Så tar du hand om dina och barnens tänder

Hur borstar man tänderna på rätt sätt egentligen? Vilken tandkräm ska du använda? Är eltandborste eller vanlig borste bäst? I den här artikeln har vi samlat det mesta om munvård – och hur du bibehåller och förebygger en god munhälsa.

Även om Sverige är ett av de länder i världen med bäst munhälsa finns det alltid mer att lära sig. De flesta av oss vet att vi ska borsta tänderna två gånger per dag. Det är en bra start! Men det finns så mycket mer att göra för att tänderna ska må bra livet ut. Helen Östholm, tandhygienist och ledamot i Svenska tandhygienistföreningen, ger oss goda tips och råd. Låt oss börja med hur en bra tandvårdsrutin för vuxna respektive barn ska se ut.

 

Tandborstning för vuxna

1. Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste för att göra rent mellan tänderna, gärna vid kvällsrutinen.

2. Borsta tänderna med två centimeter fluortandkräm två gånger per dag och två minuter per tillfälle.

3. Undvik att skölja munnen, men tillsätt gärna lite vatten och sila tandkrämsskummet mellan tänderna i 30 sekunder innan du spottar.

4. Undvik att äta eller dricka två timmar efter rengöringen.

5. Om du vill kan du använda munskölj med 0,2% fluor vid kvällsrutinen. Det kan stärka tänderna och förebygga karies. Fråga gärna din tandhygienist om råd kring vad som passar dig.

 

Tandborstning för barn upp till 13 år

1. Borsta tänderna med cirka två centimeter fluortandkräm två gånger per dag och två minuter per tillfälle.

2. Undvik att äta eller dricka två timmar efter rengöringen.

 

Tandbortsning för barn från 13 år  

1. Från 13 år kan barnet börja göra rent mellan tänderna. Visa barnet hur man använder mellanrumsrengöring, gärna vid kvällsrutinen. Läs mer om mellanrumsrengöring för barn och vuxna.

2. Borsta tänderna med två centimeter fluortandkräm två gånger per dag och två minuter per tillfälle.

3. Undvik att äta eller dricka två timmar efter rengöringen.

 

Tandkräm för vuxna

Det finns många olika tandkrämer att välja mellan. Det viktigaste när du som vuxen väljer vilken tandkräm som får ta plats på ditt handfat är att den innehåller en högre halt av fluor. Halten mäts i ppm, som står för ”parts per million”, och tandkrämer för vuxna ska innehålla minst 1 450 ppm fluor, vilket de flesta gör. Den ger bättre effekt än en tandkräm med exempelvis 1 000 ppm. Det finns också tandkrämer anpassade efter olika problem, som till exempel ilningar i tänderna.

– Det brukar ofta hjälpa att använda en sådan tandkräm. De innehåller ett ämne som blockerar dentinkanalerna vilket skyddar mot ilningar, säger Helen Östholm.

Läs mer om ilningar i tänderna. 

Skillnaden mellan tandkräm för vuxna och tandkräm för barn är att barnens innehåller lägre halt av fluor och är mildare i smaken.

 

Tandkräm för barn

– Barn under sex år bör använda en tandkräm med 1 000 ppm fluor. Mellan första tandens frambrott och 2 år ska tandkräm motsvarande ett riskorns mängd användas. Mellan 2 till 6 år kan du öka mängden till motsvarande barnets lillfingernagel. Vid 6 års ålder kan de börja med vuxentandkräm med 1 450 ppm fluor och två centimeter tandkräm. Det är viktigt att spotta ut tandkrämen och inte svälja den.

 

Eltandborste eller vanlig tandborste

Det finns studier som visar att eltandborste är ett bättre alternativ än en vanlig tandborste. Men båda kräver rätt teknik för bra rengöring. Med vanlig tandborste ska tänderna borstas med korta tag, med en eltandborste borstas tand för tand. Många eltandborstar har också en inbyggd timer vilket gör att tänderna borstas tillräckligt länge, vilket i sig kan göra att man får mindre plack.

 

–Det är vanligt att man borstar för kort tid med en vanlig tandborste, ungefär en minut i stället för två. Men genom att ha 2-2-2-2-metoden i åtanke fungerar en vanlig tandborste också; Borsta två gånger om dagen, med två centimeter tandkräm, två minuter i sträck och undvik att äta i två timmar efteråt.

 

Om du har en sjukdom i munnen, motoriska svårigheter eller en funktionsnedsättning kan eltandborste vara lättare. Det är också enklare att borsta tänderna på någon annan med en eltandborste.

 

– Barn kan börja med eltandborste från tre års ålder.  Det är viktigt att tandborsten är anpassad efter barnets ålder och att den inte är lika effektiv som en vuxens. Mjölktänder är känsligare än permanenta tänder.

 

Så borstar du på rätt sätt

Om du använder en eltandborste håller du den i 45 graders vinkel och borstar tand för tand i fyra sekunder. Eltandborsten ger ofta guidning i om du borstar på rätt sätt, många lyser rött när du borstar/trycker för hårt. På de nyare eltandborstarna lyser det även grönt vilket indikerar att du har rätt tryck på borsten. När det kommer till vanliga tandborstar ska du använda en mjuk borste och borsta i 45 graders vinkel med korta, gnuggande tag. Om tandborsten ser ut som en spretig kvast efter några dagar borstar du alldeles för hårt och/eller använder för långa tag. Du ska hålla den lika löst som när du håller en penna.

 

– Tandborsten ska se likadan ut efter en månad som när den var ny. Men den ska ändå bytas regelbundet eftersom stråna förlorar spänsten efter ett tag och då rengör sämre.

 

Borsta barnens tänder

Det kommer knappast som en nyhet att många barn flyr fältet så fort de ser en tandborste. Apotek Hjärtats undersökning* visar att över hälften av föräldrarna till barn mellan noll och fyra år har tandborsrelaterade bråk minst en gång i veckan. Mitt i raseriutbrott, gråt och kaos är det lätt att ge upp. Men friska tänder är en viktig del av barns hälsa. Därför är det viktigt att som förälder visa vägen till goda rutiner.

 

– Jag kanske är lite gammaldags här, men att etablera en vana och bra rutiner är jätteviktigt. Borsta tänderna är något man ska göra, även om barnet protesterar. Visa barnet att detta är en rutin som ni gör, precis som att äta frukost på morgonen. För att underlätta kan barnet få börja eller avsluta tandborstningen.

 

Men det är viktigt att du som förälder tar det största ansvaret. Barn saknar nämligen den finmotorik som krävs för att tänderna ska bli rena. Vid ungefär elva års ålder kan de börja borsta tänderna själva, men det är viktigt att du som förälder fortfarande har något slags kontroll.

 

– Till exempel kan infärgningstabletter vara ett sätt att träna på tandborstning. Tabletterna fungerar genom att de färgar de områden på tänderna som har plack i rött och blått. Då är det lätt att se ifall barnet klarar att borsta själv eller inte, eller om ni behöver fortsätta med kontrollborstning då och då. 

Mjölktänder vs permanenta tänder


Mjölktänder kan vara känsligare än permanenta tänder. Det beror på att emaljen är tunnare och att ett kariesangrepp snabbare når dentinet (tandbenet). Goda mat- och munhygienvanor i barndomen gynnar de permanenta tänderna. Ta därför hand om ditt barns munhälsa redan från start, så ger du dina barn den bästa förutsättningen för friska tänder senare i livet. 

 


Taggar: vuxen tänder , barn tänder , tandvårdsrutin , munhälsa
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.