Taggar: resa , sommar

Dags att resa? Så gör du resan trygg och bekväm för ditt djur

Sommaren närmar sig med stormsteg och många har en semester i Sverige i sikte även detta år. För dig med husdjur kan semestern och bilresan dit behöva planeras lite extra. Här har vi samlat våra bästa tips och råd för en så behaglig resa som möjligt för din fyrbenta vän.


En del husdjur tycker att det är lätt som en plätt att resa, medan många blir oroliga och stressade. Helst skulle nog de flesta katter och hundar stanna hemma, på sin vanliga trygga plats, men om de måste följa med så finns det många sätt att underlätta på.

Redan innan resan finns det flera saker du kan förbereda. Till exempel är det bra att införskaffa en transportbur eller en bältessele om du inte redan har det. Djuret får enligt lag inte sitta löst i bilen, och en bur brukar dessutom skapa extra trygghet för djuret. Här nedan har vi listat fler saker som kan vara bra att tänka på.

 

Packlista

 

I god tid innan resan


- Vänj hunden eller katten vid transportburen. Ställ buren med öppen dörr inomhus och uppmuntra ditt husdjur att utforska den. Lägg in en mysig filt och några leksaker så förstår snart din fyrbenta vän att det är en trygg plats.

- Om ditt husdjur är ovan att resa är det viktigt att öva lite innan. När djuret känner sig trygg i buren kan ni flytta buren till bilen och sitta korta stunder där. Efterhand kan ni köra korta sträckor så att djuret vänjer sig vid bilens ljud.

- Planera resrutten och se till så att ni har tid att stanna flera gånger längs vägen. Våra husdjur har till skillnad från oss faktiskt dubbelt så många ben att sträcka på!

- Ska du vistas i fästingtäta områden? Se till så att även din pälsklädda vän är skyddad. VECTRA 3D* skyddar din hund genom att stöta bort både fästingar, loppor och andra insekter innan de hinner bita. Frontline Vet Kutan Spray* skyddar både hund och katt.

*Receptfritt läkemedel. Läs bipacksedeln före användning. Används utanpå pälsen och doseras beroende på djurets vikt.

 

En stund innan resan


- Packa ned allt du behöver till husdjuret (se separat lista nedan). Om du har hund och katt med egen säng är det klokt att ta med sängen. Det är ofta en trygg plats och underlättar vistelsen på resmålet.

- Ge husdjuret mat några timmar innan resan, eller bara lite mat om ni reser tidigt på morgonen.

- Rasta ditt husdjur ordentligt innan ni åker.

- Lek gärna med husdjuret en stund innan avfärd. En trött hund eller katt slappnar lättare av och får förhoppningsvis en skön sovstund i bilen.

- Spraya buren med Adaptil Transport Spray (för hund) eller Feliway Classic Spray (för katt) en stund innan avfärd. Det ger djuret en känsla av trygghet och minskar tecken på stress och åksjuka. Sprayen är ett bra komplement redan när ni övar på att åka bil några veckor innan resan.

- Du kan också ge husdjuret kompletteringsfodret Hjärtats Stress och oro som passar både hund och katt.

 

Under resan


- Stanna med ett par timmars mellanrum så att djuret får sträcka på benen, gosa lite, kissa och/eller bajsa och dricka vatten. En praktisk reseskål för vatten är lämplig att ha med på resan.

- Se till att ha en behaglig temperatur i bilen, och att luften cirkulerar ordentligt runt buren. Om du inte har AC kan du vira in kylklampar i en handduk och lägga under transportburen.

- Lämna aldrig ditt husdjur ensam i bilen under varma sommardagar, inte ens kortare stunder.

 

På plats


- Låt din katt eller hund upptäcka den nya platsen i lugn och ro.


- Ge platsen positiva associationer – till exempel kan du ge husdjuret godis, leka och busa lite eller upptäcka den nya platsen ihop.

- Ta gärna fram husdjurets säng eller leksaker direkt. Då har husdjuret både en naturlig och trygg plats att vila på och välkända leksaker att roa sig med. Om du har katt ställer du även fram kattlådan på en lättillgänglig plats. Byt sand och rengör lådan lika ofta som hemma.

- Försök att ha samma rutiner som vanligt. Ge mat och gå promenader på samma tider, lek som ni brukar leka hemma och ge mycket kärlek och trygghet.

- För att undvika oro hos ditt husdjur kan du sätta in en Feliway Optimum doftavgivare (för katt) och Adaptil Calm Home doftavgivare (för hund) i semesterboendet direkt när ni kommer fram. Sätt doftavgivaren, som utsöndrar ett rogivande doftämne liknande djurets naturliga, i ett eluttag i det rum där djuret vistas mest. Den ger effekt efter cirka en timme.

 

 

Läs mer

Skydda din hund i värmen

Sommarens faror för hundar och katter

Så lugnar du ditt husdjur vid oro och stress

  

Upptäck vårt stora sortiment av djurvård


Taggar: resa , sommar

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.