Kosttillskott och vitaminer under klimakteriet

Under klimakteriet händer mycket i kroppen, och behovet av vitaminer och kosttillskott kan förändras. Så här kan du göra för att lindra symtomen och förhoppningsvis må lite bättre.

Under förklimakteriet minskar äggstockarnas funktion och mensen blir oregelbunden. Det är vanligt att den kommer tätare och är rikligare. Perioden efter förklimakteriet heter klimakteriet, då kommer mensen i stället väldigt sporadiskt för att till slut försvinna (sista mensen heter menopaus). Denna tid pågår olika länge för olika kvinnor. För vissa handlar det om något år, för andra mer än tio år. Vissa får många och jobbiga symtom, för andra är förändringarna lindrigare. Något som alla kvinnor dock har gemensamt under klimakteriet är att östrogennivåerna sjunker och hormonbalansen i kroppen förändras.

 – Efter klimakteriet när östrogennivåerna sjunkit så ökar risken för benskörhet. Därför är en rekommendation att tillsätta kalcium och D-vitamin som finns både i form av läkemedel och som kosttillskott. Kalcium behöver vi för skelettet och D-vitamin behövs för att vi ska kunna ta upp och tillgodogöra oss kalcium, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci, på Apotek Hjärtat.

Under och efter klimakteriet är det också vanligt med torra och sköra slemhinnor i underlivet. Läkaren kan skriva ut östrogen som kan lindra.

– Om man varit i kontakt med sjukvården och vet att besvären beror på östrogenbrist så kan man också köpa receptfria läkemedel med östrogen på apoteket. Exempelvis vaginaltabletter eller kräm för behandling lokalt i underlivet.

 

Klimakteriets olika faser

Klimakteriet kan delas in i tre olika perioder – förklimakteriet, klimakteriet och postklimakteriet.

Förklimakteriet (före menopaus)

Perioden innan den sista mensen. Många får oregelbunden mens som ofta är rikligare och kommer med tätare intervall, vilket kan ge järnbrist. Därför är det klokt att ta tillskott av järn under denna period. Man kan också få humörsvängningar, känna sig ledsen, ha ömma bröst, gå upp i vikt och drabbas av värmevallningar. Det är vanligt att förklimakteriet börjar i 40-årsåldern, men ibland kommer det tidigare än så.

 

Klimakteriet

De flesta går in i klimakteriet runt 50 års ålder. Nu kommer ofta mensen väldigt glest, kanske bara ett par gånger om året, eller så har den upphört helt. Det är vanligt att få värmevallningar, sömnsvårigheter, hjärtklappning och att känna sig nedstämd och gråtmild. Sista mensen kallas för menopaus.

 

Postklimakteriet (efter menopaus)

Perioden, och resten av livet, efter den sista mensen. Många kvinnor tycker att denna tid är härlig – äntligen slipper man tänka på mensskydd och preventivmedel. Men det är också vanligt att ha torra och sköra slemhinnor, det är lättare att drabbas av urinvägsinfektion och vissa kan sova dåligt som följd av förändringarna i kroppen.

 

Receptfria läkemedel vid klimakteriebesvär

Om man har stora besvär relaterade till klimakteriet är det bästa att rådfråga sin läkare. Har du lindrigare besvär finns det flera receptfria produkter att prova. Det kan personalen på våra apotek hjälpa dig med.

– Det finns några receptfria läkemedel utvecklade för den med klimakterierelaterade besvär. Klimadynon och Remifemin innehåller växten läkesilverax och kan hjälpa mot värmevallningar och svettningar.

 

Kosttillskott

För skelettet finns kalcium och vitamin D, som bibehåller normal benstomme och normala tänder. Vitamin D bidrar även till ett normalt upptag av kalcium, så de tillskotten kan vara bra att kombinera. Apotek Hjärtat har ett kombinerat tillskott med både D-vitamin och kalcium.

Läkesilverax, som nämndes ovan, och andra örtextrakt finns också i olika kosttillskott. I dessa tillskott hittar man ofta även B6 som bidrar till reglering av hormonaktiviteten, vilket vissa kvinnor kan uppleva lindring av.

–Det finns också kosttillskott som bidrar till att bibehålla normala slemhinnor. Men har man mycket besvärliga symtom med vallningar och svettningar så ska man prata med läkare. Det finns hjälp att få.

 

Lästips!

Här kan du läsa mer om klimakteriet och hur du kan lindra besvären.

Är jag i Klimakteriet?

Klimakteriesäkrad arbetsplats

 


Taggar: klimakteriet , kosttillskott & klimakteriet , kvinnohälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.