Naturlig intimvård

De flesta kvinnor tar dagligen hand om ansiktet och kroppen med vårdande krämer och oljor. Men hur är det med underlivet? Kom ihåg att även de intima delarna av vår kropp behöver lite omtanke för att må bra.

 

Oavsett om du är ung, mitt i livet eller äldre är intimhälsa något som berör alla kvinnor. Vanor och rutiner och händelser i livet har inflytande på både kropp och själ – och på hur underlivet mår. 

PH-värdet ger balans

Kroppen är fiffig på att hjälpa sig själv. Till exempel håller flytningar underlivet rent, och så länge de inte luktar illa utan mest svagt syrligt, och är genomskinliga, vita eller ljusgula i färgen brukar allt vara som det ska. I samband med mens kan de ibland vara ljusrosa eller lite bruna.

Nyckeln till ett välmående underliv är ett sunt pH-värde, som hjälper till att reglera surhetsgraden i slidan. pH-värdet kan variera hos olika kvinnor och även hos samma kvinna under exempelvis menstruationscykeln. Med ellen Vaginal pH Control kan du själv kontrollera ditt vaginala pH-värde och upptäcka eventuell obalans. Om pH-värdet rubbas är det inte ovanligt att drabbas av bakteriell vaginos, som bland annat kan ge besvär som grå-gula illaluktande flytningar. Det är viktigt att behandla, så känner du igen besvären ska du kontakta en gynekolog.

Du kan underhålla en sund pH-balans genom att använda intimtvätt med samma pH-värde som underlivet, till exempel Hjärtats Intimtvål. Det finns också probiotiska tamponger som innehåller mjölksyrabakterier som hjälper till att balansera underlivets bakterieflora.

 

Fler vanliga underlivsproblem

Vid klimakteriet sjunker östrogenhalten i kroppen vilket kan göra slemhinnorna torrare och skörare. En vaginalkräm med östrogen kan motverka och lindra klimakteriebesvär. Slemhinnorna kan också påverkas av till exempel stress eller vid graviditet och amning.

De flesta kvinnor drabbas också någon gång i livet av underlivssvamp. Det är inte farligt men kan ge jobbiga symtom som klåda och sveda, skörhet och gryniga flytningar. Ibland går infektionen över av sig själv. Om inte, är det viktigt att besöka läkare som kan konstatera svampinfektion, och därefter behandla med receptfritt läkemedel.

 

Populära intimvårdsprodukter

Tänk på!

Eftersom vatten torkar ut slemhinnorna är det bra att inte duscha mer än en gång per dag, och använd gärna underkläder i bomull som andas. Och kom ihåg att underlivsbesvär är vanliga, upplever du obehag eller obalans är du är varmt välkommen att fråga oss om råd.

3 produkter som hjälper dig till ett välmående underliv:

Ellen Probiotiska Tamponger är berikade med mjölksyrabakterier och bidrar till underlivets normala funktion. Används under menstruation och minskar risken för klåda, irritation och illaluktande flytningar.

Hjärtats Intim Tvättolja är en mild och mjukgörande intimrengöring som bevarar den naturliga fuktbalansen i underlivet. Innehåller lugnande aloe vera och vitamin E som vårdar och mjukgör huden.

Multigyn LiquiGel är en lugnande hudkräm för intimområdet, som kan bidra till att motverka irriterad, torr och kliande hud. Används dagligen eller vid behov.


Taggar: intimvård , klimakteriet

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.