Taggar: förkylning , hälsa

5 knep som lindrar och motverkar förkylning

En till två gånger om året är de flesta av oss förkylda. Se till att dricka och vila mycket. Det är bästa sättet för att komma tillbaka på banan igen och motverka förkylningen.


Är du förkyld har du fått en virusinfektion i det som kallas de övre luftvägarna, alltså näsan, bihålorna, öronen, munnen eller halsen. Ungefär ett dygn efter smittotillfället märker du av de första symptomen.

Så undviker du att smitta andra

Kom ihåg att symtomen för förkylning kan vara snarlika symtomen för covid-19, därför är rekommendationen att man ska stanna hemma om man känner sig sjuk.
Har du precis blivit förkyld smittar du extra mycket. Genom att tvätta dig ofta, använda engångshanddukar och ha handdesinfektion till hands kan du både motverka förkylning och undvika att smitta andra. Viktigt är också att hålla avstånd till andra, att hosta eller nysa i armvecket och inte peta i näsan eller ögonen.
 

Knepen som underlättar och motverkar förkylningen

De första dagarna med en förkylning brukar vara värst, sedan tar det upp till två veckor innan du är frisk igen. Känner du dig hängig och sjuk kan du dra nytta av de här fem tipsen för att lindra symptomen och motverka förkylningen. Det bästa av allt är att dricka, vila mycket och låta förkylningen läka ut av sig självt. Det finns inga läkemedel som botar.

För barn med förkylning är det viktigt att välja läkemedel som stämmer överens med barnets ålder och ibland även vikt. Rådgör med läkare innan du ger ditt barn under 3 månader febernedsättande läkemedel.

 

 1. 1
  Täppt i näsan? Testa att skölja med koksaltlösning som nässpray eller näsdroppar.
 2. 2
  Använd avsvällande nässpray när inte koksaltlösningen räcker. Du kan använda nässpray som mest 7-10 dagar på raken (du kan få nästäppa annars). Om du är gravid eller ammar, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, rådfråga läkare eller apotekspersonal innan du använder detta läkemedel. Vid allergi ska du undvika avsvällande förkylningsnässprayer.
 3. 3
  Halsont vid förkylning kan dämpas med lindrande tabletter.
 4. 4
  För hostan finns läåkemdel som är både slemlösande och rethost-dämpande.
 5. 5
  Feber och värk? Välj lindrande värktabletter som är febernedsättande, om du behöver dämpa febern.

  

Då ska du söka hjälp mot förkylningen

En förkylning går oftast över av sig självt men kan ibland ge följdsjukdomar, till exempel bihåle- eller öroninflammation, som kan behöva behandlas. Här är fyra tecken på att det kan vara läge att kontakta sjukvården

 • Om febern håller i sig mer än fyra dygn. Då kan du ha en infektion som behöver behandlas. Det gäller också om du har varit feberfri ett par dagar men febern kommer tillbaka.
 • Symtomen från öron, hals, luftrör eller bihålor gör sig alltmer påminda.
 • Om du har snuva och feber och/eller känner av en besvärlig värk över kinderna och pannan.
 • Om du har haft snuva i mer än 2-3 veckor och vet att det inte är kopplat till någon allergi.

 

Träffa läkare online

Om du har problem med en långdragen förkylning är du välkommen att höra av dig till vår partner Min Doktor.

 
Om du har andra frågor kring hur du motverkar förkylning är du välkommen in till närmaste Apotek Hjärtat där du kan prata med någon av våra farmaceuter.

 


Taggar: förkylning , hälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.