Slipp torr hud på vintern – vinterprepp!

På vintern är vi många som drabbas av hudbesvär såsom eksem och torr hud. Det är inte så konstigt med tanke på de extrema temperaturväxlingarna mellan ett varmt och torrt inomhusklimat och den kyliga vinterluften. Här kommer våra bästa tips på hur du preppar huden i ditt ansikte för att klara påfrestningarna under vintern.


1) Tvätta inte ditt ansikte på morgonen

Din hud klarar sig allra bäst mot kylan när den är ren och torr. Men tvätta inte bort ansiktets naturliga fett på morgonen innan du går ut. Det är bättre att du både tvättar och eventuellt rakar dig kvällen innan, så hinner ett skyddande fettlager bildas under natten. Om du är torr kan du smörja in dig med en återfettande kräm, både i ansiktet och på kroppen.

2) Använd mild rengöring för ansiktet

Använd inte uttorkande rengöringsprodukter för ditt ansikte utan välj en rengöringscréme, rengöringslotion eller rengöringsolja som är snällare mot huden och hjälper till att bygga upp en skyddande barriär mot kyla.


3) Välj en fetare dagkräm eller ansiktsolja

Många dagkrämer innehåller ofta vatten som kan frysa på huden när du är ute i kylgrader. Välj istället dagkrämer som är lite fetare kräm och som innehåller fuktbindande ämnen som karbamid eller glycerin. Då stannar fukten kvar i huden. Du kan också byta ut den vanliga dagkrämen mot en ansiktsolja eller varför inte kombinera de två? Addera några droppar ansiktsolja till din vanliga dagkräm för ett förstärkt skydd. Ansiktsolja tränger ned på djupet i din hud och återfuktar. En vanlig missuppfattning är att ansiktsolja gör din hud ”oljig” och att den ökar risken för akne, men den kan tvärtom balansera talgproduktionen i din hud och förhindra uppkomsten av akne.

Härliga ansiktsoljor:

Feta dagkrämer med glycerin eller karbamid:


4) Glöm inte läpparna

Den här tiden på året blir läpparna ofta torra och fnasiga. De är extra känsliga för uttorkning eftersom de inte producerar någon talg. Det enda som hjälper är att smörja läpparna ofta med ett bra återfettande cerat eller läppbalsam. Det går inte att smörja för ofta och på det sättet ”vänja” huden vid cerat. Välj gärna ett med inbyggt solskydd om du ska ut i skidbacken och skidspåret.

Tips på läppvårdande produkter


Taggar: hudvård , ansiktsvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.