Psykologen: Så minskar du oro och ångest på grund av corona

Efter lång tid med corona och oroligheter både socialt, i arbetslivet och i världen är det normalt att känna oro och nedstämdhet. Om de negativa känslorna har stor påverkan på vardagen kan kännas bra att prata med någon. Via vår samarbetspartner Min Doktor kan du få psykologhjälp när du behöver det. Här nedan har vi också samlat information och tips på hur du kan minska både din egen och eventuella barns oro.

 
Oavsett om vi läser tidningen, ser nyheterna på teve eller lyssnar på radio möts vi varje dag av nyheter om coronaviruset. Det är såklart viktigt att hålla sig välinformerad, men det kan också skapa oro och ångest. Olof Johansson, psykolog hos Min Doktor, tipsar om att ta till konstruktiva strategier för att hantera oron. Det kan till exempel handla om att följa riktlinjerna för att känna att du gör det du kan. Och att fortsätta göra det du mår bra av fast på ett annorlunda sätt; träffa vännerna över videosamtal, motionera utomhus i stället för på gymmet och behåll dina jobbrutiner trots att du jobbar hemifrån. Angående nyhetsflödet:

– Att hålla sig uppdaterad kring vilka smittskyddsåtgärder som gäller är en skyldighet vi alla har. Men om du känner att nyhetsflödet blir en startpunkt för ångest och oro är det bättre att begränsa intaget av nyheter till en eller ett par gånger om dagen. Välj också en trovärdig nyhetskälla och håll dig till den. Undvik osäkra källor på sociala medier där obekräftade fakta kan utge sig för att vara sanning, säger Olof Johansson.

 

Hjälp av Min Doktor

Kom också ihåg att oro och ångest är vanligt – speciellt i stunder då tillvaron inte är som den brukar. Våga prata med familj, vänner och arbetskollegor om hur du mår. Ofta visar det sig att fler oroar sig för liknande saker – kanske kan ni hitta stöd i varandra. Men känner du att din oro eller ångest hindrar dig i vardagen är det klokt att söka professionell hjälp.

 

– Vi på Min Doktor finns här för dig. Du får hjälp av legitimerade psykologer snabbt genom vår app, eller på sajten mindoktor.se. Du får en professionell bedömning av besvären och rekommendation kring hur du ska gå vidare samt vilken typ av hjälp som är rätt för dig.

 

Träffa psykolog online

Det är vanligt att någon gång i livet drabbas av psykisk ohälsa, vissa drabbas som unga och andra senare i livet. Läs mer om psykisk ohälsa och om när man bör söka hjälp hos Min Doktor.

 

Oroliga barn

Om du är förälder till barn som uttrycker oro inför corona hjälper du barnet bäst genom att lyssna och vara närvarande. Det kan vara lätt att utgå från det du själv oroar dig över, men det är inte säkert att barnet oroar sig för samma saker. Ställ gärna öppna frågor till barnet som ”vad är du orolig för?” eller ”vad har du hört?”. Då får barnet en chans att själv formulera sina tankar.

 

– Det är också viktigt att komma ihåg att det är stor skillnad mellan barn i olika åldrar. Äldre barn har ofta hört fler rykten och kan på grund av det känna större oro.

 

För vissa barn kan det också kännas skönt att göra något praktiskt, som att träna på att hosta eller nysa i armvecket eller på att tvätta händerna.

 

– Att på det sättet öva på hur man skyddar sig sätter fokus på det vi har kontroll över, snarare än allt det vi inte kan kontrollera, vilket skapar en trygghetskänsla.

 

Du som bor ensam

För dig som bor ensam kan corona-pandemin drabba extra hårt mentalt. Precis som för alla är det klokt att hålla rutiner. Gå upp samma tid som du brukar och följ de vardagsrutiner som du fortfarande kan följa. Trots att det är svårare att vara social nu så går det; ät middag med en vän över videosamtal, slå en signal till barnbarnen för att höra vad de gör eller ta en promenad i friska luften med en vän över telefon.

 

– Jobbar du hemifrån är det extra viktigt att ha kontakt med kollegorna under dagen. I stället för att mejla kan du ringa eller ta ett videomöte, och kanske kan ni även ta en kopp kaffe tillsammans över länk!

 


Taggar: mental hälsa , covid-19

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.