Taggar: diabetes

Experten: Så vet du om du har prediabetes

Prediabetes är förstadiet till diabetes typ 2 och kan ofta komma smygandes utan märkbara symtom. Men det finns flera saker du kan göra för att minska risken att det utvecklas till diabetes. Här svarar Peter Fritzon, farmacispecialist på Apotek Hjärtat, på några vanliga frågor om prediabetes.


Vad beror prediabetes på? 

– Prediabetes kallas det när man har onormalt höga blodsockervärden, men inte tillräckligt höga för att det ska vara diabetes. Att man drabbas av prediabetes beror ofta på övervikt särskilt runt buken, för mycket stillasittande och stress, men även generna kan spela roll.

 

Hur vet jag om jag har prediabetes? 

– Många märker inte av några symtom och inte sällan upptäcks det förhöjda blodsockret först när man har fått en stroke eller hjärtinfarkt. En del kan känna sig trötta eftersom sockret inte kan ta sig in i cellerna. Du kan testa ditt blodsockervärde på närmsta vårdcentral, men även hos vår samarbetspartner Min Doktor som har kliniker på vissa av våra apotek. Du kan också göra en större hälsokontroll med hjälp av Werlabs Hälsokontroll XL. Vill du testa ditt blodsocker vid upprepade tillfällen kan du köpa en egen blodsockermätare.

 

Hur stor är risken för diabetes typ 2 om jag redan fått prediabetes? 

– 15–30 procent av dem med prediabetes utvecklar diabetes inom en 5-årsperiod.

 

Om en nära familjemedlem har diabetes, är risken större att jag utvecklar prediabetes då? 

– Det beror på vilken typ av diabetes det handlar om. Typ 2 är den sort som är mest ärftlig och även den sort som kommer smygande och ofta föregås av prediabetes. Typ 1 där kroppens insulinproduktion helt har upphört är dels inte lika ärftlig och föregås inte av prediabetes.

 

Hur behandlas prediabetes? 

– Prediabetes behandlas främst med viktnedgång, kostomläggning och motion, men ibland även med mediciner. Att sluta röka och att leva ett mindre stressfyllt liv är också saker som minskar risken att prediabetes ska utvecklas till diabetes.

 

Tips! För att ställa om till en mer hälsosam kost kan du ta hjälp av ICAs Nyttiga veckomenyer – nyckelhålsmärkta recept framtagna av deras dietist.

 

När bör jag kontakta vården?  

– Om du på morgonen, när du inte har ätit på ca 8 timmar, har ett blodsockervärde som ligger på 6,1 mmol/L eller mer tyder det på ett förhöjt blodsocker. Du kan prova att gå ner lite i vikt om du är överviktig, röra på dig mer och äta nyttigare för att se om du själv kan få blodsockret att gå ner. Lyckas du inte bör du kontakta din vårdcentral. Om fasteblodsockret ligger över 7 mmol/L eller om du samtidigt har andra kända riskfaktorer som till exempel högt blodtryck bör du kontakta din vårdcentral direkt.

 

Prediabetes

Det finns flera olika varianter av diabetes – där typ 1 och typ 2 är vanligast. Prediabetes heter det när du får nedsatt glukostolerans, vilket är förstadiet till diabetes typ 2. Nedsatt glukostolerans beror på att cellerna blivit mindre känsliga för insulin. Kroppen kan alltså inte ta hand om blodsockret lika effektivt längre. Det kan ta flera år innan prediabetes utvecklas till diabetes typ 2. När det sker är insulinresistensen hög och mängden insulin räcker inte till för att cellerna ska kunna ta upp det socker som finns i blodet.

 

Läs mer:

Sunda vanor för en hållbar vikt

Farmaceuten tipsar: 6 steg till en rökfri vardag


Taggar: diabetes
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.