Taggar: hundhälsa , sommar

Skydda din hund i värmen

Varma sommardagar tär på både människor och djur. Hundar har, till skillnad från oss, endast några få svettkörtlar i sina trampdynor. De kan inte svettas vilket gör dem extra utsatta för värme. Här kan du läsa mer om värmeslag och hur du hjälper din fyrbenta vän på traven med att hålla temperaturen nere i sommar.

  

När vi människor blir varma svettas vi genom svettkörtlarna som finns över hela kroppen. Det hjälper oss att hålla temperaturen och motverkar överhettning. Hundar brukar i sin tur kyla av sig genom att andas snabbt med öppen mun. Det är däremot inte alltid tillräckligt för att undvika värmeslag och därför är hunden beroende av mattes och husses omtanke under varma sommardagar.

 

Tecken på värmeslag hos hund

- Några tidiga tecknen på att din hund är för varm kan vara att den söker sig till vatten eller kalla golv där magen svalkas. Hunden kan också bli mindre uppmärksam på tilltal och kommandon eller andas snabbt med öppen mun. 

- Andra, mer allvarliga tecken på värmeslag kan vara att hunden inte orkar resa på sig eller faller ihop under en vanlig promenad. Den kan också bli dåsig, orolig, förvirrad och dregla mer. Andra symtom kan vara hög puls, torra och röda slemhinnor och glasartad blick. 

- I allvarliga fall blir hunden uttorkad, vinglig, får andningssvårigheter och kan kräkas och få blodig diarré. Den kan även hamna i chock och cirkulär kollaps om den inte snabbt får akut vård.

 

Vid värmeslag – gör så här

- Om du märker allvarligare tecken på värmeslag är det viktigt att genast ta hunden till närmsta djursjukhus eller veterinär, eftersom hunden då behöver professionell vård och hjälp med att sänka kroppstemperaturen. Linda in hunden i en blöt och sval (inte iskall) handduk och erbjud vatten att dricka under resan dit. Om hunden är för svag att dricka själv kan du blöta ett finger och låta den slicka på det.

- Lättare former av värmeslag kan du ofta behandla själv. Om du märker att din hund påverkas av värmen ska du först och främst hjälpa den att sänka kroppstemperaturen. Erbjud kallt vatten att dricka, håll hunden stilla i skuggan och kyl kropp, öron och tassar med en blöt och sval handduk. Håll uppsikt över hundens temperatur med en termometer, och se till att temperaturen går ned till 39,5°C.

 

Tips för varma dagar

  • Om ni är utomhus – se till att hunden alltid har tillgång till skugga – och hjälp den till skugga med jämna mellanrum så att den inte blir för varm. Om hunden tycker om att vara ute kan du sätta upp en silverduk mellan ett par träd, eller ett par stolar, i trädgården som hunden kan ligga under. Duken reflekterar 90 procent av solstrålarna och släpper även igenom luft.
  • Ett kyltäcke hjälper din hund att hålla sig sval. Täcket kyler hunden genom att vatten avdunstar. Doppa täcket i vatten, krama ur överflödigt vatten och sätt det på hunden innan ni går ut. 
  • Hunden ska alltid ha tillgång till färskt vatten. Fyll på och byt vatten varje dag i skålen hemma och ta med vatten så fort ni går ut eller åker iväg på utflykt. Det finns hopfällbara vatten- och matskålar som är enkla att ta med utanför hemmet.
  • Under varma dagar är det klokt att planera in långpromenaderna till tidiga morgnar eller sena kvällar då det är lite svalare. Rasta hunden ett par kortare stunder mitt på dagen, och promenera gärna på gräs eller grus, eftersom asfalt blir väldigt varmt och kan skada hundens tassar.
  • Vid väldigt varmt väder kan vätskeersättning användas i förebyggande syfte. Det kan också vara bra att ge ersättning om hunden ska jobba hårt, exempelvis vid jakt. Om hunden har diarré är det också bra att ge vätskeersättning – men ring gärna veterinären och fråga om råd eftersom hunden kan behöva veterinärvård.
  • Bussar, tåg och andra kollektiva transportmedel kan bli väldigt varma under sommaren. Ta med vatten att ge så fort hunden visar törst. Om du märker att din hund blir påverkad – kliv av, sök skugga och se till att hunden dricker vatten.  
  • Lämna aldrig hunden ensam i bilen, inte ens korta stunder. En bil blir snabbt för varm och kan i värsta fall leda till att hunden får värmeslag vilket i sin tur kan vara livshotande.

Särskilt utsatta hundar

Alla hundar kan bli överhettade och drabbas av värmeslag. Men gamla, sjuka och trubbnosiga hundar är mer utsatta för värme. Även jakthundar eller andra arbetande hundar blir lättare överhettade eftersom de i arbete ofta glömmer bort att de är törstiga eller behöver vila. Det är därför extra viktigt att husse eller matte ger dem paus, vila, skugga och vatten med jämna mellanrum.


Taggar: hundhälsa , sommar

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.