Så lugnar du ditt husdjur vid oro och stress

Separationsångest, resor eller evenemang som nyårsafton. Förändringar i vardagen kan innebära oro för våra hundar och katter. Vi frågade Daniela Oprean, veterinär och apotekstekniker på Hjärtat, om hur man kan underlätta för husdjuren i stressande situationer. Vad kan man göra själv och hur kan man få hjälp av receptfria läkemedel?

 

Nu vankas nyår och framför allt hundägare börjar skruva på sig inför högtiden. Skotträdda hundar, och katter för den delen, är vanligt. Men det finns saker man kan göra för att förbereda husdjuret inför vad som komma skall. Daniela Oprean, veterinär och apotekstekniker på Apotek Hjärtat, tipsar:

– Du kan börja med att ge ditt husdjur lugnande fodertillskott som Anxitane eller Zylkene redan ett par veckor innan en högljudd högtid som nyårsafton, eller inför annan förändring i vardagen.

Att stänga alla fönster och dörrar är steg ett. Man kan också ljudisolera hemmet genom att täcka för fönster med jalusier eller tjockare gardiner. Distrahera husdjuren med ljud som de är vana vid, som TV, radio eller tvättmaskin. Kanske viktigast av allt är att du själv håller dig lugn. Djur är duktiga på att uppfatta sin husses eller mattes sinnesstämning.

Andra orosmoment

Det är såklart inte bara nyårsafton som kan stressa upp våra fyrfotade vänner. Andra orosmoment kan vara veterinärbesök, resor eller när de behöver vara ensamma i hemmet.

– Det är vanligt att husdjur blir oroliga när de byter miljö eller har separationsångest. Då är lugnande doftferomoner ett bra alternativ. Feromoner finns naturligt i hundens näshåla och i kattens kind, och de har en lugnande effekt på djur. För lite motion och stimulans kan också vara en orsak till oro, vilket är relativt lätt (och roligt) att åtgärda.

Feliway och Adaptil är exempel på doftavgivande hjälpmedel. Det kan vara så enkelt som en spray eller en doftspridare man installerar i hemmet. För hundar finns också fiffiga halsband att tillgå.

– Fodertillskott som innehåller exempelvis extrakt från grönt te (Virbac Anxitane) eller andra ämnen med rogivande effekt som mjölkprotein (Zylkene) eller magnesium och tryptofan (Diopet Diolentus) kan få ditt husdjur att slappna av.

Kom ihåg att som vanligt läsa och följa instruktionerna på bipacksedeln.

Mysigt tips!

Värm upp en mjuk kudde eller filt och låt ditt husdjur kura in sig – avslappnande om något.

 

  • Rogivande tillskottskapslar för hund och katt – Zylkene

Lindrar oro och stress inför exempelvis resor eller fyrverkerier. Innehåller rogivande substanser. Strö på maten eller låt djuret svälja kapseln hel.

Tillskott med balanserande effekt som ges i förebyggande syfte. De hjälper till att neutralisera hormoner som kan frigöras vid stressade eller oväntade situationer.

 

Ett lugnande tillskottsfoder som finns för både hundar och katter. Med lugnande effekt för stressade eller rädda husdjur.

 

  • Doftavgivande produkter för katt – Feliway

Välj mellan spray eller doftspridare med syntetiska “harmoniferomoner”. De minskar kattens oro och anpassningssvårigheter och även risken för att katter börjar bråka med varandra.

  • Doftavgivande produkter för hund – Adaptil

Välj mellan halsband för valp eller vuxen hund, eller spray. De innehåller lugnande doftämnen som hjälper vid exempelvis fyrverkerier eller oro vid nya miljöer. Valphalsbandet skickar ut trygghetsferomoner som gör de minsta liven lite modigare. 
 


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.