Taggar: mens , värk

Därför får du mensvärk – och det här kan du göra åt det

En del känner knappt av det medan andra lider så pass mycket att de måste sjukskriva sig från jobbet. Mensvärk följer de allra flesta kvinnor genom en stor del av livet. Vi tipsar om vad du kan göra för att minska smärtan.


Vi människor är olika och våra kroppar reagerar på olika sätt, så även när det kommer till menstruation och mensvärk.

Vid mens drar livmodern ihop sig för att kunna stöta ut slemhinnan, det är denna som vi sen ser som mens. Runt livmodern finns mycket nerver som påverkas av att den drar ihop sig. Det innebär att det inte bara kan göra ont i magen utan även i rygg, ljumskar och lår.*

En del hormoner är också inblandade, prostaglandin främst. De påverkar hur mycket mensvärk du får och de frigörs när livmodern stöter ut slemhinnan. Det är anledningen till att vi kan ha olika ont – och också att du kan ha olika ont olika gånger du har mens.

Skulle det även vara så att mensvärken infaller samtidigt som du är stressad och har sovit och ätit dåligt kan det vara svårare att hantera smärtan än om du är utvilad och mår bra i övrigt. Se därför till att ta hand om dig själv lite extra dagarna innan du vet att du ska få mens.

Du ska inte behöva ha ont i onödan, det finns flera knep att ta till för att få bort, eller i alla fall lindra, smärtan. Men besvären ser olika ut hos olika personer. En del har endast en lätt molande värk, medan andra har så ont att de tror att de ska svimma. Har du stora besvär ska du alltid rådfråga en barnmorska eller gynekolog för att få råd och tips för hur just du kan lindra smärtan.

 

 1. 1
  Receptfria smärtstillande läkemedel
  Det finns flera olika typer av receptfria läkemedel som kan lindra mensvärk. Bland de vanligaste är tabletter med de verksamma ämnena ibuprofen eller naproxen. För att de ska kunna ge smärtan en rejäl match är det bäst att ta läkemedlet så fort du känner av symptomen – inte när de redan har blommat ut som värst. Om du inte kan ta ibuprofen eller naproxen så kan receptfria läkemedel med paracetamol vara ett alternativ.
 2. 2
  Värm mage eller rygg
  Mensvärken kan ofta kännas mindre om du lägger någonting varmt mot området där det gör ont, som mage och rygg. Fyll en varmvattenflaska med vatten eller ta en varm dusch och rikta munstycket mot magen. En varm vetekudde kan även vara skön att lägga på magen.
 3. 3
  Rör på dig
  Att träna kanske är det sista du är sugen på att göra när du ligger uppkrupen i soffan, men om det går – försök att röra på dig. Det kan vara allt ifrån en rask promenad till ett svettigt pass på gymmet. Rörelse kan göra att krampen i livmodern lättar. Tar det emot att röra sig, kör ett lättare yogapass hemma, allt som krävs är en yogamatta.
 4. 4
  Sex – med dig själv eller tillsammans  
  Visste du att sex under mens faktiskt kan ta bort eller minska värken? När du får orgasm slappnar livmodern av vilket resulterar i att kramperna släpper. Tillsammans med partner eller på egen hand (kanske med hjälp av en sexleksak?) spelar ingen roll – orgasmen är det viktiga.  

 

Kontakta sjukvården för att få hjälp om något av detta stämmer för dig:

- Receptfria värktabletter inte hjälper

- Du har mycket ont

- Du plötsligt får mensvärk utan att ta haft det innan

 *Källa: 1177.se


Taggar: mens , värk

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.