Experten: Därför ska du regelbundet mäta ditt blodtryck!

Högt blodtryck, även känt som hypertoni, har en förmåga att smyga sig på obemärkt. I denna artikel delar kardiologen Peter Giesecke med sig av insikter om varför regelbunden blodtrycksmätning är avgörande och varför majoriteten av oss förr eller senare ställs inför utmaningen med högt blodtryck.


Ospecifika symtom

Peter Giesecke inleder med att framhålla att högt blodtryck är vanligare än vad många tror.  "Många människor är omedvetna om att de har högt blodtryck, då symtomen ofta är vaga eller till och med obefintliga," förklarar han. "Därmed blir regelbundna blodtrycksmätningar viktiga för att upptäcka problemet i tid." Han liknar detta vid att regelbundet serva sin bil eller besöka tandläkaren - en rutin som är lika viktig!

 

Varför får man högt blodtryck?

"Vissa faktorer, såsom brist på fysisk aktivitet och högt saltintag i kosten, kan öka risken för högt blodtryck," informerar Giesecke. "Men det är också viktigt att erkänna rollen som genetik och åldrande spelar." "Efter 60-års ålder har ungefär hälften av oss högt blodtryck, och denna siffra stiger sedan." "De flesta av oss drabbas förr eller senare av högt blodtryck," konstaterar Giesecke.

Gör testet för att se om du ligger i riskzonen för högt blodtryck. Starta blodtryckstest hos Blodtrycksdoktorn.

 

Enkelt att behandla - Med vetskap om problemet

Det positiva är att högt blodtryck faktiskt är enkelt att behandla. "Med rätt livsstilsförändringar och i vissa fall medicinering kan högt blodtryck behandlas," förklarar Giesecke.

 

Håll koll på ditt blodtryck med regelbundna mätningar

“Att mäta blodtrycket regelbundet är det bästa sättet att upptäcka problem i tid och vidta åtgärder innan det blir allvarligt,” poängterar Giesecke.

Behandlas du för högt blodtryck? Läs mer om hur Blodtrycksdoktorn kan hjälpa dig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 Peter Giesecke
                 Specialistläkare, Blodtrycksdoktorn

Mät ditt blodtryck på ditt närmaste Apotek Hjärtat!

Apotek Hjärtat erbjuder nu blodtrycksmätningar på 155 apotek runt om i landet. “Det är en fantastisk möjlighet för enkel blodtryckskontroll – gå dit och mät,” avslutar Giesecke.

Här hittar du ditt närmaste apotek med blodtrycksmätning.


Taggar: blodtryck , hjärtkärlsjukdom , blodtrycksdoktorn

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.