Taggar: hundhälsa

Misstänker du att din hund har ont i lederna?

Många hundar får, precis som människor, ont sina leder. Lär dig mer om hur du upptäcker symtom på ledsjukdomar hos din hund och vad du kan göra för att förebygga och lindra besvär.


Ungefär en femtedel av alla hundar får ledbesvär. Många hundar är duktiga på att dölja att de har ont.

– Man ska vara uppmärksam på små symtom. Ju tidigare man kan gå in och bromsa den negativa utvecklingen, desto bättre kommer hunden att må över tid, säger Frida Lundin, hundfysioterapeut.


Stelhet efter vila brukar vara det första tecknet på ledsmärta. Det Frida kallar ”orena rörelser” är också vanligt. Hunden kanske inte direkt haltar men tar kortare steg och ser lite stel ut. Humörförändringar, till exempel mindre tålamod med andra hundar, är också vanligt.

– Ofta tolkar man det som åldersförändringar när det i själva verket är ett uttryck för smärta, säger Frida.

 

Det finns behandling

Misstänker du att din hund har ont i lederna bör du uppsöka veterinär. Många ledsjukdomar går att behandla framgångsrikt men det finns också mycket du kan göra själv för att förebygga och lindra.


Det absolut viktigaste är att se till att hunden inte är överviktig. Övervikt ökar belastningen på lederna och därmed smärtan hos de hundar som redan har problem, men ger också större risk för att utveckla vissa ledsjukdomar. Det är vanligare med ledproblem hos stora hundar än hos små och vissa hundraser är mer drabbade än andra. Läs på vad som gäller för din hund.

 

Främja ledhälsan i vardagen

Gemensamt för alla ledsjukdomar är att inflammationer i leden orsakar smärta. Ålder och ärftlig belastning kan man inte ändra på, men med rätt vardagsvanor kan man komma långt i att ge hunden ett bra liv.

Kompletteringsfoder som främjar ledhälsan gör skillnad! De bromsar bland annat nedbrytning av brosk och binder i vatten i ledvätskan så att den skyddar leden bättre, säger Frida.

Regelbunden motion är minst lika viktigt. Hellre många korta promenader än få och långa om du har en hund med ledbesvär. Väl byggda muskler ger lederna stöd och förebygger smärta. Promenera helst på mjukt underlag och undvik hård träning, vilda lekar och till exempel bollkastning där hunden tvärnitar för att fånga sin leksak.

Se också till att hålla hunden varm. Låt den till exempel inte ligga länge i en kall bil och värm gärna upp med lite rörelse inomhus om ni ska ut i kyligt väder. Massage, akupunktur, vattenträning och individuellt formade rehabiliteringsprogram kan ibland hjälpa hunden att bli i stort sett smärtfri. Rådgör med din veterinär! Det handlar i grunden om att bryta den onda cirkel som orsakas av mindre rörlighet som leder till mer smärta

 

Tips på kompletteringsfoder som är bra för hundens leder


Aktiv Hund 100 tabletter
– ges till hundar med ledbesvär, artros eller förebyggande till hundar med hög aktivitetsgrad. Innehåller bland annat kollagen och musselolja från grönläppad mussla. Musslan är naturligt antiinflammatorisk och i just oljan ingår bland annat en helt unik Omega 3 som inte finns någon annanstans.


Vitalpet
– är ett fodertillskott för led- och muskelhälsa utvecklat av forskare vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Innehåller bland annat kväveoxid som hjälper till att vidga blodkärlen för optimal blodcirkulation.

WellAware Pets Nypon – nypon hjälper till att stärka djurets immunförsvar och främjar rörligheten i lederna.

Hjärtats grönläppad mussla – rikt på antioxidanterna vitamin E och C som kan ge en skyddande effekt för aktiva hundar och katter.

Aptus Glyco-Flex Optimal Mini tugg 60 st – rekommenderas som ett komplement i samband med artrosbehandling hos hund och katt. Innehåller flera ämnen som är bra för lederna.


> Upptäck vårt breda sortiment för hundar här



Taggar: hundhälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.