Vanligaste nyårslöftena – och hur du lyckas hålla dem

Gå ned i vikt, börja träna, sluta stressa eller fimpa för gott. Nyårslöften är lätta att ge, men desto svårare att hålla. Apotek Hjärtat tipsar om knep för att slippa tomma löften.

I Sverige avger var åttonde man och var femte kvinna ett nyårslöfte. Enligt en undersökning från SIFO var det vanligaste löftet bland kvinnor att börja äta hälsosammare, medan det bland männen var att börja träna. Andra löften som listades var att stressa mindre, dra ned på alkoholen, sluta röka eller snusa samt att ägna mer tid åt familj och vänner. För att lyckas hålla sina nyårslöften krävs det en stor portion motivation och envishet, men det finns saker du kan göra för att underlätta för dig själv.

De 4 vanligaste nyårslöftena 

1. Äta hälsosammare

Ett vanligt löfte är att börja äta hälsosammare och kanske tappa några kilon på köpet. För många som vill gå ner i vikt brukar den första perioden när man börjat träna och äta mer hälsosamt och ändå inte ser någon skillnad vara den absolut svåraste tiden. För att kickstarta en viktnedgång kan det vara värt att testa måltidsersättning i form av bars, shakes eller liknande. Vi har bland annat produkter från Allévo, XLS och Yokobe.

 

2. Börja träna

Det finns en rad olika fördelar med att leva ett mer aktivt liv. Fysisk aktivitet kan minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och psykisk ohälsa. För att få hälsovinster krävs det inte att du springer milen tre gånger i veckan - enklare aktiviteter som raska promenader, stavgång, snöskottning eller liknande ger positiva hälsoeffekter. Tips! Använd gärna broddar och reflexer när du ger dig ut och tränar i vinter.  

 

3. Fimpa nikotinet 

Att bli kvitt beroendet, oavsett om det gäller cigaretter eller snus, är ett löfte som många avger. För att man ska lyckas med att sluta röka eller snusa så är det viktigaste att man har bestämt sig för att sluta på riktigt, att viljan verkligen finns. Apotek Hjärtat har en mängd olika hjälpmedel exempelvis nikotintuggumin, nikotinplåster och inhalatorer och munhålespray.

Farmaceuten tipsar: 6 steg till en rökfri vardag


4. Sluta stressa 

Har du svårt att sova och fokusera? Är du lättirriterad, orolig eller har nackont? Det kan vara tecken på att stressen tagit över och börjat påverka dig negativt. Hur man upplever och hanterar stress är ytterst individuellt, men sömn och fysisk aktivitet är bra knep för att kroppen ska få den återhämtning som den behöver för att inte påverkas negativt av stress. Apotek Hjärtat har en mängd olika produkter som kan hjälpa dig som exempelvis har svårt att sova eller upplever värk och oro.

Om du har haft sömnproblem eller varit nedstämd och orolig under en längre, sammanhållande tid bör du kontakta din vårdcentral.   


Så lyckas du hålla dina löften

1. Avge ett specifikt nyårslöfte

Vaga löften är svåra att hålla. Om du exempelvis vill börja träna bör du köpa nya springskor eller ett gymkort redan innan nyårsafton. På så vis blir det svårare att strunta i löftet. 

2. Sätt upp ett delmål

Flera delmål på vägen ger extra motivation och pepp för att lyckas fortsätta förändringsresan emot ditt mål - exempelvis ett nyttigare liv. Bestäm att du får fira på din favoritrestaurang eller köpa ett par nya jeans när du nått ditt delmål.
 

3. Involvera fler

Att engagera andra i dina nyårslöften kan hjälpa dig att inte ge upp. Om du och en vän sätter upp ett gemensamt träningsmål blir det svårare att välja soffan framför gymmet. 
 

4. Hantera bakslagen

Bakslag och misslyckanden kommer garanterat att ske längs vägen. Här gäller det att vara schysst emot dig själv. Några snedsteg på vägen mot slutmålet är ingen fara - lär dig av dina misstag och fortsätt på den utstakade vägen.


Taggar: vikt , sluta röka , nyårslöfte
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.