Taggar: hemorrojder

Allt om hemorrojder – behandling, orsaker och tips

Klåda, smärta, flytning eller blödning från ändtarmen. Det är tecken på att du fått hemorrojder. Behandling av åkomman sköter du i de flesta fall enkelt hemma med hjälp av smärtlindrande salva.

Längst ner i ändtarmen finns små hudtäckta kuddar med stora blodkärl. Om du är hård i magen eller förstoppad och måste krysta för att bajsa, pressas blod ut i kuddarna och det kallas då för hemorrojder. Det kan klia runt ändtarmsöppningen och göra ont, men det är ofarligt och försvinner oftast av sig självt. Om du är osäker på om du drabbats av hemorrojder kan du testa att känna med fingret runt ändtarmsöppningen. Upptäcker du en utbuktning är det förmodligen en hemorrojd.

Förstoppning orsak till hemorrojder

Hemorrojder är vanligt hos både män och kvinnor och beror allt som oftast på att du är förstoppad. För att undvika förstoppning kan du motionera, dricka mycket vatten samt äta fiberrik mat. Vissa läkemedel kan dock leda till förstoppning så rådfråga din läkare om du tror att detta kan vara orsaken till dina problem.

Behandling av hemorrojder

Hemorrojder försvinner oftast av sig själv men om du lider av besvären kan du behandla med receptfria läkemedel i form av stolpiller och salva som brukar göra dig symtomfri på några veckor. Om det känns obehagligt och gör ont att gå på toaletten kan Xylocain som bedövar hjälpa till vid toalettbesök.

Andra salvor och stolpiller som lindrar besvären genom att minska smärtan, svullnaden och lindrar klådan är Xyloproct, Sheriproct och Alcosanal (har även en sammandragande effekt men är inte smärtstillande).

Produkter mot hemorrojder

Så kan du lindra dina besvär

Hemorrojder försvinner ofta av sig självt eller med hjälp av receptfria läkemedel. För att underlätta och minska besvären kan du även tänka på:

  •  Håll rent runt ändtarmen
  • Tvätta dig bara med vatten eller mild tvål med lågt pH-värde alternativt en intimtvål.
  • Torka dig försiktigt utan att gnugga.
Gravid och hemorrojder?

Överviktiga personer samt gravida kvinnor löper en något högre risk att drabbas av hemorrojder då mängden blod i kroppen ökar. Den växande livmodern ökar trycket på de stora blodkärlen och det i sin tur kan bidra till uppkomsten av hemorrojder, behandling av gravida kvinnors hemorrojder fungerar precis som för icke-gravida; salva och tålamod. För gravida eller ammande rekommenderas AC3 Comfort Gel som lindrar klåda och irritation. Det går även bra att använda Xyloproct och Xylocain om du är gravid eller ammar, men lägsta dos samt kortast möjliga behandlingstid rekommenderas.

När ska du söka sjukvård?

  • Om det blöder mycket/ofta från ändtarmen eller om det blöder för första gången.
  • Om du har mycket ont.
  • Om du har långvarig klåda.
  • Om avföring eller slem läcker ut.
  • Om du behandlat hemorrojder själv i 2-3 veckor utan att det har hjälpt.
Träffa läkare online

Om du har problem med förstoppning och inte blir bättre med egenvård kan du få hjälp via vår partner Min Doktor. Läs mer här

Produkter som motverkar förstoppning


Taggar: hemorrojder
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.