7 goda råd: Så gör du rent mellan tänderna

Vi vet alla hur viktigt det är att borsta tänderna. Men visste du att det är minst lika viktigt att göra rent mellan tänderna? Det är avgörande både för en frisk munhälsa, och den allmänna hälsan.

Kommer ni ihåg tandborstningen som barn? Vissa av oss tyckte att det var helt okej, medan andra sprang och gömde sig så fort tandborsten visade sig. Idag är nog de flesta tacksamma för att deras föräldrar introducerade rutinen med tandborstning. Vissa av er kanske till och med har använt tandtråd sedan ni var yngre? Ni som däremot vet att ni kan bli bättre på att göra rent mellan tänderna – läs vidare. Apotek Hjärtat har nämligen ställt sju frågor om mellanrumsrengöring till Helen Östholm, tandhygienist och ledamot i Sveriges tandhygienistförening.

 

Varför är det viktigt att göra rent mellan tänderna?

– Just den mekaniska rengöringen mellan tänderna är avgörande för en frisk munhälsa. Hur bra du än borstar med tandborste, elektrisk eller vanlig, får du inte rent mellan tänderna. Mellanrumsrengöring minskar risken för tandköttsfickor, karies, tandlossning och inflammation. Det är också ett sätt att bevara det friska friskt. Vi har alla olika förutsättningar beroende av till exempel arvsanlag eller sjukdomar som kan påverka munhälsan negativt, därför är det viktigt att tänka förebyggande.

 

Hur ofta ska man göra rent?

– Det beror på ålder, ifall du har en inflammation i exempelvis tandköttet eller risken för att utveckla infektion eller hål i tänderna. Har du en sjukdom i munnen bör du göra rent varje dag, är du frisk kan det räcka med några gånger i veckan. Det viktiga är kontinuiteten. En stor del av befolkningen har dock benägenheten att utveckla infektion, karies eller hål i tänderna – därför kan det vara en god idé att göra rent varje dag oavsett sjukdom eller inte.  

 

Hur vet man om man har en inflammation i munnen?

– Om det blöder vid rengöring är det ofta ett tecken på inflammation och att det finns plack mellan tänderna. Då ska du göra rent mellan tänderna varje dag. Efter en till två veckor har inflammationen ofta läkt ut och då bör du sluta blöda. Fortsätter blödningen efter det rekommenderar jag ett tandvårdsbesök, och gärna hos en tandhygienist. Ibland sitter tandsten under och vid tandköttet och behöver tas bort för att inflammationen ska läka ut. Du kan också blöda om du är för hårdhänt eller har fel teknik, så var alltid försiktig och följ råden i faktarutan nedan om hur du gör rent på bästa sätt.

Så gör du rent mellan tänderna

Det finns flera olika redskap för att göra rent mellan tänderna. Du kan behöva prova dig fram. Nästa gång du besöker tandhygienisten eller Apotek Hjärtat kan du fråga om råd kring vad som passar just dina tänder bäst.

 

Tandtråd:

Använder du tandtråd gäller det att såga sig försiktigt ner mellan tänderna. När du kommer till tandköttet är det viktigt att tråden kommer ner i tandköttsfickan ungefär två till tre millimeter. Krama om tanden från båda sidor och för tandtråden fram och tillbaka cirka fem gånger mellan varje tand.

 

Sticka/gummisticka:
För stickan fram och tillbaka fem gånger mellan varje tand. Här är det viktigt att använda rätt storlek. När stickan placeras nere vid tandköttskanten, mellan tänderna, ska du känna ett litet motstånd. Om det går lätt igenom – prova en större storlek. Mellanrummen är ofta större vid tänderna på sidorna och trängre i fronten, vilket betyder att du kan behöva två olika storlekar. För att komma åt sidopartierna och långt bak i munnen kan det vara enklare med en böjd sticka.

 

Mellanrumsborste:
Samma princip som med en sticka. Fördelen är att de flesta mellanrumsborstar går att böja som en banan och även förlänga skaftet med en medföljande hylsa. Det finns även förlängda mellanrumsborstar. Gå in med försiktighet i början och när borsten är i mellanrummet så kan man massera med lite tryck. Skölj av borsten och använd flera gånger.

 

 Hur vet man att man rengör på rätt sätt?

– Många som kommer till tandhygienisten säger att de använder tandtråd varje dag, men så ser vi att tandköttet ändå är inflammerat. Det kan bero på fel teknik och fel verktyg. Av den anledningen är det viktigt att alltid fråga om professionella råd för just dig, din mun och dina tänder.

 

Vem ska använda vilken typ av rengöring?

Om du är frisk och inte har några fördjupade tandfickor räcker det ofta med tandtråd eller stickor med rätt storlek och teknik. Om du däremot har fördjupade tandköttsfickor eller tandlossning blir mellanrummen större mellan tänderna, och dessutom är det extra noga att det blir ordentligt rent. Då kan en mellanrumsborste, i flera olika storlekar, passa bättre. Om du har implantat kan en enbindelsborste – en tandborste med mindre mängd strån – behövas som komplement. För tonåringar rekommenderas tandtråd, om man inte har en fast tandställning. Då är en enbindelsborste ett bra komplement även här.

 

I vilken ålder ska barn börja med mellanrumsrengöring?

Tidigast vid 13 års ålder. Innan dess har barnet ett växelbett, det vill säga både mjölktänder och permanenta tänder, och då går det inte att använda tandtråd. Det finns också flera andra parametrar att ta hänsyn till. Klarar tonåringen av sin tandborstning själv? Borstar den självmant morgon och kväll? Blir det rent? Beroende på mognadsgrad kan mellanrumsrengöring introduceras från 13 års ålder, men vissa kanske är 17 år innan de börjar använda tandtråd. Det är viktigt att tonåringen får instruktioner om hur rengöringen görs, och varför det är viktigt att göra rent mellan tänderna.

 

Finns det andra sätt att kontrollera sin munhälsa på?

Förutom tandborstningen och mellanrumsrengöring är ett tips att kontrollera sin munhygien med infärgningstabletter, även kallade PlaqSearch. Om det finns plack kvar färgas det rött eller blått beroende på hur gammalt placket är. Det kan hjälpa dig att se om och var du har kvar bakteriebeläggningar efter tandborstning/efter att du tror att du gjort rent. Det blir som ett mätinstrument för dig själv. Den bästa medicinen för en frisk munhälsa är att tänderna har så lite plack som möjligt – då minskar risken för både karies, tandlossning och inflammationer. 


Taggar: munvård , mellanrumsrengöring , tandtråd , munhälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.