Pollenallergi och hösnuva – symtom och lindring

För den som är allergisk mot pollen kan många månader om året vara besvärliga. Nysningar, kliande ögon och rinnande näsa är några symtom vid pollenallergi. Men du kan också bli väldigt trött. Här kan du läsa allt om pollenallergi, vilka mediciner som kan hjälpa och få goda råd av Jessika Wejfalk, legitimerad apotekare på Apotek Hjärtat.

 

Vad är pollenallergi

I Sverige beräknas cirka tre miljoner människor vara pollenallergiska. Allergi kan vara ärftligt – inte att du ärver själva allergin – däremot känsligheten och benägenheten att utveckla den. Det är vanligare att bli allergisk mot pollen om du har släktingar som har eller har haft pollenallergi. Ibland kallas pollenallergi för hösnuva, trots att man kan vara allergisk mot flera olika sorters pollen, t ex björkpollen, gräspollen, pollen från gråbo, hassel, al och timotej.

– Många märker av besvär av pollen redan i förskole- och skolåldern, men man kan drabbas även som vuxen. Om man till exempel flyttar till ett ställe med längre pollensäsong och mer pollen, eller utsätts för pollen från andra arter, kan det innebära att man plötsligt får besvär, säger Jessika Wejfalk.

Om du är allergisk mot pollen kan du inte förebygga att allergin bryter ut. Däremot kan du lindra symtomen genom att börja med allergimedicinerna i god tid – redan tidigt på våren när du vet att pollensäsongen är på ingång. Symtomen kan lindras med läkemedel som antihistamintabletter, nässprayer och ögondroppar. Att försöka undvika kontakt med det man är allergisk mot kan också underlätta, men det är lättare sagt än gjort när det kommer till pollen. Däremot kan du minska besvären genom att exempelvis byta kläder när du varit utomhus, eller att undvika att hänga tvätt på tork utomhus. Längre ned i artikeln hittar du fler tips.

 

Symtom vid pollenallergi

Det är vanligt att få ett eller flera symtom från näsa, ögon och hals. Allergin kan också påverka luftrören och ge rethosta och andnöd, särskilt om du anstränger dig. De vanligaste allergisymtomen är:

- Vattning snuva och nästäppa

- Klåda i näsan

- Nysningar som kommer i serie

- Röda, kliande och rinnande ögon.

- Trötthet

Vissa med pollenallergi påverkas mer än andra. Kliande, rinnig näsa och ögon som svider kan irritera även den tålmodigaste. Ibland är det svårt att sova på grund av nästäppan. Många blir trötta av allergin, vilket kan göra det svårare att orka med aktiviteter som träning.

 

Så behandlar du pollenallergi

Pollenallergi går inte att bota, men det finns hjälp så att du kan lindra dina symtom. Den bästa behandlingen är att börja med pollenmedicinen i god tid. Det finns flera olika receptfria läkemedel som kan lindra allergiska besvär. Om du är osäker på vilken allergimedicin som passar dig får du gärna rådfråga oss på Apotek Hjärtat. Genom att ta medicin mot allergin slipper du de förkylningsliknande symtomen, dämpar trötthet och behåller prestationsförmågan. Dessutom motverkar den inflammationen och irritationen i slemhinnorna. Om du hoppar över behandling kan dina problem bli värre i framtiden. Vissa allergiker kan även drabbas av en känslighet och kramptendens i luftrören under pollensäsongen. Om symtomen inte behandlas kan den överkänsligheten hänga kvar långt in på hösten och vanliga förkylningar kan bli värre.

Besvär från näsan

Tillfälliga och lindriga besvär med nysningar, klåda, nästäppa eller rinnande näsa behandlas enklast med nässpray eller allergitabletter. Om du är väldigt täppt i näsan kan det vara klokt att använda en spray med kortison. Antihistaminsprayer som används vid pollenallergi är inte beroendeframkallande, de kan du använda så länge du behöver. Undvik avsvällande sprayer som används vid förkylning. De kan förvärra symtomen om de används längre tid än rekommenderat.

Kliande ögon 

Ögondroppar ger ofta lindring snabbt, och fungerar dessutom förebyggande vid regelbunden användning. Om ögondroppar inte räcker kan du i stället prova med allergitabletter eller komplettera ögondropparna med tabletter.

Flera symtom samtidigt

Många drabbas av flera symtom samtidigt, i både näsa, ögon och hud. Testa att behandla med antihistamin i tablettform först. De brukar hjälpa inom en timme. Om du fortfarande upplever specifika problem kan du behandla med exempelvis nässpray eller ögondroppar.

 

När ska du söka sjukvård? 

Om du får problem med andningen eller hostar mycket under natten.

Om du bara har symtom i ena ögat. Då kan det i stället vara fråga om en ögoninflammation.

Om du har allergibesvär året om. Då är du kanske allergisk mot något annat.

Om du behandlat med receptfria läkemedel under 2 veckor utan att få effekt.

Om du har kraftiga, långvariga besvär.

 

Du kan bland annat få hjälp med allergibesvär via Apotek Hjärtats samarbetspartner Min Doktor.

 

Vad händer i kroppen vid pollenallergi?

Vid pollenallergi överreagerar immunsystemet när det utsätts för proteiner som finns i pollen och sporer. Det gör att kroppen bildar allergiantikroppar, du utvecklar en känslighet och får allergiska symtom. Hos en person med ökad risk för allergi kan kroppen börja producera allergiantikroppar när exempelvis björkens pollen kommer i kontakt med slemhinnan i näsan. Antikropparna sätter sig sedan på ytan av vissa celler – celler som bland annat innehåller histamin.

– Nästa gång björkpollen kommer in i kroppen fastnar det på antikropparna, vilket får cellerna att släppa ut histamin och andra retande ämnen. Det orsakar den allergiska reaktionen. Enkelt förklarat tror kroppen att pollen är farligt, och reagerar med att försvara sig, säger Jessika Wejfalk.

 

Barn och gravida – medicin mot pollen

Om du har ett väldigt litet barn som har besvär är det klokt att först rådfråga vården. Annars finns många olika receptfria läkemedel som passar barn. Både antihistamintabletter, nässpray och ögondroppar – som kan användas var för sig eller kombineras för ytterligare effekt.

– Men det finns olika åldersgränser att förhålla sig till. Det kan du få hjälp med på våra apotek.

För gravida finns olika rekommendationer beroende på preparat. Exempelvis ska gravida inte ta antihistamintabletter utan rekommendation från vården. Många nässprayer och ögondroppar går ofta bra att använda, vissa kortisonsprayer kan användas tillfälligt utan läkarkontakt. Prata med oss på Apotek Hjärtat, din läkare eller din barnmorska om du är osäker.

Det är till exempel vanligt att under en graviditet bli mer täppt i näsan. Så har du inte haft problem med pollen tidigare kan du först diskutera med din läkare eller barnmorska om nästäppan beror på pollen eller graviditeten.

  

Produkter för gravida

 

Korsreaktioner vid pollenallergi

Vid pollenallergi kan man ha korsreaktioner - även kallat korsallergi. Det är när man reagerar på födoämnen som innehåller snarlika proteiner som det pollen man är allergisk mot. Vanliga symtom vid korsallergi är klåda på läpparna, i munnen och/eller halsen. Även magproblem, nässelutslag och rinnande näsa och ögon är symtom. Nedan kan du läsa mer om vilken mat du kan reagera på om du har pollenallergi. Men kom ihåg – det är inte säkert att du drabbas av korsallergi – så var inte rädd för att äta livsmedel du vanligtvis brukar äta.

 

Björkpollen

 • Stenfrukter
 • Äpple, päron
 • Jordgubbar
 • Selleri, morot, potatisskal
 • Nötter (hasselnöt, mandel, valnöt)
 • Linser, sojabönor, ärter
 • Kryddor (exempelvis anis, kummin, koriander, curry, kamomill och pepparmynta)

 

Gråbo

 • Melon, banan, ananas, mango
 • Morot, selleri, paprika, fänkål, jordärtskocka, kronärtskocka, purjolök, vitlök
 • Kryddor (exempelvis dill, persilja, basilika, dragon, kummin, koriander, oregano, chili)
 • Honung
 • Solrosfrö
 • Muskotnöt

 

Gräs

 • Spannmål, till exempel vete
 • Tomat, lök
 • Jordnötter
 • Sojabönor, ärter

 

Pollenallergi eller förkylning 

Ibland kan det vara svårt att veta om man är allergisk mot pollen eller om man fått en släng av en helt vanlig förkylning. Men symtomen, även om de är snarlika, skiljer sig faktiskt åt. Vid en förkylning är snuvan ofta slemmig, vid allergi är den vattnig. Nästäppa kan du ha i båda fallen. Nysningar kommer ofta en åt gången vid förkylning, och flera i rad vid allergi.

– Klåda i näsan och rinnande och irriterande ögon är däremot vanligt vid allergi, men inte vid förkylning. Du kan ha problem med halsen i båda fallen. Ont i halsen hör förkylning till, medan klåda i halsen kan uppstå vid allergi, säger Jessika Wejfalk.

Man brukar inte ha ont i huvudet eller ont i lederna när man är pollenallergisk. Har du fått utslag kan det vara en korsreaktion eller så är du är allergisk mot något annat än pollen.

Läs mer om skillnaderna mellan pollenallergi och förkylning.

 

Allergitest för pollen 

Du kan ta reda på om du är allergisk mot pollen genom att göra en allergiutredning. Då kan du få göra ett pricktest eller ta ett blodprov på vårdcentralen. Det finns även allergitest att göra hemma, som ger svar på om du drabbats av en allergisk reaktion. Testet utförs genom ett snabbt stick i fingret och du får provsvar inom ett par minuter. Det visar inte vilken typ av allergi du har – däremot får du svar på om du drabbats av en allergisk reaktion. Testet ska utföras när symtomen på allergi uppstår, så som hudrodnad, nysningar, klåda och/eller utslag.

 

Från vilken ålder man gör en allergiutredning på barn beror lite på vad barnet är allergiskt emot. Läs mer om allergiutredningar hos 1177.

 

Fler bra tips för att lindra pollenallergin 

Även om de allra flesta behöver medicin mot sin allergi finns det några saker du kan göra för att minska risken att utsättas för pollen i onödan. En sak är att följa pollenprognoserna och att vara förberedd på att justera sin behandling. Några andra saker är:

- Byt kläder när du har varit utomhus.

- Häng inte kläder eller sängkläder på tork utomhus.

- Undvik att träna utomhus – eller träna under tidiga morgnar, sena kvällar eller när det precis har regnat, då pollenhalten i luften är lägre.

- Skölj bort pollen ur håret innan du ska sova.

- Håll fönster stängda under dagen, då är pollennivåerna ofta högre.

- Vädra tidigt på morgonen eller under natten då pollenhalterna i luften är låga.

- Kom ihåg att pollen fastnar i husdjurens päls. Skölj av pälsen och torka med handduk.


Taggar: allergi , pollenallergi , korsallergi

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.