Kliande ögon? Så vet du om det är allergi

Röda, kliande och rinnande ögon kan orsakas av flera olika saker, men inte sällan ligger en allergisk reaktion bakom dina symtom. Catharina Claesson, apotekare och Chef Farmaci på Hjärtat, tipsar om hur du kan lindra dina symtom och när du bör konsultera en läkare.


Pollen, pälsdjur och damm kan ge allergiska reaktioner med besvär i bland annat ögon som symtom. Beror dina besvär på allergi håller symtomen i sig så länge det som du är allergisk mot finns i din närhet.

– De vanligaste symtomen på allergi är att det kliar, skaver och rinner i ögonen samt att båda ögonen är drabbade. Förutom problem med ögonen kan du även drabbas av en täppt eller rinnande näsa. Du kan också känna dig onormalt trött av allergin. Om det är pollen du är allergisk mot känner du kanske också igen symtomen från tidigare perioder, till exempel på våren då det finns mycket pollen i luften, säger Catharina.

 

Andra tillstånd som kan ge ögonbesvär

Men det finns också andra tillstånd som kan ge besvär i ögonen. Det kan till exempel vara olika former av bakterie- eller virusinfektioner och torra ögon. Om bara ditt ena öga är drabbat bör du vara extra vaksam menar Cathrina.

– Då kan det handla om något allvarligare såsom att man har fått in något i ögat eller att man har drabbats av akut glaukom. Sök alltid vård direkt om du får kraftig smärta eller snabbt försämrad syn.

 

Träffa läkare online

Du vet väl att du kan träffa läkare digitalt via vår partner Min Doktor? Har du ögonbesvär som du inte vet orsaken till kan Min Doktor hjälpa dig med eventuell diagnos och behandling. Läs mer här


Förebygg och lindra dina symtom

Symtom orsakade av allergi kan lindras med receptfria läkemedel. Ögondroppar ger ofta lindring snabbt och verkar dessutom förebyggande om du använder dessa regelbundet.

– Det finns ögondroppar i form av antihistaminer, till exempel Livostin*, och så kallade kromoglikater, till exempel Lomudal* och Lecrolyn*. Dessa finns både som endospipetter utan konserveringsmedel samt i flaska som då oftast innehåller konserveringsmedel, vilket dock de flesta inte har något besvär av. Konserveringsmedel kan dock fastna på linser och orsaka irritation, därför kan endospipetter vara ett bättre alternativ om du använder kontaktlinser.

Tycker du att det är obehagligt eller svårt att ta ögondroppar kan du i stället ta en antihistamintablett. Fråga på ditt apotek eller läs bipacksedeln om du är osäker på vilken sort som passar dig. Det är också bra att rådfråga en läkare om du är gravid eller om det gäller ditt barn.

– Antihistamintabletter finns med flera olika verksamma substanser och du kan behöva prova dig fram till vilken du tycker fungerar bäst. Du kan även kombinera ögondroppar och tabletter för ytterligare effekt. Bäst effekt får du om du börjar direkt vid första symtom, eller ännu hellre lite innan, och fortsätter tills det du är allergisk mot försvinner. Håll koll på pollenrapporter om för att kunna se pollenhalterna där du bor. Du kan också skölja ögonen med en pipett med steril koksaltlösning vid behov för att få bort eventuella pollenartiklar.

*Läkemedel. Läs alltid bipacksedeln innan användning. 


Då bör du kontakta vården

  • Du har provat receptfria alternativ i två veckor, men de har inte hjälpt eller om du har väldigt svåra besvär.
  • Om allergin även ger problem med andningen ska du direkt vända dig till sjukvården.
  • Om små barn får allergiska symtom av till exempel pollen.
  • Allergibesvär året om? Misstänker du att din allergi orsakas av damm, kvalster eller pälsdjur är det bra att göra en ordentlig utredning för att ta reda på orsaken.

 

Ögondroppar vid pollenallergi


Taggar: allergi , ögon , pollenallergi

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.