Taggar: barn , sommar , pollenallergi

Pollenallergi hos barn

Pollenallergi är vanligt bland både vuxna och barn, men för en vuxen kan besvären vara enklare att hantera. Men vilka symptom ska man hålla utkik efter? Och hur kan man hjälpa sitt barn? Vi pratade med Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef hos Min Doktor, om vad man kan tänka på som förälder till barn som man misstänker eller vet har pollenallergi.


Hur vet jag om det är snuva eller pollenallergi mitt barn drabbats av?

– Pollenallergi är vanligt förekommande både hos vuxna och hos barn, och i Sverige är knappt var tredje person pollenallergiker enligt Astma- och Allergiförbundet. Vanliga symptom vid pollenallergi är röda och kliande ögon, en klar rinnande snuva, nästäppa, nysningar, trötthet och i vissa fall andningssvårigheter och rethosta.

Du får däremot aldrig feber av allergi, som du kan få vid en förkylning. Pollenallergier kan även orsaka koncentrationssvårigheter hos barnet. Just andningsbesvär ska du som förälder alltid vara extra observant på, eftersom allergi och astma är starkt sammankopplade, och astmabesvär behöver utredas.

 


Hur påverkas barn i förhållande till vuxna av pollen?

– Symptomen för pollenallergi är desamma för vuxen som för barn, däremot kan barnets upplevelse av allergin förstås skilja sig åt från en vuxen. Kanske blir det svårare att koncentrera sig i skolan, eller kanske orkar barnet inte leka ute med kompisar lika mycket som vanligt, vilket kan vara svårt för vissa barn att acceptera. Pollenallergi påverkar ofta barns nattsömn vilket kan göra det tufft att orka hänga med i skolan.

 

Vilken pollenperiod är värst?
– Pollensäsongen börjar när värmen kommer under våren och varar ända fram till hösten. Det finns olika typer av pollen som blommar under olika tider av året, och du kan vara allergisk mot en eller flera sorter. Björkpollen är vanligast under våren, gräspollen är vanligast under sommaren och gråbopollen är vanligast under sensommaren. Tips! På pollenkoll.se kan du enkelt följa dagens pollenrapport.

 

Då blommar olika typer av pollen

Björkpollen – våren

Gräspollen – sommaren

Gråbopollen – sensommaren


Vad kan man göra för att mildra symptomen av pollenallergin?

­– Det finns flera olika typer av behandlingar och medicin för pollenallergi som du kan köpa själv på apoteket eller få förskrivet av läkare. Behandlande nässprejer, ögondroppar och tabletter är vanligtvis effektiva för att lindra de olika symptomen. Det är viktigt att börja ta preparaten så fort du känner de första symptomen, för att få ut bästa effekt av medicineringen. Olika preparat har olika åldersgränser, så fråga gärna på ditt apotek eller läs bipacksedeln för att ta reda på om det passar ditt barn.


Om ditt barn upplever andningssvårigheter eller hostar kan barnet behöva en astmabehandling. Det är viktigt att söka vård om ditt barn får andningsbesvär, antingen på vårdcentral eller en akutmottagning beroende på hur uttalade besvären är.


När behöver man söka hjälp?

– Du ska söka vård om du har ett litet barn som uppvisar symptom på pollenallergi under pollensäsongen. Vid lite större barn kan du testa att behandla med receptfri medicinering från apoteket först, och om det inte hjälper kan du kontakta vården för att av en läkare få utskrivet kortisontabletter eller nässpray med både antihistamin och kortison. Vid luftvägsbesvär ska du alltid söka vård. Allergivaccination kan också vara ett alternativ vid besvärlig allergi.

 

Hur går ett pollenallergitest till hos Min Doktor? 

­– För att diagnosticera pollenallergi ser vi alltid till patientens sjukdomshistoria (anamnesen). Vi frågar bland annat vilka symptom patienten har, när de började, när och hur ofta de kommer, om det finns kopplingar till matallergi och om det finns andra sjukdomar eller besvär sedan tidigare. Den helhetsbild som vi får avgör sedan vilken utredning eller behandling som är rätt väg vidare, samt var någonstans detta ska ske. Det finns även ett blodprov som screenar för de vanligaste typerna av luftvägsallergener, men det är inte alltid nödvändigt att ta ett blodprov om symptomen tydligt visar på pollenallergi.
 

👉 Min Doktors mottagningar hittar du i anslutning till ett 20-tal av våra apotek.

 

Finns det några kopplingar mellan annan känslighet som t ex viss matallergi eller eksem och utslag?

– Ja, om ditt barn har pollenallergi ökar även risken för korsallergi. Ofta gäller det olika typer av nötter eller stenfrukter. Symptomen visar sig oftast genom klåda i mun och svalg och ibland även genom utslag på huden. Korsallergier ger sällan allvarliga reaktioner men är viktiga att utreda och kartlägga för att få rätt hjälp och behandling. 

Så underlättar du pollensäsongen för ditt barn

  • Se till att barnet byter kläder när de kommer in
  • Stäng fönstren under dagen då pollenhalterna är som högst
  • Torka kläder och lakan inomhus
  • En luftrenare kan minska mängden pollen
  • Skölj näsan med saltvatten


Läs mer: Börja med din pollenmedicin i god tid

 


Taggar: barn , sommar , pollenallergi

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.