Nytt initiativ lyfter klimakteriet på arbetsplatsen

Alla kvinnor går genom klimakteriet. Men ändå vet vi alldeles för lite om det. Klimakteriesäkringen är ett utbildningsinitiativ från oss på Hjärtat där vi vill hjälpa till att förbättra arbetsmiljön för kvinnor i övergångsåldern. För klimakteriet är inte bara en hälsofråga – det är också en arbetsmiljöfråga.


I en nationell undersökning som vi genomfört fann vi att två av tre kvinnor (64 %) upplevt besvär i samband med klimakteriet. Och att var fjärde kvinna (25 %) upplevt att det påverkat yrkeslivet negativt. Vi lärde oss också att 57 % av svenskarna inte reflekterat över om klimakterierelaterade besvär har påverkat en kollegas humör, mående eller förmåga att utföra sitt jobb. Tydliga siffror som visar på ett stort behov av att höja kunskapsnivån och öka medvetenheten om vad klimakteriet kan innebära.

 

Kunskapsstärkning på schemat

Vi tycker att det är viktigt att alla ska få känna sig trygga och förstådda på jobbet. Inte minst när livet förändras. Med Klimakteriesäkringen vill vi öka förståelsen för vad klimakteriet kan innebära för en kollega. Men också ge handfasta tips och råd om vad arbetsgivare kan göra för att stötta en erfaren och värdefull kollega genom en livsförändrande process.

 

💡Utbildningen består av en 16 minuter lång film samt ett efterföljande quiz.

 Helhjärtad satsning

Under hösten 2022 kommer alla chefer på Apotek Hjärtat att göra utbildningen. Förhoppningen är att vi ska kunna inspirera andra företag till dialog och till att ta ett steg mot en bättre och mer inkluderande arbetsplats. Det här är en fråga som vi brinner helhjärtat för.

Klimakteriesäkringen har tagits fram av våra egna experter, tillsammans med vår HR-avdelning, i nära samarbete med klimakterieexperten Pernilla Ny, disputerad universitetsadjunkt vid Lunds Universitet.

💡 Hjälp oss gärna att sprida utbildningen – den är fri för alla att använda. Tillsammans kan vi klimakteriesäkra Sveriges alla arbetsplatser! 
Här hittar du länk till utbildningen om du vill göra den själv eller dela den med dina kollegor.

 

Jobbar du i en organisation med egen utbildningsplattform? 💚

Skriv ett mail till oss så skickar vi ett färdigt filpaket (Scorm) att bädda in direkt i er egen plattform. 

 

        


Taggar: klimakteriet , klimakteriesäkradarbetsplats , kvinnor , hälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.