Taggar: mens , pms , pmds

Besvär med PMS eller PMDS? Få hjälp hos Min Doktor

Svullen mage, ömma bröst och huvudvärk? Nedstämd, trött och lättretlig? Många kvinnor känner förmodligen igen sig och vet att dessa symtom, bland många andra, ofta betyder att mensen är på gång. Här kan du läsa mer om PMS och PMDS och hur Apotek Hjärtats samarbetspartner Min Doktor kan hjälpa dig som har det jobbigt.

 

Det är vanligt att må dåligt både fysiskt och psykiskt innan mens och många kvinnor drabbas av PMS, premenstruellt syndrom. Mellan tre till fem procent av kvinnorna lider också av den svårare formen PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. Då är symtomen psykiska och kan vara så svåra att de liknar en depression. Ofta påverkas hela tillvaron med ångest, oro och konflikter. Lusten att hitta på saker minskar och många känner ett stort behov av att vara ensamma.

 

- Det är inte helt klart vad PMS och PMDS beror på, men man misstänker att det handlar om hormonella förändringar som ger kraftfulla effekter i hjärnan. Under ägglossning bildas ett gulkroppshormon vilket är det hormon man tror ger besvär, säger Gerda Nilsson, läkare på Min Doktor.

 

Hjälp av Min Doktor

Vid PMS behövs sällan medicinering utan ofta räcker det med att se till att sova tillräckligt, röra på sig och äta näringsrik mat på regelbundna tider. Besvären kan även lindras genom yoga eller övningar i mindfulness. Vid PMDS behövs ofta behandling i form av KBT-terapi, antidepressiva läkemedel, p-piller eller vätskedrivande läkemedel. Det kan Min Doktor hjälpa till med, antingen via sajten mindoktor.se eller deras app. Min Doktor har också Vård- och Vaccin-mottagningar i anslutning till utvalda Apotek Hjärtat och ICA Maxi där de kan hjälpa dig vidare.

 

- Via appen får man oftast hjälp inom några timmar. Där får man göra ett litet test som man själv fyller i, och utifrån det kan vi kategorisera hur svåra besvär patienten har. Ibland räcker det med att ge livsstilsråd, medan det andra gånger behövs antidepressiva läkemedel, p-piller eller hormonspiral för att minska besvären.

 

Lär dig känna igen symtomen

PMS och PMDS kommer ofta regelbundet eftersom syndromen följer menscykeln. Det gör att du kan lära dig att känna igen och förstå symtomen, vilket bara det kan lätta bördan lite. Ett annat tips är att ladda ner en app som håller koll på menscykeln. Då kan du enkelt räkna ut när perioden med PMS eller PMDS börjar och slutar, och hinner förbereda dig lite på vad som väntar.

 

- PMS och PMDS kan vara svårt, men det finns hjälp att få. Med rätt behandling och livsstil minskar symtomen rejält och enstaka personer blir till och med helt besvärsfria. 

 

Så här söker du hjälp via Min Doktor

 

1. Logga in med mobilt bank-ID på mindoktor.se eller i appen som du laddar ner i App Store eller Google Play

2. Fyll i din hälsoprofil

3. Svara skriftligt på frågor om dina besvär. 

4. Skicka in ärendet kostnadsfritt. 

5. Kommunicera med behandlare via en säker chat. Videosamtal eller vanligt samtal används bara om det behövs. 

6. Välkommen till oss på Apotek Hjärtat för att hämta ut eventuellt recept. 

 


Taggar: mens , pms , pmds
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.