Skip to main content
Därför får du mensvärk – och det här kan du göra åt det

Därför får du mensvärk – och det här kan du göra åt det

Publicerad 2024-08-09
Senast uppdaterad 2024-08-09

För vissa märks knappt mensvärken, medan andra upplever den så intensiv att de måste sjukskriva sig från jobbet. Mensvärk är något som de flesta kvinnor upplever under stora delar av livet. Här delar vi med oss av tips på hur du kan lindra smärtan.

Vi människor är olika och våra kroppar reagerar på olika sätt, så även när det kommer till menstruation och mensvärk. En del kvinnor har problem med kraftig mensvärk medan andra nästan inte märker något alls.  

Vad beror mensvärk på?

Vid mens drar livmodern ihop sig för att kunna stöta ut slemhinnan, det är denna som vi sen ser som mens. Runt livmodern finns mycket nerver som påverkas av att den drar ihop sig. Det innebär att det inte bara kan göra ont i magen utan även i rygg, ljumskar och lår.  

En del hormoner är också inblandade, prostaglandin främst. De påverkar hur mycket mensvärk du får och de frigörs när livmodern stöter ut slemhinnan. Det är anledningen till att vi kan ha olika ont – och också att du kan ha olika ont olika gånger du har mens. 

Skulle det även vara så att mensvärken infaller samtidigt som du är stressad och har sovit och ätit dåligt kan det vara svårare att hantera smärtan än om du är utvilad och mår bra i övrigt. Se därför till att ta hand om dig själv lite extra dagarna innan du vet att du ska få mens. 

Du ska inte behöva ha ont i onödan, det finns flera knep att ta till för att få bort, eller i alla fall lindra, smärtan. Men besvären ser olika ut hos olika personer. En del har endast en lätt molande värk, medan andra har så ont att de tror att de ska svimma. Har du stora besvär ska du alltid rådfråga en barnmorska eller gynekolog för att få råd och tips för hur just du kan lindra smärtan. 

Olika typer av smärtlindring vid mens

När det kommer till smärtlindring av mensvärk kan det hjälpa med både smärtstillande tabletter och värmekudde, lugna promenader och yogaövningar eller kanske en varm dusch. De flesta känner av starka symtom och besvär de första dagarna, så det brukar räcka med att man lindrar med hjälp av smärtstillande under den första fasen. Man ska vanligtvis inte behöva ta smärtstillande under hela menscykeln. 

Rätt typ av smärtstillande tablett

Det kan vara svårt att veta vilken typ av smärtlindrande receptfri medicin man ska välja. Vi har pratat med Mia Johansson, leg. apotekare på Apotek Hjärtat, som ger sin rekommendation. 

– För smärtlindring är oftast något antiinflammatoriskt läkemedel det bästa alternativet. Jag brukar personligen rekommendera naproxen, då det ämnet har lite längre effekt än ibuprofen, men man ska inte använda antiinflammatoriska tabletter om man till exempel äter vissa blodtryckssänkande läkemedel, har hjärtproblem, astma eller magsår. Då är paracetamol ett bättre alternativ, säger Mia.

Värm mage eller rygg

Mensvärken kan ofta kännas mindre om du lägger någonting varmt mot området där det gör ont, som mage och rygg. Fyll en varmvattenflaska med vatten eller ta en varm dusch och rikta munstycket mot magen. En varm vetekudde kan även vara skön att lägga på magen. 

Rörelse

Att träna kanske är det sista du är sugen på att göra när du ligger uppkrupen i soffan, men om det går – försök att röra på dig. Det kan vara allt ifrån en rask promenad till ett svettigt pass på gymmet. Rörelse kan göra att krampen i livmodern lättar. Tar det emot att röra sig, kör ett lättare yogapass hemma, allt som krävs är en yogamatta. 

Preventivmedel och mens

Preventivmedel kan påverka menscykeln och hur vi mår. Vissa upplever positiv effekt på mensen och menscykeln vid användning av preventivmedel, medan det är tvärt om för andra. Rådfråga en läkare eller barnmorska.  

– Idag finns många olika typer av preventivmedel att välja bland. De som innehåller könshormoner gör att blödningen blir mindre och mensen blir mindre smärtsam, och i vissa fall kan menstruationen helt utebli, säger Mia. 

Kontakta sjukvården för hjälp när:

  • Receptfria värktabletter inte hjälper.

  • Du har mycket ont och svårt att röra dig.

  • Du plötsligt får mensvärk utan att ha haft det innan.

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat