Taggar: förkylning

Farmaceuten: Så lindrar du halsont och hosta

Hostanfallen avlöser varandra och det gör ont varje gång du ska svälja – vintern är en högsäsong för förkylningar. Som tur är finns det flera saker du kan göra för att både hosta och halsont. Johan, apotekare på Apotek Hjärtat, ger här sina bästa tips.

 
Förkylningar orsakas av virus och sprids lätt mellan oss. God handhygien och att hålla avstånd till andra är inte bara viktigt när det gäller covid-19, utan också i förkylningstider för att undvika smittspridning enligt Johan, apotekare på Hjärtat.


Mildra halsont

Om du ändå råkar bli förkyld kan halsont och hosta vara väldigt jobbigt och ta extra mycket på krafterna. Man brukar säga att förkylningen ofta har fyra olika faser. Den första fasen i en förkylning är ofta feber och värk. Efter det brukar halsont, som också är ett tidigt symtom, komma. Halsont brukar sitta i under de första dagarna.


– Det finns flera bra lindrande produkter mot ont i halsen som verkar bedövande och antiinflammatoriskt såsom sugtabletter och munhålespray. Varm dryck kan också kännas lenande och jag tycker att du kan prova värktabletter vid kraftigt halsont.


Lindra rethosta & slemhosta


Fas tre är ofta snuva och nästäppa följt av hosta som efter några dagars förkylning inte sällan dyker upp. Det börjar ofta med att slemhinnorna i luftrören blir irriterade och du får rethosta. Hosta är kroppens sätt att försöka göra sig av med sånt som irriterar luftvägarna. Rethostan går ofta över i en slemhosta som kan vara segdragen. Att dricka mycket vätska kan lösa upp slem samtidigt som varm dryck kan lindra smärtan.
 

– Hostan kan sitta i flera veckor, men det finns flera receptfria produkter som kan dämpa irritationen som till exempel Nipaxon och Bisolduo vid rethosta. För slemhosta kan läkemedel som innehåller bromhexin verka slemlösande.

Tänk på detta i förkylningstider

 

Drick mer vatten

Kroppen gör av med mer vätska när man är förkyld och därför behöver man dricka mer än vanligt. Dessutom kan dryck lindra både halsont och hosta.

 

Vila lagom mycket

När du är förkyld kan du behöva vila. Det betyder dock inte att du måste ligga i sängen. Det är ofta bra att vara uppe och röra på sig om man orkar, men undvik träning.

 

Undvik att smitta andra

Nys och hosta i armvecket och använd engångsnäsdukar vid snuva för att undvika att smitta andra. Många symtom vid en vanlig förkylning är dessutom snarlika symtomen för covid-19. Ta därför det säkra före det osäkra: Håll avstånd till andra, var noga med handhygienen, stanna hemma även vid milda symtom och testa dig gärna för covid-19 om du har möjlighet.

 

Var förberedd med husapotek

Var redo med ett husapotek innan eventuella förkylningar. Kom gärna in till oss på Hjärtat redan innan du blir förkyld för att få råd om ”bra att ha hemma-produkter”.


Taggar: förkylning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.