Taggar: pollenallergi

Pollenallergisk? – Så gör du dig redo för våren

År med milda vintrar innebär att pollensäsongen börjar tidigt och kan bli lång. Försök ligga ett steg före och sätt in rätt behandling i god tid för en vår med mer mys än nys.

Blommor, bin och värme i luften! Men också snuviga näsor och kliande ögon. För dig som är allergisk mot pollen är det dags att kolla in prognoserna och göra dig redo för symtomlindring. Som första åtgärd rekommenderas att du duschar varje dag efter att du har varit ute, undviker att hänga tvätt utomhus och vädrar på morgonen när daggen fortfarande binder pollen. Du kan också prova nässköljning för att avlägsna allergiframkallande partiklar från näsan. Tänk även på att helst träna på morgonen eller efter regn, om du tränar utomhus.

 

Men det är inte alltid som försiktighet hjälper och du, precis som alla andra, vill också kunna njuta av livet utomhus. Speciellt om du sedan tidigare vet att du är pollenallergisk är det viktigt att börja behandla i tid. Tack och lov kan ögondroppar, nässpray och allergitabletter hjälpa mot besvären. Elin Johansson, Läkemedelsansvarig farmaceut i Ljungby, träffar dagligen kunder som vill ha en friskare vår. Hennes råd är att först och främst prova en lokal behandling, till exempel nässpray eller ögondroppar.

 

Träffa läkare online

Om du misstänker pollenallergi och samtidigt har problem med andningen eller hosta, eller vill förnya ett recept går det bra att kontakta vår partner Min doktor.

Det är ju inte bara näsan som rinner av pollen. Även ögonen är ett utsatt område och för att motverka klåda och sveda finns läkemedel i form av ögondroppar. Vissa droppar kan tas flera gånger om dagen vid behov, men att använda ögondroppar varje morgon rekommenderas under hela pollensäsongen, både för att behandla och förebygga.

Om du föredrar allergitabletter finns det olika sorter som innehåller det verksamma ämnet antihistamin. Till exempel vid symtom i både näsa och ögon bör man välja tabletter. Elin Johansson brukar tipsa om Desloratadin:

"

Man blir mindre trött av den, men vilken tablett som passar är väldigt individuellt och beror dels på hur känslig du är och hur ofta du vistas i miljö med mycket pollen. Man kan behöva prova sig fram för att hitta rätt tablett.


Taggar: pollenallergi

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.