Taggar: hudvård

Därför ska du välja parfymfritt - 3 starka skäl

En parymfri vecka. Låter det trist? Tänk om! Parfymfritt förbättrar både din egen och andras hälsa. Kanske kan det till och med hjälpa dig att hitta kärleken. Här berättar vi om doftkänslighet, feromoner, sexuella signaler – och guidar till det parfymfria sortimentet.

Vecka 45 pågår Parfymfria veckan. Det är ett initiativ från Astma- och Allergiförbundet som lyfter fram vad vi kan göra för att underlätta för personer som är överkänsliga mot parfymdoft.

– Vi vill göra allmänheten medveten om att parfymdofter kan vara ett väldigt svårt problem för många, säger Maritha Sedvallson, ordförande på Astma- och Allergiförbundet.

Tre starka skäl att välja parfymfritt:

1. För dina medmänniskor

Vårt moderna samhälle är överfullt av dofter: på bussen, på t-banan, i affären, på gymmet och på arbetsplatsen. Det gör att doftöverkänsliga personer ständigt blir utsatta.

– Genom att avstå från att använda parfymer och parfymerade produkter underlättar du tillvaron för dem som är överkänsliga. Du undviker också risken att själv drabbas av hudreaktioner på grund av kontakt med allergiframkallande parfymämnen, säger Maritha Sedvallsson.

Ett urval av parfymfria produkter som du hittar på Hjärtat

2. För kärlekenSyskon myser i sängen

Feromoner är ett slags doftämne som utsöndras via människans svettkörtlar. Med andra ord försvinner de när vi duschar. Ett litet moment 22 kan tyckas, eftersom just dessa feromoner kanske kan leda till att vi uppfattas som mer attraktiva för en partner. Det är även med hjälp av feromoner som spädbarn kan känna igen sin mamma.

Även om vi inte märker det så påverkar feromonerna oss ständigt. En del forskare funderar dessutom på om de kan vara en hjälp på vägen att hitta en partner som är tillräckligt genetiskt annorlunda för oss att skaffa barn med. I vissa studier med möss har man nämligen sett att mössen föredrar genetiskt olika individer. Men än så länge är det bara hypoteser.

Mer forskning måste göras för att slå fast om det faktiskt är så att vi lättare kan lukta oss till kärleken utan parfym. Men vad vi vet säkert är att djuren använder feromoner i betydligt större utsträckning än människan. Djurferomoner är ett livsviktigt sätt för djuren att kommunicera. De vägleder, varnar för fara, markerar revir och sänder sexuella signaler.

Hos människan ligger signalerna mer i det undermedvetna och även om forskarna inte är helt eniga så visar flera studier på att man kan märka skillnader i personers sinnesstämning – och även en aktivering i deras sexuella delar av hjärnan – när man har exponerat dem för vissa feromoner.

Det finns alltså tecken som pekar på att vi kan använda näsan för att hitta kärleken. Så kanske ska du avstå parfymen en vecka och pröva om du träffar den rätte?

3. Onödiga kemikalier

Tänk på hur mycket parfym och kemikalier du utsätter dig för dagligen: schampo, deodorant, hårprodukter, tvål, osv. Både för din egen och andras hälsa kan det vara värt att se över. Inte minst för att du kommer märka en ökad finkänslighet i ditt luktsinne om du börjar använda mer parfymfria produkter.

– Det man kan säga allmänt är att väldigt många produkter parfymeras i onödan och det är en glädjande utveckling är att det lanseras fler och fler fina parfymfria alternativ, säger Maritha Sedvallson.

 

Så stöttar du Parfymfria veckan:

  1. Välj parfymfritt! Tänk på det när om du köper schampo, balsam, tvättmedel, tvål, osv. Du minskar den totala mängden kemikalier som både du och andra utsätts för.
  2. Visa extra hänsyn i offentliga miljöer. Gör dina medmänniskor en tjänst – skippa åtminstone parfymen den här veckan.
  3. Ha koll på de många nya parfymfria alternativen. Kanske kan du göra en mer långsiktig förändring i ditt parfymanvändande.

 

Vad är doftöverkänslighet?

Sensorisk hyperreaktivitet (SHR), även kallad doftöverkänslighet, finns hos drygt 6 procent av befolkningen. Dessa 6 procent uppfyller kriterierna för SHR, men sedan finns det betydligt fler som själva upplever att de är överkänsliga mot dofter. Den siffran beräknas vara hela 30 procent.

Begreppet SHR har bara använts i cirka tio år, men fenomenet med doftöverkänslighet sägs ha blivit ett problem under de senaste 50 åren. Man tror det har ett samband med den moderna västerländska livsstilen.

– Man vet inte den exakta orsaken till doftöverkänsligheten, men den som är känslig har utvecklat en överretbarhet i de sinnesorgan som registrerar dofter, berättar Maritha Sedvallson.

Ofta får man luftvägssymtom och många säger att det påminner om astma, allergi eller KOL. Det är framför allt ögonen och luftvägarnas slemhinnor som påverkas. Ibland kan man även ha mer allmänna besvär som huvudvärk, yrsel, trötthet eller besvär i näsa/hals. Men till skillnad från astma och allergi är inte immunförsvaret inblandat och luftvägarna täpps inte heller till.

Eftersom det är lätt att förväxla SHR med astma och allergi så är det svårt att diagnosticera. Det finns inte heller någon medicinsk behandling. Vissa läkemedel kan underlätta symptomen, men vardagen blir ändå svår för den drabbade. Tack vare Astma- och Allergiförbundet blir den här gruppen och deras problematik nu uppmärksammad – med en egen vecka.

Fler parfymfria produkter


Taggar: hudvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.