7 frågor och svar om feber

Frossa, svettningar, yrsel – feber kan komma plötsligt och påverkar oss på olika sätt. Men vad är feber egentligen, och vad kan man göra för att dämpa den?


Feber har vi nog alla haft någon gång, om än olika mycket. Ibland knappt kännbar, medan den andra gånger kan göra oss sängliggande i flera dagar. Catharina Claesson, chef Farmaci på Apotek Hjärtat, svarar på våra vanligaste frågor om feber.

 

Vad är feber egentligen?

– Feber är en del i kroppens försvar när vi drabbas av till exempel en virusinfektion. När kroppstemperaturen är högre än den man brukar ha räknas det som feber. Alla har lite olika grundtemperatur, men generellt brukar man säga att 38 grader och över är feber.

 

Varför får vi feber?

– När vi får en infektion, till exempel av virus eller bakterier, sätter vårt immunförsvar igång för att motverka infektionen, de vita blodkropparna ökar i antal och kroppstemperaturen höjs – vi får feber.

 

Vad kan jag göra för att få ner febern?

– Feber behöver inte alltid behandlas då det är en del av kroppens försvar mot infektion. Det viktigaste är att låta kroppen vila för att återhämta sig. Svettas du mycket, välj lite svalare kläder eller ett tunnare täcke, och öppna gärna fönstret på glänt en stund så det blir svalare i rummet. Det är också viktigt att se till att dricka ordentligt eftersom man svettas bort en del vätska när man har feber. Vill du kolla tempen finns det flera olika typer av termometrar som kan användas i öra, mun- och armhåla, ändtarm eller så kallade no touch. Till barn under 1 år rekommenderas stjärttermometer. Vila minst 30 minuter innan du tar tempen.

 

När ska jag ta hjälp av febernedsättande läkemedel?

– Om allmäntillståndet är mycket påverkat kan man behöva hjälpa kroppen lite på traven. Febernedsättande läkemedel med paracetamol (t ex Alvedon) eller ibuprofen (t ex Ipren) lindrar både värk och feber. Vad man ska välja beror lite på vad man tål och hur gammal man är. Tabletter, stolpiller, brustabletter, flytande lösningparacetamol och ibuprofen finns i flera olika former för att du enkelt ska kunna välja det som funkar bäst för dig eller ditt barn. Fråga gärna oss på Hjärtat om råd om du känner dig osäker.

 

Välj rätt läkemedel

 

  • Paracetamol och ibuprofen lindrar mot värk och feber. 
  • Ibuprofen och naproxen tillhör gruppen antiinflammatoriska läkemedel och hjälper även mot inflammation.

 

 

Vad ska jag tänka på om mitt barn har feber?

– Att barn får feber är vanligt och oftast inget att oroa sig över, det viktigaste är att ha koll på hur barnet mår i övrigt. Är barnet trött, låt det sova ut. När det är piggare kan du styra upp en lugnare aktivitet som pyssel eller att titta på en mysig film. Se även till att ditt barn dricker och kissar ordentligt. Vatten, saft, isglass – låt barnen själv välja vad de vill ha, det viktigaste är att de får i sig vätska.


– Om de har svårt att sova, blir gnälliga eller inte vill äta eller dricka kan du ge febernedsättande för barn. Stolpiller eller flytande lösning är oftast enklast att ge till mindre barn. Från 3 månaders ålder kan du ge paracetamol*, till exempel Panodil eller Alvedon. Till barn äldre än 6 månader kan du ge ibuprofen**, till exempel flytande Ipren.


*Paracetamol kan ges från 3 månaders ålder men inte i mer än två dygn utan en läkares rekommendation.
**Ibuprofen kan ges till barn äldre än 6 månader i högst 3 dygn utan en läkares rekommendation.
OBS! Feber hos små barn får ej behandlas med acetylsalicylsyra utan att först ha talat med läkare.

När ska jag söka vård?

– Om du har kraftig feberfrossa, inte kan böja nacken, får svårt att svälja eller andas, eller om ditt barn får feberkramper ska du direkt söka läkarvård. Om febern går upp och ner, blir mycket hög eller håller i sig i mer än fem dagar ring din vårdcentral eller 1177 för rådgivning.

 

Hur vet jag om det är covid-19 jag har drabbats av?

– Det kan vara svårt att veta eftersom flera av symtomen påminner om vanlig influensa som feber och hosta. Så även om du bara har milda symtom är det därför viktigt att du stannar hemma. Har du påverkan på andningen ska du ringa 1177 för vägledning. Blir du plötsligt mycket sämre eller får svårt att andas sök vård direkt.

Symptom på covid-19

De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symtom. En person som insjuknar i covid-19 behöver inte uppvisa samtliga symtom. De flesta får lindriga besvär som går över av sig själva med egenvård i hemmet. En del blir allvarligt sjuka med exempelvis svårigheter att andas och lunginflammation. 

(Källa: Folkhälsomyndigheten)


Taggar: feber , barn , förkylning , influensa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.