Så behandlar du en förkylning när du är gravid

Att vara förkyld när du är gravid kan kännas extra jobbigt på grund av förändringarna som sker i din kropp. Catharina Claesson, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat, tipsar om hur du tar hand om dig själv på bästa sätt och när det är viktigt att söka vård.

 

En vanlig förkylning är inte farlig och påverkar inte barnet. För det mesta är symptomen på förkylning under graviditet desamma som för alla andra. Du kan känna dig trött och få ont i musklerna. Halsont och hosta är vanligt, och näsan kan kännas igentäppt och snuvig. Ibland kan man också få feber.

Lättare att bli förkyld än vanligt        

När du är gravid har kroppen ett något sänkt immunförsvar, vilket kan göra att du lättare drabbas av förkylningar. Anledningen till att det ofta är lite kämpigare att vara förkyld under en graviditet beror på att kroppen förändras.

– Kroppens vätskevolym ökar under graviditeten, vilket gör att man lättare blir svullen och täppt i näsan. När du är gravid och dessutom drabbas av en förkylning kan det därför göra situationen extra jobbig, säger Catharina Claesson.

Satsa på vätska och vila 


För att ta hand om dig själv och lindra symptomen är det viktigt att dricka ordentligt, ta det lugnt och vila. Har du ont i halsen kan du ta vanliga halstabletter för att lindra smärtan.

– Halstabletter som är läkemedel kan i vissa fall också gå bra under graviditet, men det kan variera. Fråga gärna på ett apotek för att vara helt säker, säger Catharina Claesson.

 

Viktigt att hålla koll vid feber

Om du får feber när du är gravid är det bra att vara uppmärksam på din kroppstemperatur.

– Lite förhöjd kroppstemperatur behöver inte behandlas men ibland kan man behöva sänka febern under graviditeten. Paracetamol som exempelvis Alvedon eller Panodil är det febernedsättande läkemedel som rekommenderas under graviditet.

Säkerställ att du tar rätt medicin

När man är gravid är man förstås mån om att göra det bästa för barnet i magen och det är inte alltid lätt att veta vilka mediciner som går bra att ta. Det finns receptfria hostmediciner man kan ta under graviditet men det är alltid bra att fråga sin läkare eller på apotek innan man behandlar på egen hand. Detsamma gäller avsvällande nässprayer, dessa bör undvikas utan läkarrekommendation. Är du täppt och snorig finns det andra alternativ som kan hjälpa.

– I stället för nässpray kan man testa att skölja ur näsan med koksaltspray. Det finns flera olika varianter att välja på, exempelvis Renässans och ABECE Saltvattenspray, säger Catharina Claesson.

Koksaltspray är ett skonsammare alternativ som inte irriterar slemhinnan. En närliggande lösning är nässköljaren som du använder för att skölja ur näsan med saltvatten.

Sök hjälp om du är osäker

Om du upplever hög feber som inte sänks av paracetamol, eller om du känner dig dålig och har ont i magen, ska du inte tveka att söka vård. Det finns hjälp att få när du känner dig osäker.  


Taggar: förkyld under graviditet , förkyld , gravid , kvinnohälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.