Taggar: jul

Julbordets faror för hundar och katter

Du visste säkert att choklad är giftigt för både hundar och katter. Men vindruvor, russin och deg? Här är sakerna du bör hindra ditt husdjur från att få i sig när köket fylls av julstök och all den goda julmaten ska avnjutas.

"

Om du vet eller misstänker att din katt eller hund fått i sig något farligt, kontakta alltid veterinär

Aida Renan, apotekstekniker

 

Visst är det härligt med storhelger! Ugnen går varm med kakor och långpannor, det doftar underbart från spisen och det dukas för långa, trevliga middagar med släkt och vänner. Men för fyrbenta familjemedlemmar lurar faror när diverse godsaker råkar hamna inom räckhåll när husse och matte har uppmärksamheten på annat håll. 

Aida Renan är apotekstekniker på Apotek Hjärtat, med djur som specialintresse. Aida har själv hund, mopsen Uno, och vet hur lätt det kan vara att den får i sig något som den inte tål.

– Många åker till släkten över jul och andra långhelger, där kanske inte miljön är ”djursäkrad” utan chokladkartongen står framme på soffbordet och fönstren är fulla av krukväxter som är giftiga för katter.

Ett bra tips!

Berätta för dina vänner att de inte ska ge efter för din hunds eller katts bedjande blick! Vanliga saker som vi människor gillar, är ibland rena giftet för våra fyrbenta vänner.  

 

Illamående, dreglande och buksmärtor

Symptomen på förgiftning kan vara illamående, dreglande eller buksmärtor – men ibland är tecknen otydliga och svåra att upptäcka.

– Om du vet eller misstänker att din katt eller hund fått i sig något farligt, kontakta alltid veterinär, råder Aida Renan.

Försök beräkna hur stor mängd det handlar om, så veterinären har något att gå efter i sin bedömning.

– Men när det gäller exempelvis russin och vindruvor så vet man inte hur mycket som krävs för att det ska vara risk för allvarliga njurskador, det kan räcka med bara några få russin för att hunden eller katten ska bli svårt sjuk.

 

Mata inte ditt husdjur med rester

Många hussar och mattar ger gärna sina fyrbenta vänner det som blir över på tallriken, och händer det någon gång ibland är det inget stort problem. Men om hunden eller katten regelbundet matas med fettkanter från skinkan, alltför salt och kryddad mat och rester som innehåller mycket lök kan det med tiden få ganska allvarliga konsekvenser för hälsan.

– Julmaten är full av faror, till exempel är revbensspjäll och kalkonrester inte bra att ge till hunden eller katten, kokta ben splittras lättare och vassa flisor kan orsaka skador i tarmen.

Aidas tips är att alltid ha en burk sparris till hands, denna trådiga grönsak ”fångar” upp till exempel små benbitar i magen och transporterar dem vidare.

För att vara förberedd bör ditt husdjursapotek innehålla vätskeersättning och gärna någon probiotika som håller magen i balans samt aktivt kol, som kan binda giftiga ämnen – dock ska du alltid rådgöra med veterinär innan du ger din hund eller katt aktivt kol.

 

11 vanliga matvaror som är giftiga för hundar & katter

Choklad – ju större mängd kakao, desto giftigare för hunden eller katten.

Vindruvor och russin – kan ge akuta, livshotande njurskador.

Lök – innehåller gifter som kan orsaka blodbrist. Se upp med köttbullar, janssons och annat som innehåller mycket lök

Ojäst deg – jäser i magen och då bildas alkohol – hunden kan bli berusad.

Nötter – fettet i nötterna kan orsaka bukspottkörtelinflammation och macadamianötter kan ge neurologiska skador.

Xylitol och andra sötningsmedel – framför allt hundar är känsliga. Se upp med sockerfria tuggummin.

Fettet på julskinkan eller liknande – kan framkalla bukspottkörtelinflammation.

Revbensspjäll och andra kokta ben – splittras lätt, flisorna kan göra stor skada i magen.

Salt – i för stora mängder kan det ge saltförgiftning.

Komjölk – katter är laktosintoleranta.

Rå potatis och potatisskal – kan ge dålig mage.

 

Upptäck vårt breda djur-sortiment!


Taggar: jul

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.