Migrän – experten svarar på 5 vanliga frågor

Migrän är en form av huvudvärk som ofta ger intensiv och stark värk. Migrän kan hålla på i några timmar eller flera dagar, och för dem som drabbas påverkas vardagen starkt. Här svarar Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor, på några vanliga frågor om migrän.

 

Är det vanligt med migrän?

Migrän räknas som en folksjukdom och cirka 15 procent av Sveriges befolkning lider av någon form av migrän. Fler kvinnor än män drabbas och det är vanligt att få sitt första migränanfall i tonåren. Det kan bland annat bero på att det är en tid då mycket händer i kroppen och menstruationen startar. Under tonåren börjar vi även utsättas för mer stress och stimuli, vilket är en faktor som kan trigga migrän. Efter 50 års ålder är det ovanligt att migrän debuterar.

 

Vad beror migrän på?

Det kan bero på många olika saker och vi vet inte exakt varför migrän uppkommer. Men en teori är att det har med nerver och kärl att göra. Trigeminusnerven, en nerv som sitter i främre delen av huvudet och ansiktet och involverar hjärnhinnor och kärl i hjärnan, har normalt som uppgift att förse ansiktet med känsel och att signalera smärta vid skador. Teorin är att migrän uppkommer på grund av att smärttröskeln i denna nerv sänks, vilket gör den överkänslig för stimuli, ljud, ljus och huvudrörelser.

Migrän har också hög ärftlighet. Som barn till en förälder med migrän är det 45 procent risk att själv drabbas. Om båda föräldrarna har migrän är ärftligheten runt 70 procent.

 

Hur kan migrän lindras?

När du får ett migränanfall är det bra att dämpa ljud- och ljusintryck och att ta smärtstillande läkemedel som ibuprofen, t ex Ipren, acetylsalicylsyra, t ex Treo eller naproxen t ex Naproxen. Om du inte tål någon av dessa kan du pröva paracetamol t ex Alvedon eller Panodil.

Många med migrän får känningar, så kallad aura, innan anfallet bryter ut. Den vanligaste typen av aura är synfenomen som hål i synfältet, suddiga synintryck, dubbelseende eller flimmer. Det finns medicin mot migrän som, om den tas tidigt i ett begynnande anfall, kan lindra eller hålla migränen borta helt.

Försök också att förstå din migrän, den är individuell och triggas av olika saker. Skanna av när migränanfallen brukar komma. Är det efter att du sovit dåligt eller har det stressigt på jobbet eller hemma? Vissa kan få migrän av rött vin och andra av spända muskler. Samtalsterapi, där du lär dig att undvika och handskas med situationer som triggar migrän, kan också fylla en viktig roll i behandlingen.

 

Migränspecifika läkemedel

Sumatriptan och Zomig Nasal tillhör en grupp läkemedel som används när du vet att det är migrän du har och andra värkmediciner inte hjälpt. Förutom att lindra huvudvärken hjälper de också mot illamående, kräkningar och känslighet för ljus och ljud. Dessa läkemedel passar inte alla så prata därför med oss på Apotek Hjärtat innan du använder dem första gången. Det finns också receptbelagda läkemedel mot migrän.

 

Hur påverkas vardagen för den med migrän?

Det beror på hur ofta anfallen kommer, hur länge de sitter i och hur mycket symtom du får. Men anfallen är oftast väldigt intensiva med kraftig huvudvärk, ljud- och ljuskänslighet och illamående. Då är det svårt att göra annat än att vila. Vissa blir helt begränsade av sin migrän med täta och återkommande anfall, och där påverkas vardagen absolut, eftersom de kanske inte kan vara i skolan eller på arbetsplatsen.

 

När ska man söka vård?

Om du tror att du har migrän är det viktigt att få en medicinsk bedömning eftersom det finns andra orsaker till huvudvärk. Om det är migrän ska man behandla på snällaste sätt i början, och vid behov öka behandlingen med till exempel andra mediciner. Det är viktigt att migrän tas på allvar och att patienten får rätt behandling. Hos Min Doktor kan du komma i kontakt med både läkare, sjuksköterskor och psykologer.

 


Taggar: migrän , huvudvärk , lindra migrän
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.