Taggar: hund , katt , sommar , bett och stick

Sommarens faror för hundar och katter

Svalkande bad, värme, picknick, lek och långa promenader – sommaren är en härlig tid för både oss människor och våra husdjur. Aida Renan, apotekstekniker på Apotek Hjärtat, tipsar om hur du minimerar farorna och tar hand om din fyrbenta vän i sommar.

  

Sommaren betyder ofta mer tid ute för både hund och katt. Men som djurägare gäller det att ha koll på eventuella faror.

– Under sommaren gör man mycket kul och ska hunden följa med så behöver man tänka på hur den nya miljön ser ut för hunden. Se upp för glassplitter och stickande föremål runt exempelvis grillplatsen. För katt är det viktigt att säkra balkongen med nät om den ännu inte är det, samt att vaccinera katten mot kattpest och kattsnuva, säger Aida Renan.

Se upp för huggormen

En av de största farorna för våra husdjur är ormbett. I Sverige har vi bara huggormen som är giftig och skulle hunden eller katten bli bitena gäller det att du agerar snabbt.

– Om ens hund eller katt får ett ormbett så är det viktigt att man håller det bitna området stilla tills man kommer till veterinär, som alltid ska uppsökas och det snarast. Hundar brukar reagera kraftigare än katter. Katter klarar sig ofta med att bli undersökta av veterinär och få smärtlindring, medan hundar oftast behöver läggas in med övervakning och intravenöst dropp.

Strandutflykter med hunden

Många hundar tycker att det är lika kul att bada en härlig sommardag som vi, om inte lite mer. Men om det är algblomning kan det vara potentiellt dödligt om hunden får i sig algerna. Är hunden orolig, darrar, kräks eller vinglar efter bad kan detta vara tecken på förgiftning. Symptomen kommer ofta efter 15–60 minuter och det är viktigt att snabbt uppsöka veterinär vid misstänkt förgiftning.

– Kontrollera alltid vattnets kvalitet och färg innan du låter hunden bada, är vattnet grumligt eller har en gröngulaktig färg så kan det vara algförgiftat. Låt heller inte hunden dricka av vattnet. Hos Havs- och vattenmyndigheten kan du kontrollera vattenkvaliteten.

– Har hunden badat i vatten som man misstänker är algförgiftat så behöver man skölja av pälsen ordentligt efteråt. Här bör även hundägare använda plasthandskar för att själv inte exponeras för algerna.

Getingstick och fästingar

Hundar och katter kan precis som människor vara överkänsliga och reagera väldigt kraftigt på getingstick.

– Inspektera området och avlägsna gadden om den finns kvar. Kyl eventuellt med is i en handduk runt området. Håll ditt djur under uppsikt de närmaste timmarna. Har djuret blivit stucken runt nos, svalg eller tidigare har visat allvarligare allergiska symptom bör veterinär uppsökas. Vid tecken på andningsbesvär, kräkningar eller allmänpåverkan ska också veterinär uppsökas.

Var försiktig i värmen

Hundar kan bara svettas genom sina trampdynor och reglerar kroppstemperatur genom att flåsa det är därför viktigt att skydda hunden mot värmeslag. Ha alltid med dig vatten på promenaden när det är varmt, och lämna aldrig hunden eller katten ensamma i bilen då den snabbt kan förvandlas till en dödsfälla.

– För att hjälpa en hund att svalka sig så kan man kyla ner hunden med blöta handdukar, eller ännu hellre om man har möjlighet att bada eller duscha av hunden ända in på skinnet.

– Ett kyltäcke eller annan kylande produkt är ett bra alternativ för att förebygga. Tänk dock på att kylprodukter innebär att hunden klarar värmen längre, men hunden ska fortfarande ha tillgång till vatten och hållas i skugga i möjligaste mån, säger Aida Renan.

Ha en underbar sommar tillsammans med din fyrbenta vän!

 

 


Taggar: hund , katt , sommar , bett och stick

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.