Taggar: hund , valp

Valpguide – det behöver du förbereda inför valpens hemkomst

Har du äntligen bestämt dig för att skaffa hund? Grattis! En fyrbent vän vid din sida kommer ge mycket glädje och kärlek. Här kan du läsa om vad du behöver förbereda inför valpens hemkomst. Apotek Hjärtat bad Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben, om några goda råd och tips.

Till dig som ny hundägare


Att få en ny familjemedlem i form av en liten valp är både roligt, mysigt och tålamodsprövande. ”En valp är aldrig så söt som när den sover” är kanske inget ordspråk, men något du förmodligen kommer tänka flera gånger om den första tiden. Och inte bara för att de faktiskt är väldigt söta när de sover, utan också för att de i vaket tillstånd ibland prövar ens tålamod om och om igen. Ja, att skaffa valp är en utmaning – men en härlig sådan – som ger dig en vän för livet. Här svarar Hans Rosenberg på hur du ger valpen den bästa starten i sitt nya hem.

Vad behöver jag förbereda innan valpen kommer hem?

Du behöver förbereda en sovplats och en matplats. Det är viktigt att valpen får en lugn plats där den kan vila och äta ifred. Den kommer förmodligen ändå vilja ligga bredvid dig, men möjligheten att dra sig undan ska finnas. Du behöver införskaffa en mysig hundsäng, en matskål och ett bra halsband och koppel till promenaderna. I början kanske du inte behöver ha den finaste sängen med tanke på att valpens tänder kliar. Den kommer att tugga på saker, och du kan behöva vara beredd på att saker blir förstörda. Se också till att hunden är försäkrad.

Hur gör jag hemmet säkert för valpen?

Se till att lägga undan sladdar och andra saker valpen kan göra sig illa på. Plocka bort sådant du är rädd om, som lockar valpen till att tugga, exempelvis mattor med fransar, skor och liknande. Har du en trappa kanske du behöver sätta upp en grind så att valpen inte ramlar. Städa hemmet och gör det valpsäkert. Det är precis som att få hem ett litet barn.

Vad ska valpen äta?

Fråga uppfödaren vilken mat som passar din hund bäst. De har ofta bra råd att komma med. Det finns till exempel valpfoder som är lämpat för hundens ålder. Överlag är dagens hundfoder, även det billigare i dagligvaruhandeln, väldigt bra.

Vad gör jag om valpen gnyr och är orolig första dagarna hemma?

Valptårarna kommer att komma. Valpen har fram till att du hämtade den varit med sin mamma och fått uppmärksamhet. Den situationen får du sätta dig in i. Första natten, eller nätterna, behöver valpen ha sällskap. Om sovplatsen normalt ska vara i köket kan du ändå ta in hundsängen i sovrummet första nätterna, och sträcka ned handen så att hunden får närkontakt. Till slut, ju tryggare hunden blir, kommer den vänja sig vid att sova i köket. Man får ha lite tålamod.

När kan man introducera valpen för nya människor?

Den närmaste familjen är självklar att introducera direkt, det är valpens flock. Men det är klokt att inte ta hem grannar eller bekanta de första två veckorna. Låt den första tiden bli eran, där ni lär känna varandra, och valpen finner sig till rätta i sitt nya hem. När det är dags att introducera valpen för vänner och bekanta är det viktigt att du alltid är på hundens sida – den ska få hälsa på dem och inte tvärtom.

Hur lär man valpen att bli rumsren?

I början är det bra att ta ut hunden med jämna mellanrum, även några gånger under natten. Likadant om den börjar gnälla eller visa osäkerhet – ta ut den och låt den kissa – och gå sedan in igen. Då markerar du för hunden att ni tränar på rumsrenhet. Ta också ut valpen efter den har sovit, ätit och lekt. Efter ett tag kan du kombinera rastning med en promenad.

Behöver jag borsta tänderna på valpen och hur gör jag det bäst?

Det är viktigt att sköta hundens tänder. Börja därför så tidigt som möjligt att vänja hunden vid detta. Det finns olika sätt att hälla tänderna rena, med borste eller en fingertuta. Ta det som passar er bäst och gör det till en rutin, så ofta som möjligt - det spar mycket arbete i slutändan.

Hur långt kan jag promenera med valpen i början?

Man ska inte anstränga en valp. Först gäller det att få in vanorna med rumsrenhet. Sen kan ni börja gå lite kortare promenader i närheten av hemmet. Låt valpen upptäcka gatan utanför eller ta en kort promenad till en närliggande park. Du får använda ditt sunda förnuft, den ska inte gå flera kilometer. Var också vaksam på valpens mående, om den blir trött får du bära den. Kom även ihåg att lek, där valpen får använda både huvud och ben, är en aktivitet som tröttar ut. Därför är det också viktigt att du inte låter valpen leka för mycket i början. Öka sedan promenaderna successivt, du kommer märka hur mycket hunden orkar.

Vad är miljöträning och varför är det viktigt?

Miljöträning är att vänja hunden vid miljön vi lever i. En hund som bor i stan får mycket mer miljöträning än en hund som bor på landet, eftersom den behöver vänja sig vid bilar, bussar, spårvagnar, många människor, andra hundar och mycket dofter. Vänj valpen från start vid ljud. Många uppfödare har till exempel radion på från att valparna föds. Genom att miljöträna hunden blir den van vid och trygg i olika miljöer.

Hur hjälper man sin hund i miljöträningen?

Stötta hunden! Beröm den, säg att den är duktig och ge en godisbit. Allting ska läras in med positivitet. Ge den styrka och dalta inte med den, då får den inget förtroende för dig, utan tänker: ”Om du också är rädd – hur ska vi då klara av den här situationen?”. Träna också pö om pö, en sak i taget. Vissa hundar klarar av nya situationer på en gång medan andra är mer oroliga. Tänk också på att inte undvika vissa miljöer för att den blev lite rädd första gången. Då får ni fortsätta öva, så visar du hunden att ni klarar av det tillsammans.

Några sista råd på vägen?

Ja, och det är att alla hundar inte behöver hälsa på varandra. Det är du som ägare som bestämmer. Det finns hundar som inte tycker om andra hundar, och blir stressade av att hälsa. Eller som kanske har mask eller löss. Vi måste respektera våra hundar och inte tvinga dem till saker. Hade de varit lösa hade de kanske aldrig sprungit fram och hälsat på varandra.

 

Fem tips som håller hunden trygg

  • Hundrastgårdar kan vara en bra plats för valpar och vuxna hundar att leka med andra hundar. Se bara till att inte släppa en liten hund om större hundar är i rastgården. Det är lätt att stora hundar skadar en mindre hund av misstag. Låt hundarna leka på lika villkor.
  • Kopplet är en förlängning av hur du känner. Om du är stressad eller orolig känner hunden det genom kopplet. Det kan vara bra att komma ihåg, och blir ibland en påminnelse om ditt eget beteende när du märker att hunden är stressad.
  • Var beredd på att oväntade saker kan hända. Tänk ett steg före – hur kan den hund vi snart möter på gatan bete sig? Lär dig även hur din hund agerar mot andra hundar, det löser väldigt många situationer.
  • Sätt aldrig hunden utanför en butik när du ska gå in och handla. Tillfället gör tjuven. Dessutom vet du inte vad som händer din hund under tiden den är ensam. Den kan bli utsatt för obehagliga saker som kan påverka den negativt livet ut.
  • Se till att vaccinera hunden. Det minskar risken att den bli sjuk, och den riskerar inte heller att smitta någon annans fyrbenta vän.

 

Fler produkter till dig som ny hundägare


Taggar: hund , valp

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.