 och 17 år. För mer information läs eHälsomyndighetens faktablad, här finns även kontaktuppgifter för frågor och synpunkter.


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.