Taggar: sluta röka

Bli rökfri – så kan du lindra din abstinens

Har du bestämt dig för att bli rökfri men orolig för abstinensen? Apotek Hjärtat ger dig som vill sluta röka råd om vilka nikotinläkemedel som kan ta dig igenom den värsta tiden.

Motivation och stöd från omgivningen A och O när du ska bli rökfri och behöver ta dig igenom abstinensbesvären. Andra bra knep som kan lindra är att röra på dig mycket och att dricka mycket vatten.

Bli rökfri och lindra abstinens med nikotinläkemedel

Receptfria läkemedel har visat sig förbättra resultaten för den som vill bli rökfri, de lindrar både abstinens och röksug. Nikotinläkemedel innehåller mindre nikotin än cigaretter, men tillräckligt mycket för att minska dina symptom. Efter cirka tre månader bör du långsamt trappa ned så att kroppen vänjer sig vid allt lägre doser av nikotin. Nedtrappningen brukar ta fyra till åtta veckor.

Nikotintuggummi eller nikotinplåster?

Det finns olika sorters receptfria läkemedel att testa för dig som vill bli rökfri.

 

  • Tuggummi. Nikotintuggummi finns i olika styrkor och smaker. Testa dig fram vilken som fungerar bäst för dig, eller prata med oss på Apotek Hjärtat för att få råd. Det är viktigt att tugga långsamt och med pauser, så att nikotinet hinner tas upp av kroppen. Om du tuggar som på ett vanligt tuggummi frigörs nikotinet för snabbt och det kan leda till biverkningar.
  • Plåster.  Plåster ger en jämn konstant nivå av nikotin i blodet. Det finns i olika styrkor. Du kan välja på dagplåster, som verkar under sexton timmar, eller testa dygnsplåster, som verkar under tjugofyra timmar. Om ett nikotinplåster ger dig irritation på huden kan testa att byta arm eller platsen du applicerar plåstret på. Prova ett annat fabrikat om det inte hjälper - olika plåster kan nämligen innehålla olika sorters häftmassa.Kom in till oss på Apotek Hjärtat för att få råd om vilket plåster som passar för dig.
  • Tablett. Nikotintillförseln i tabletter är låg och sker långsammare än vid rökning. Lägg tabletten under tungan så smälter den och nikotinet tas upp av munhålans slemhinna.
  • Inhalator. För dig som har svårt att bryta vanan kan det hjälpa att "puffa" på en inhalator, precis som på en cigarett. Inhalatorn fylls med en liten cylinder som innehåller nikotin. Varje cylinder räcker i ungefär tjugo minuter om du suger regelbundet på inhalatorn.
  • Munspray. Ger snabb verkan och lätt att ha tillhands.
  • Munhålepulver.  Zonnic Portionspåsar läggs under överläppen och verkar snabbt mot röksuget. Påsarna ska flyttas runt under överläppen under trettio minuter.
Bra att veta!

Många väljer att använda nikotinplåster som bas och kompletterar vid vissa situationer med extra nikotin - exempelvis från munspray.

För dig som vill sluta röka och behöver tips på hur du kan lyckas – läs mer här.

Källa: www.sluta-roka-linjen.org/

Produkter som kan hjälpa till att lindra abstinensen


Taggar: sluta röka

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.