Influensa eller förkylning

Har du fått en ordentlig förkylning eller haft oturen att råka på årets säsongsinfluensa? Vi guidar i hur du skiljer på symtomen och hur du tar hand om dig när viruset slår till.

 

Influensa

Influensa orsakas också av virus men har du drabbats av influensavirus får du även hög feber (ofta med temperatur på 38 grader och högre), muskelvärk, ledvärk och huvudvärk. Du känner dig väldigt sjuk och är trött. Dessutom får du ofta torrhosta och irriterade eller röda ögon. En influensa tar längre tid att bli frisk från än en förkylning. 

Typiskt för influensa är att man plötsligt blir väldigt sjuk från att timmen innan varit helt frisk. Febern brukar normalt vara i 3-5 dagar och de allra flesta mår mycket bättre efter en vecka. Men det är vanligt att man flera veckor efter att infektionen gått över känner sig hängig och orkeslös och hostan kan även sitta i ett bra tag efter att viruset gått över. 
 
Influensasymtomen hos barn och äldre kan vara lite mer diffusa. Barn får exempelvis ofta problem med diarré och minskad matlust. Feberkramper och öron- och bihåleinflammationer kan även förekomma hos barn. Äldre människor kan bli förvirrade och har ibland mycket lägre feber och mindre hosta än yngre personer. 
 

Vanliga symtom vid influensa

 • Stark sjukdomskänsla och trötthet
 • Muskel- och ledvärk
 • Hög feber
 • Huvudvärk
 • Halsont
 • Torrhosta

 

Förkylning

En förkylning orsakas av ett virus. De första symtomen kommer ofta i form av halsont och kliande känsla i näsa och ögon. Det kan kännas tjockt i halsen och näsan kan vara täppt med rinnsnuva. Ibland kombinerat med lite feber och torrhosta. De akuta symtomen brukar gå över efter 3-5 dagar. En besvärande hosta kan finnas kvar under längre tid. Ibland kan det ta ända upp till 6 veckor innan hostan går över helt. Det finns inga mediciner som botar vanliga förkylningar men det finns gott om receptfria läkemedel som lindrar symtomen.

 

Vanliga symtom vid förkylning

 • Lätt feber
 • Nästäppa/rinnsnuva
 • Halsont
 • Torrhosta

 

Hur lång inkubationstid har influensa och förkylning?

Den tid det tar från att du blivit smittad tills du känner symtom kallas inkubationstid och är för förkylning och influensa mellan 1-4 dagar. Risken för att smitta andra är störst precis innan och i samband med att du själv blir sjuk.

Ska jag ta influensavaccin?

Om du befinner dig i en riskgrupp rekommenderas du att vaccinera dig. Riskgrupper är personer över 65 år, gravida kvinnor i andra eller tredje trimestern och personer som lider av diabetes, kroniska hjärt- eller lungsjukdomar, kraftigt nedsatt immunförsvar, kronisk lever- eller njursvikt, astma, extrem fetma eller en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen. Eftersom influensaviruset utvecklas och ändrar form bör vaccinationen göras om varje år.

Influensavaccination

 

På fler än 30 Apotek Hjärtat erbjuder vi influensavaccination i samarbete med Min Doktor.
Läs mer och hitta din närmaste mottagning här >

 

Vad kan jag göra själv för att bli av med influensa?

Ingår du inte i riskgrupperna kan du behandla din influensa själv.

 1. 1
  Vila mycket
 2. 2
  Drick ordentligt med vätska
 3. 3
  Använd febernedsättande och smärtstillande läkemedel för att lindra symtomen. Tänk på att feber är kroppens försvar mot infektionen och hjälper dig att fortare bli frisk. Ta därför inte febernedsättande i onödan.
 4. 4
  Om du har ont i halsen finns smärtlindrande halstabletter, receptfritt på apotek.
 5. 5
  Det finns även hostdämpande receptfria läkemedel som kan ha lindrande effekt.
 1. 6
  Undvik rökning - det ökar irritationen i näsa och hals.
 2. 7
  Koksaltlösning, exempelvis Renässans, kan lösa upp segt slem och intorkat snor och fukta torra slemhinnor. På Apotek Hjärtat finns både nässpray och näsdroppar med koksaltlösning.
 3. 8
  Avsvällande näsdroppar eller nässpray hjälper dig att bli av med nästäppan. De finns i olika styrkor för att passa vuxna eller barn. Men använd inte avsvällande produkter om du är gravid eller allergisk. Tänk på att inte använda dessa läkemedel mer än 7-10 dagar i sträck. Då finns det risk för att medicinen ger motsatt effekt - du får nästäppa som sedan är svår att bli av med.

 

Så undviker du att smitta andra

 • Stanna hemma när du är sjuk.
 • Undvik att ta personer i hand och håll extra avstånd.
 • Nys alltid i armvecket.
 • Tvätta dig ofta och noga med tvål och vatten.
 • Handdesinfektion kan vara bra att ha till hands när du inte har tillgång till vatten.

 


Taggar: influensa , förkylning , feber , virus , hälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.