Myter och tips vid doftöverkänslighet

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är okunskapen om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Drygt hälften av svenskarna vet inte om det går att medicinera mot doftöverkänslighet, och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd.

  

Den här veckan pågår Parfymfria veckan, ett initiativ från Astma- och Allergiförbundet och Unga Allergiker, som stödjs av Apotek Hjärtat, med syfte att sprida kunskap om doftöverkänslighet. Hela tre miljoner svenskar tros besväras av dofter/kemikalier, och sex procent har diagnostiserats med sensorisk hyperreaktivitet (SHR), även kallat doftöverkänslighet.

Parfymfri hudvård på Apotek Hjärtat 

En ny studie från Novus visar att svenskar har låg kunskap om doftöverkänslighet, och en tredjedel är osäkra på om det är ett psykiskt sjukdomstillstånd, vilket det inte är. Undersökningen visar samtidigt att majoriteten, 7 av 10 personer, vet att doftöverkänslighet är en diagnos, men samtidigt uppger bara 3 av 10 att de skulle klassa doftöverkänslighet som ett sjukdomstillstånd.

 

Undersökningen i korthet

54 procent tror att det är möjligt att medicinera mot doftöverkänslighet

18 procent tror att produkter med naturliga doftämnen kan användas utan att personer med doftöverkänslighet får en reaktion
71 procent vet att doftöverkänslighet är en diagnos

30 procent anser att doftöverkänslighet är ett medicinskt sjukdomstillstånd

31 procent är osäkra på huruvida doftöverkänslighet är ett psykologiskt sjukdomstillstånd. 

 

- Tyvärr finns det många myter om doftöverkänslighet. Forskning har visat att symtomen inte är inbillade, men i dagsläget finns ingen medicinsk behandling, vilket bidrar till tveksamhet hos omgivningen. Fram till att vi hittat en fungerande behandlingsmetod är de drabbade helt beroende av att omgivningen visar hänsyn och tar sjukdomstillståndet på allvar, säger Eva Millqvist, professor, överläkare och forskare inom klinisk allergologi vid Göteborgs universitet.

 

5 myter om doftöverkänslighet

 1. “Andas genom munnen när det luktar parfym så känner du inget”.

Tyvärr fungerar det inte så. Retande dofter/kemikalier kan utlösa symptom via ögonen och alla delar av luftvägarna, inte bara via näsan. Doftkänsligheten sitter alltså inte bara i näsan, utan även i särskilda receptorceller i munhålan, halsen och på hornhinnan.

2. “Naturliga och ekologiska dofter går väl bra, det är inget tillsatt”
Att ha doftöverkänslighet, innebär att du kan få luftvägssymtom eller andra symptom som en person utan SHR inte skulle ha. Symptomen kan triggas av naturliga dofter, som blommor eller matos, såväl som av artificiella som doftljus eller trycksvärta.

3. ”Doftöverkänslighet är bara psykiskt. Vet man inte om att en doft finns i rummet så reagerar man inte”
Nej, det är inte bara psykiskt. Forskningen är fortfarande i ett tidigt stadie, men på senare år har man hittat sjukdomsmarkörer som visar att symptomen inte är inbillade, vi vet bara inte säkert varför dom uppstår än.

4. ”Det är väl bara att ta medicin så blir det bättre?”
Det är dessvärre inte så enkelt. Till skillnad från exempelvis astma uppstår det inte någon blockering av luftvägarna eller allergisk reaktion där man kan utveckla allergiantikroppar mot olika ämnen. Det finns alltså ingen medicin, utan du är beroende av att andra visar hänsyn och väljer oparfymerade produkter.

5. ”Den här parfymen luktar nästan ingenting på mig, så det borde du väl inte märka av?” 
Det är vanligt att man tror det, men vid doftöverkänslighet utlöses skyddande reflexer som hosta, nysningar eller tårvätska även vid mycket låga koncentrationer av ett doftande ämne.

 Parfymfri hårvård i vårt sortiment

 

För oss som apotekskedja är det viktigt att hela tiden jobba med att utveckla fler parfymfria produkter för att kunna erbjuda våra kunder alternativ till det parfymerade sortimentet. Under Parfymfria veckan är vår förhoppning är att vi tillsammans med Astma- och Allergiförbundet och Unga allergiker kan öka medvetenheten kring doftöverkänslighet, så att fler reflekterar över sin parfymanvändning och visar hänsyn till de över 600 000 personer som är drabbade, säger Annika Svedberg, chefsapotekare, Apotek Hjärtat. 

 

Tipslista på hur omgivningen kan visa hänsyn:

  • Använd parfymfria produkter som schampo, andra hårprodukter, tvål och hudkräm.
  • Kika en extra gång om din mascara, solkräm eller ditt raklödder är parfymerat – många produkter parfymeras helt i onödan.
  • Tvätta dina kläder med parfymfritt tvätt- och sköljmedel och använd oparfymerade rengöringsmedel.
  • Visa extra hänsyn i delade miljöer som kollektivtrafik, vårdinrättningar, skola och arbetsplats.
  • Välj doftfria växter som är bättre ur allergisynpunkt, och som fungerar för de flesta på exempelvis arbetsplatsen eller skolan. Släta gröna bladväxter brukar gå bra, men fråga de personer som har besvär.

 

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd via webbenkäter av Novus under oktober 2019, på uppdrag av Apotek Hjärtat, Astma- och Allergiforbundet och Unga Allergiker. Undersökningens deltagare är ur ett riksrepresentativt urval och har 1 069 respondenter.

 

Parfymfria veckan 2019 pågår från den 4 till den 10 november i hela landet.

 


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.