Nu kan du uppleva känslan av en kram digitalt

Vi på Apotek Hjärtat har tagit fram en digital nära-kram-upplevelse som ska trigga samma delar av hjärnan som vid fysisk beröring. Filmen* är baserad på forskning och syftet är att med hjälp av 3D-ljud och visuellt stimuli stilla vår kramlängtan och hjälpa oss att hålla ut i tider av social distansering.

 
För många har det senaste året varit en tid av längtan. Längtan efter att resa, att fika med farmor, att stå på stökiga dansgolv eller anordna släktmiddagar. Eller bara längtan efter att få krama någon du tycker om. Den 21 januari är det kramens dag. I år blir det inget kramkalas, men saknaden kanske kan stillas genom en lite annorlunda omfamningsupplevelse.

 

En ny undersökning genomförd av Sifo, på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar att nästan sex av tio svenskar (57%) upplever att den sociala distanseringen har påverkat dem negativt. Sju av tio (71%) uppger dessutom att de saknar att kramas med personer som de idag bör hålla distans till.

 

Att kramas är inte bara mysigt, det för även med sig flera positiva hälsoeffekter. Bland annat frigörs hormonet oxytocin som kan sänka puls och blodtryck, motverka stress och stärka immunförsvaret. Under 2020 har kramarna lyst med sin frånvaro, men forskning visar att vissa av kramens positiva effekter kan uppnås även genom att helt enkelt titta på andra människor som kramas.

 

Njut av filmen som den är, eller skicka den till någon du saknar att krama! För bästa effekt rekommenderas hörlurar när man ser filmen.

 

*Filminspelningen utfördes under coronasäkra förhållanden. Alla närvarande under filminspelningen snabbtestades för Covid-19 innan inspelningen och de medverkande i filmen var från samma hushåll.


Taggar: covid-19 , mental hälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.