Så här fungerar akut p-piller

Om du haft samlag utan skydd och är orolig för att bli gravid kan ett akut p-piller tas för att förhindra en graviditet. Här kan du läsa mer om akut p-piller och vad som är bra att tänka på.


Akuta p-piller kallas också dagen efter-piller och är receptfria. De kan alltså köpas på apoteket utan att du besökt en läkare innan. Om man haft oskyddat samlag och vill motverka en möjlig graviditet ska ett akut p-piller tas så snart som möjligt efter samlaget. Det beror på att ju snarare efter samlaget pillret tas desto mindre är risken att bli gravid. Läkemedlen Levonorgestrel ABECENorlevo och Postinor innehåller samma ämne, levonorgestrel och kan tas upp till tre dygn efter oskyddat samlag.

- ellaOne innehåller en annan substans och kan tas upp till fem dygn efter. Men för båda typerna av läkemedel gäller ändå att man ska ta dem så snart som möjligt, helst inom 12 timmar, säger Catharina Claesson, Chef Farmaci på Apotek Hjärtat.

 

Hämmar ägglossningen

Akut p-piller hämmar eller skjuter upp ägglossningen och minskar därför risken att bli gravid. De fungerar ungefär som vanliga p-piller med skillnaden att man bara behöver ta en tablett en gång. Eftersom de inte är lika säkra som vanliga p-piller ska de aldrig användas som en preventivmetod utan bara som en nödlösning.

- För exempelvis Norlevo anges att läkemedlet kan förhindra 52 – 85 % av förväntade graviditeter. ellaOne uppger att två kvinnor av hundra som tar detta läkemedel blir gravida.

Om du däremot redan hunnit bli gravid kan inte ett akut p-piller avbryta graviditeten. Då är det viktigt att du kontaktar en gynekologmottagning eller barnmorska för att få hjälp.

 

Ofarliga biverkningar vanliga

Vanliga biverkningar av akut p-piller är huvudvärk, magont och illamående. Det är inte farligt och brukar gå över efter något dygn. Ibland rubbas nästkommande mens lite, den kanske kommer tidigare eller senare, och mellanblödningar är vanliga. Om man kräks inom tre timmar från att man tagit tabletten ska man ta en ny.

- Eftersom skyddet inte är hundra procent kan det också vara bra att ta ett graviditetstest tre till fyra veckor efteråt. Speciellt om man inte får nästa mens som väntat eller om den är mer än fem till sju dagar sen.

 

Viktigt att tänka på vid användning av akut p-piller

Vissa sjukdomar eller läkemedel kan försämra effekten av akut p-piller. Rådfråga personalen på apoteket och läs bipacksedeln innan användning.

Äter man p-piller ska de fortsätta tas som vanligt. Det kan dock vara bra att använda ytterligare skydd, till exempel kondom, till nästa mens. 


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.