Taggar: avmaskning , hund , katt , avmaska

Är det dags att avmaska din katt eller hund?

Är katten en mästare på att fånga möss? Misstänker du att hunden fått i sig något olämpligt smådjur? Eller har din fyrfota vän varit med på utlandsresan? Med en avmaskningskur för hund eller katt, som du köper receptfritt på apoteket, är det lätt att befria ditt husdjur från maskproblem.

 

Har du en utekatt som rör sig fritt och jagar möss och småfåglar? Då bör avmaskning ske ungefär 1-2 gånger per år för att minska risken för hälsoproblem på grund av maskinfektion. Är oturen framme kan ibland även människor smittas av maskäggen.

 

Hundar får sällan i sig samma mängd smådjur och gnagare som en utekatt, och vuxna hundar behöver normalt bara avmaskas efter behov, det vill säga om du märker eller misstänker någon form av maskangrepp. Tecknen är inte alltid så tydliga, men håll utkik efter de små krypen! Du kan även ta träckprov och skicka in för analys.

 

Symptom som att din hund hostar och harklar sig ovanligt mycket, får matt päls och är hängig kan också vara tecken på maskinfektion, ibland kan det handla om någon form av lungmask.

 

"

Har du din hund på hunddagis med många individer på liten yta, om den ofta är lös där många hundar vistas eller springer fritt i skog och mark – då ökar risken för att få en maskinfektion

Ulrika Forshell, veterinär rådgivare på Bayer Animal Health.

 

Ofta lätt åtgärdat

– Har du din hund på hunddagis med många individer på liten yta, om den ofta är lös där många hundar vistas eller springer fritt i skog och mark – då ökar risken för att få en maskinfektion, berättar Ulrika Forshell, veterinär rådgivare på Bayer Animal Health.

I de flesta fall är en maskinfektion något du kan åtgärda själv med något av de receptfria avmaskningsmedel som finns att köpa på apoteket.

 

– Försök lista ut vilken mask ditt husdjur drabbats av för att veta vilket medel du ska välja. Om du är osäker, ta hjälp av personalen, råder Ulrika Forshell

 

Semester utomlands

Tar du med vovven eller kissen på semester utomlands finns alltid en risk för att den smittas med nya parasiter av olika slag. För hundar är avmaskning mot framför allt rävens dvärgbandmask vid hemkomsten att rekommendera. Ta reda på vilka parasiter som är aktuella på ditt resmål före avresa, eftersom det finns bra skydd att få mot allehanda parasitinfektioner. Vissa länder kräver också att katten eller hunden ska vara avmaskade vid inresa, det gäller exempelvis Norge.

 

Om ditt husdjur vistas fritt där rävens dvärgbandmask förekommer bör du avmaska mot denna regelbundet (var fjärde vecka). Rävens dvärgbandmask  är en parasit som är ny i Sverige och i sällsynta fall kan den smitta människor.

 

Om avmaskning inte hjälper och din hund eller katt inte mår bättre efter en kur, vänd dig till veterinär.

 

Så ser masken ut: Bandmask märks som små risgryn som rör sig i pälsen runt analöppningen, och ibland även som kedjor som hänger ut, medan spolmask, som blir upp till 8 cm lång hos hund, ser ut som ”spaghetti” och kan kräkas upp eller komma ut med avföringen. Det finns även andra rundmaskar, som hakmask och piskmask.

 

Receptfri avmaskning för katt

Receptfri avmaskning för hund

Receptfri avmaskning för häst


Taggar: avmaskning , hund , katt , avmaska
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.