Taggar: sommar , sömn , sömnbesvär

Bättre sömn under varma sommarnätter

Sommaren är här och förhoppningsvis kommer den med både värme och härligt ljusa sommarkvällar. Hur efterlängtad sommaren än må vara kan den för vissa innebära sömnlösa nätter. Vi reder ut varför det är så och ger dig tips för bättre sömn i sommar.


Att försöka somna en sommarnatt kan vara svårt. Du kanske ligger i sängen och vrider och vänder på dig, kroppen är varm och morgonljuset sipprar in genom fönstret. Sommaren kan vara en riktig sömnbov och det finns både inre och yttre omständigheter som påverkar sömnen.

Sov bättre i sommar med dessa produkter


Kroppens dygnsrytm

Varje dygn går kroppen igenom en biologisk rytm som följer samma mönster. Den styr hormoner, kroppstemperatur och även vårt sömnbehov. På sommaren har kroppen svårare att reglera rytmen och då kan vi få svårare att sova.

Mindre behov av sömn under sommaren

Vi sover mindre på sommaren och därför är sommarsömnen ofta av bättre kvalitet. En genomsnittsperson sover 6,5 timmar per natt på sommaren och 7 timmar på vintern. Sommarsömnen är kortare men ofta av bättre kvalitet. Eftersom vi sover mindre är det vanligt att få känslan av att vi sover sämre. Men det behöver alltså inte stämma.

Ljuset påverkar sömnen

Sommaren är den ljusaste årstiden och ljuset påverkar nivåerna av sömnhormonet melatonin i kroppen. Med ljuset sjunker nivåerna och därför blir vi piggare. När ljuset sipprar in sätter det fart på hjärnan.

Mörkt sovrum

Ett mörkt sovrum är en bra förutsättning för en god natts sömn. På sommaren kan det vara bra att ha mörkläggande gardiner i sovrummet eller en sovmask som stänger ljuset ute.

Tips på sovmask!

  • Tempur sovmask är vadderad med Tempurmaterial som låter huden andas, den stänger ute ljus och formar sig behagligt efter ansiktet.

Värme påverkar sömnen

Vår kroppstemperatur behöver sjunka för att vi ska kunna sova. Helst ska kroppen vara 36 grader, då sover vi som allra bäst. Det finns några enkla knep för att hjälpa till att kyla ned kroppen.

Öppna fönstret

Öppna gärna sovrumsfönstret under varma sommarnätter, men glöm inte myggnätet. Vi sover som allra bäst i ett rum som är ungefär 16 grader. Kanske kan du öppna upp fönster i olika väderstreck för att få luften att strömma genom rummet precis innan läggdags.

Svala sängkläder

Bädda gärna din säng med sängkläder som är svala. Sängkläder i bomull, lyocell och linne låter huden andas och transporterar bort fukt och värm.

Kyl ner sängen

En sval säng är härligt i värmen. Kyl ner din säng med en kall vetekudde. Spraya vetekudden lätt med vatten, lägg den i frysen en stund och placera den svala vetekudden under täcket. Har du ingen vetekudde kan du fylla en PET-flaska med iskallt vatten. Det går även bra att frysa in sängkläderna. Lägg sängkläderna i en påse och stoppa in dem i frysen. Bädda sedan sängen precis innan läggdags.

Tips på kylande vetekuddar!

Duscha varmt

Ta en varm dusch eller ett varmt bad innan läggdags, då tror kroppen att det är dags att sova. En kall dusch kanske är mer lockande i sommarvärme, men kallvatten gör att blodkärlen i huden drar ihop sig och då får kroppen svårare att blir av med värme.

Varva ner innan läggdags

Hjärnan behöver varva ner för att vi ska kunna sova. På sommaren är det vanligt att vi umgås mer och kanske gör fler aktiviteter. Försök att börja varva ner två timmar innan läggdags. Låt gärna nedvarvningen vara skärmfri, eftersom ljuset från mobilen, surfplattan och datorskärmen gör att kroppen tror att det är dag.

Receptfria läkemedel

Om du regelbundet har svårt att sova kan det påverka ditt allmänna välbefinnande. Har du provat olika knep för bättre sömn utan framgång finns det andra receptfria läkemedel på Apotek Hjärtat.

  • Valerina Forte är ett växtbaserat läkemedel som används vid lindrig oro och sömnrubbningar. Innehåller vänderotextrakt.
  • Lunixen är ett växtbaserat läkemedel mot oro och sömnrubbningar. Innehåller vänderotextrakt.
  • Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt mot anspänningar som oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär. Innehåller extrakt av passionsblomma.
  • Valerina Natt är ett traditionellt växtbaserat läkemedel använt mot tillfälliga insomningsbesvär, innehåller extrakt av vänderot, humlekotte och citronmelissblad.

Läs bipacksedeln på www.fass.se innan användning, t ex om för vem läkemedlen passar och hur länge man kan prova att använda dem innan man ska söka sjukvård för att få hjälp.




Taggar: sommar , sömn , sömnbesvär

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.