Pollenallergi – så lindrar du symtomen

För den som är allergisk mot pollen kan många månader om året orsaka besvär. Nysningar, kliande ögon och rinnande näsa är några symtom. Men du kan också bli väldigt trött. Här kan du läsa allt om pollenallergi, vilka mediciner som kan hjälpa och goda råd för att inte besväras mer än nödvändigt.

 
I Sverige beräknas cirka tre miljoner människor vara pollenallergiska. Vid pollenallergi överreagerar immunsystemet när det utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Det gör att kroppen bildar allergiantikroppar, och du utvecklar en känslighet och får allergiska symtom. Allergi kan gå i arv, det är vanligare att bli allergisk mot pollen om du har släktingar som har eller har haft pollenallergi. Det går inte att förebygga en allergi, men att försöka undvika kontakt med det du reagerar på kan underlätta. Vilket såklart är lättare sagt än gjort när det kommer till pollen, därför behövs ofta symtomen lindras med läkemedel.
 


Symtom vid pollenallergi

Det är vanligt att få ett eller flera symtom från näsa, ögon och hals. Allergin kan också påverka luftrören och ge rethosta och andnöd, särskilt om du anstränger dig. De vanligaste allergisymtomen är:

 • Vattning snuva och nästäppa
 • Nysningar
 • Klåda i näsan
 • Röda, kliande och rinnande ögon
 • Trötthet

☎️ Om du får allvarligare symtom som ihållande hosta, svårt att andas och pipande andning kan du ha utvecklat astma som följd av allergin. Det är vanligt att symtomen förvärras under dagar med mycket pollen i luften, eller när du rör på dig utomhus. Om du misstänker astma på grund av pollen är det klokt att söka läkare som kan hjälpa dig med rätt medicinering.
💚 Via vår samarbetspartner Min Doktor kan du få hjälp året runt – varje dag och under hela dygnet. 💚

Så behandlar du pollenallergi

Den bästa behandlingen är att börja med pollenmedicinen i god tid. Det finns flera olika receptfria läkemedel som kan lindra allergiska besvär. Om du är osäker på vilken medicin som passar dig får du gärna rådfråga oss på Apotek Hjärtat.

Besvär från näsan:

Tillfälliga och lindriga besvär med nysningar, klåda, nästäppa eller rinnande näsa behandlas enklast med nässpray eller allergitabletter. Om du är väldigt täppt i näsan kan det vara klokt att använda en spray med kortison.

Kliande ögon:

Ögondroppar ger ofta lindring snabbt, och fungerar dessutom förebyggande vid regelbunden användning. Om ögondroppar inte räcker kan du testa eller komplettera med allergitabletter.

Allt på samma gång:

En del drabbas av flera symtom samtidigt, i både näsa, ögon och hud. Testa att behandla med antihistamin i tablettform först. De brukar hjälpa inom en timme. Om du fortfarande upplever specifika problem kan du behandla med exempelvis nässpray eller ögondroppar.


Måste jag ta medicin om jag är allergisk mot pollen?

Det är klokt att medicinera vid pollenallergi för att slippa de förkylningsliknande symtomen. Medicinen dämpar även trötthet och minskad prestationsförmåga. Dessutom motverkar den inflammationen och irritationen i slemhinnorna. Om du hoppar över behandling kan dina problem bli värre i framtiden. För allergiker uppstår en känslighet och kramptendens i luftrören under pollensäsongen. Om symtomen inte behandlas kan den överkänsligheten hänga kvar kvar långt in på hösten och vanliga förkylningar kan bli värre.

Hur lång är säsongen för pollenallergi?

Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst. Vid milda vintrar i södra Sverige kan du känna av allergin redan i januari. Nedan kan du läsa mer om årstiderna och vilken typ av pollen som sprids då.

Vår

Under tidig vår, i södra Sverige ibland så tidigt som januari eller februari, börjar lövträden knoppas och slå ut. Allergi mot björkpollen är vanligt. Många som känner av björk besväras även av andra lövträd som hassel och al.

Sommar

Under sommaren växer olika sorters gräs, exempelvis havre, vete, råg, timotej och vass, som kan ge allergiska besvär. Högst pollenhalt är det under varma, torra dagar då vinden är svag. I värsta fall kan du känna av allergin från april till oktober.

Höst

Gråbo är en ört som växer på öppen mark, exempelvis vid havet, vägkanter, gårdar och obrukad mark. Örten brukar blomma och fälla pollen mellan juli och september. Den finns i hela landet, men är mindre vanlig i norra Norrland.

Korsreaktioner vid pollenallergi

Vid pollenallergi kan man även ha korsreaktioner. Det är när man reagerar på födoämnen som innehåller snarlika proteiner som det pollen man är allergisk mot. Vanliga symtom vid korsreaktioner är klåda på läpparna, i munnen och/eller halsen. Även magproblem, nässelutslag och rinnande näsa och ögon är symtom. Nedan kan du läsa mer om vilken mat du kan reagera på om du har pollenallergi. Men kom ihåg – det är inte säkert att du drabbas av korsreaktioner – så var inte rädd för att äta livsmedel du vanligtvis brukar äta.

Björkpollen

 • Stenfrukter
 • Äpple, päron
 • Jordgubbar
 • Selleri, morot, potatisskal
 • Nötter (hasselnöt, mandel, valnöt)
 • Linser, sojabönor, ärter
 • Kryddor (exempelvis anis, kummin, koriander, curry, kamomill och pepparmynta)

Gråbo

 • Melon, banan, ananas, mango
 • Morot, selleri, paprika, fänkål, jordärtskocka, kronärtskocka, purjolök, vitlök
 • Kryddor (exempelvis dill, persilja, basilika, dragon, kummin, koriander, oregano, chili)
 • Honung
 • Solrosfrö
 • Muskotnöt

Gräs

Spannmål, exempelvis vete

 • Tomat, lök
 • Jordnötter
 • Sojabönor, ärter


Så kan vardagen påverkas av pollenallergi

Vissa med pollenallergi påverkas mer än andra, det beror såklart på hur stora besvären är. Men kliande, rinnig näsa och ögon som svider kan irritera även den tålmodigaste. Ibland är det svårt att sova på grund av nästäppan. Många blir dessutom trötta av allergin, vilket kan göra det svårare att orka med aktiviteter som träning.

💡 Goda tips för att lindra pollenallergi 💡

Även om de allra flesta behöver medicin mot sin allergi finns det några saker du kan göra för att minska risken att utsättas för pollen i onödan. En sak är att följa pollenprognoserna och att vara förberedd på att justera sin behandling. Några andra saker är:

 • Byt kläder när du har varit utomhus
 • Häng inte kläder eller sängkläder på tork utomhus
 • Skölj bort pollen ur håret innan du ska sova
 • Håll fönster stängda under dagen, då är pollennivåerna ofta högre
 • Vädra tidigt på morgonen eller under natten då pollenhalterna i luften är låga
 • Kom ihåg att pollen fastnar i husdjurens päls. Skölj av pälsen och torka med handduk

 


Taggar: allergi , pollenallergi

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.