Taggar: mind

Ensamhet under högtider – här hittar du stöd

Under julhelgen och andra högtider samlas många med nära och kära. Men för den som saknar gemenskap kan långhelger innebära en extra jobbig tid – då tomheten gör sig mer påmind än vanligt. Men du är inte ensam om att vara ensam – det finns hjälp att få.


När man pratar om ensamhet är det viktigt att skilja på frivillig och ofrivillig ensamhet. Frivillig ensamhet kan skänka glädje, lugn och vila. Ofrivillig kan däremot ge både psykiska och fysiska konsekvenser. Det är vanligt att känna sig ledsen och nedstämd. Även kroppens stress- och smärtsystem belastas mer. Det är ett arv sen urminnes tider, när människan inte överlevde på egen hand, utan var helt beroende av gemenskap och en grupptillhörighet.

- Nu lever vi i en ny värld med gamla gener, och hjärnan tror fortfarande att vi är hotade när vi är ensamma. Kroppen utsöndrar stresshormoner, och faktum är att du också upplever mer smärta när du är ensam. Ofrivillig ensamhet aktiverar smärtsystemet medan gemenskap dämpar det, säger Peter Strang, läkare och professor vid Karolinska Institutet.

Vanligt med ensamhet

I Sverige betraktas uppemot en miljon människor som socialt ensamma, och över 300 000 personer över 16 år är socialt isolerade – vilket innebär att de bara vid något enstaka tillfälle i månaden träffar andra människor. Det visar forskning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Anna Bennich, som är psykolog, och har skrivit boken Att vinna över ensamheten berättar att det finns flera potentiella sätt att ta sig ur ofrivillig ensamhet. Många gånger finns en del hinder som kan behöva röjas innan man har tillräckligt med energi att göra små förändringar.

- En person som varit ofrivilligt ensam en tid tampas ofta med nedstämdhet, skam och väldigt låg tilltro till sin egen förmåga. Det här är fotbojor som gör det jättesvårt att både orka och våga ge sig in i sociala sammanhang. Men det är också något som går att få hjälp med, och ofta behöver man börja där.

När man sen har lite mer kraft så handlar det om att öka sina möjligheter till sociala möten, att träna sig i det helt enkelt. Då gäller små steg.

- Att öka sitt småprat kan var ett av dem. Genom att småprata lite med kassörskan i matbutiken kan det bli lättare att senare byta några ord med en bekant på busshållplatsen. Att engagera sig i volontärarbete är en annan sak som hjälpt många – i det får man både träffa andra människor och göra något som är värdefullt för andra, vilket vi mår väldigt bra av, säger hon.

 

Våga vara öppen

Att vara ensam kan ge upphov till flera olika känslor. Förutom nedstämdhet, ledsamhet och oro kan ensamhet framkalla känslor av skam. Genom att våga vara öppen med hur du känner, kanske till husläkaren, till en kollega eller en granne, kan stressen och skamkänslorna minska. Alla känner sig ensamma ibland – och fler än du tror tillbringar lika mycket tid ensamma som du.  Kanske kan ni hitta stöd i varandra? Det finns också forum på internet, Heja Livet på Facebook till exempel, där kvinnor och alla som identifierar sig som kvinnor, bland annat kan dela med sig av sina berättelser och söka nya vänskaper. Ett annat exempel är appen Citypolarna, där man kan knyta kontakter och hitta vänner.

Anna Bennich betonar också vikten av att vi alla har ett ansvar för att minska ensamheten i samhället. Små saker för någon som ingår i en gemenskap kan betyda allt för någon som är ensam.

- Det kan vara så enkelt som att ringa till en gammal släkting, eller att titta in hos grannen med jämna mellanrum.

 

Mindre ensam med Mind

Apotek Hjärtat samarbetar med organisationen Mind, som arbetat med psykisk hälsa sedan 1931. Hos Mind kan du som känner dig ensam, eller behöver någon att prata med, höra av dig till någon av deras stödlinjer. I andra änden finns någon som lyssnar och ger medmänskligt stöd.

Äldrelinjen - 020-22 22 33

Till Äldrelinjen kan den som vill ha någon som lyssnar höra av sig för medmänskligt stöd som kan lindra ångest, oro och ensamhet. Äldrelinjen är öppen vardagar mellan 8–19 och helger 10–16. Du som ringer in är alltid anonym.

Självmordslinjen - 90 101

Denna stödlinje är till för dig som har tankar på att ta ditt liv, eller dig som är anhörig till någon med självmordstankar. Den är bemannad dygnet runt, varje dag, och finns för att du ska ha någon att prata med och som kan ge stöd, hopp och motivation till att vilja leva och våga söka hjälp. Du som ringer in är alltid anonym.

Mind Forum - forum.mind.se

En trygg plats på nätet där du anonymt kan prata med andra när livet känns tufft. Du kan dela med dig, ge och få stöd och läsa fakta om psykisk ohälsa.


Källor: mind.se, tidningen Mind

Hämta ut recept online

Hämta ut ditt recept, och få leverans hem till dörren.


Taggar: mind

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.