Taggar: hund , katt , sår

Vad behövs i mitt djurapotek?

Sommaren är en underbar tid för både människor och djur, men årstiden kan även rymma en del besvärligheter för våra husdjur. Bygg gärna upp ett litet djurapotek hemma – så kan du enkelt hjälpa din fyrbenta vän om det behövs.

 
Precis som att vi människor lättare får problem med skavsår, vätskebrist och insektsbett under sommaren, kan även våra fyrbenta vänner drabbas av sommaråkommor. Här har vi samlat information och tips om de vanligaste åkommorna och hur du enkelt hjälper din hund eller katt.

Vanligt med fukteksem

En av de vanligare åkommorna, som speciellt badälskande hundar kan drabbas av, är fukteksem. Det brukar först visa sig som en mindre hudrodnad. Ibland sprider rodnaden sig och utvecklas till ett fuktigt eksem som kliar och varar.

– Ibland kan hunden slicka eller försöka klia på området, men många hundar visar inte obehag. Därför är det bra att gå igenom hundens päls och hud dagligen, vilket också är ett bra sätt att upptäcka fästingar på, säger Aida Renan, apotekstekniker på Apotek Hjärtat.

Fukteksem kan förebyggas genom att skölja ur hundens päls med rent vatten efter bad, eller att tvätta med antibakteriellt schampo med jämna mellanrum. Var noggrann med att torka efteråt.

– Om hunden trots det drabbas kan du raka bort så mycket päls att du ser frisk hud med marginal, och tvätta rent med klorhexidin ett par gånger om dagen. Bakterierna växer gärna i fuktig miljö, så se till att hålla huden torr tills eksemet är borta.

"

Det tar flera timmar från att fästingen biter sig fast till att hunden eller katten blir smittad, så ju snabbare du får bort fästingen desto mindre är risken att djuret drar på sig något oönskat.

Aida Renan, apotekstekniker

  

Fästingbett

Fästingar kan bära på olika sjukdomar som kan överföras till hundar och katter, däribland borrelia, anaplasma och TBE.

– Det tar flera timmar från att fästingen biter sig fast till att hunden eller katten blir smittad, så ju snabbare du får bort fästingen desto mindre är risken att djuret drar på sig något oönskat.

Det enklaste sättet att ta bort fästingen är med hjälp av en fästingplockare. Håll gärna koll på området där fästingen suttit. Det är vanligt med rodnad och hudirritation, men om ditt husdjur får påverkat allmäntillstånd, feber, är ovanligt trött, vinglig eller verkar ha ont i muskler eller leder ska ni åka till veterinären.

Så tar du hand om sår

På sommaren spenderas mer tid utomhus och våra djur har därför större risk att skada sig. Om ditt husdjur får ett sår är det viktigt att du behandlar såret så tidigt som möjligt för att undvika infektion:

• Rengör alltid såret med koksaltlösning.

• Bakterier trivs bra i varm och fuktig miljö så undvik att stänga in såret med undantag för att skydda såret under rastning, annars är det bra om det får luftas så mycket som möjligt.

• Handlar det om ett djupare sår eller en bitskada så behöver veterinär kontaktas. 

Lindring vid insektsbett

Om du upptäcker att ditt djur fått ett stick eller bett och verkar ha besvär som klåda eller smärta kan det kännas skönt att kyla huden med lite is. Linda gärna in en kylklamp i handduk och lägg mot området som besvärar. Du kan även smörja bettet med Aloe Vera-gel som kyler och lindrar. Håll djuret under uppsikt de närmaste timmarna, ifall det skulle få en kraftigare reaktion. Då är det viktigt att kontakta veterinär för rådgivning.

Hur vet du när ditt husdjur har ont?

Hundar och katter visar oftast inte smärta. Har de ont brukar de i stället dra sig undan och inte vara lika aktiva. Hundar kan slicka eller uppmärksamma en viss del av sin kropp för att försöka lindra smärtan.

– Katter däremot kan i stället sluta tvätta sig. Det gäller alltså att hålla ögonen öppna efter avvikande beteende.

 

Detta är bra att ha i djurapoteket


 

Vid behov kan man även ha

 

Populärt för hund & katt


Taggar: hund , katt , sår

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.