5 pinsamma hälsoåkommor du gärna inte pratar om – och hjälp!
Ingen vuxen vill erkänna att det är svårt att hålla tätt, och löss kan få oss att verka smutsiga. Hur gör vi oss av med alla dessa pinsamheter – som är så vanliga?
1. Springmask
Det hör väl ändå till barnsjukdomarna tänker de flesta. Och det är vanligast bland barn i förskoleåldern men kan likaväl drabba vuxna. Symtomen är klåda runt ändtarmsöppningen, som är särskilt intensiv på kvällen eller natten när maskarna lägger ägg. Du kan också se maskarna, som vita smala trådar, i avföringen.
Hur blir jag av med springmask? Det finns receptfria tabletter för vuxna och barn över tio kilo. Det är viktigt att även symtomfria familjemedlemmar behandlas. Springmask smittar lätt och man får i sig äggen via munnen eller näsan. Smittan finns på leksaker, i damm och sängkläder. Var därför noga med städning och hygien under tiden som behandlingen pågår.
2. Löss
I årtionden har man vetat att huvudlöss inte trivs i smutsigt hår. Ändå lever myten om att den som får löss har dålig hygien. Ofta är det barn som är den första i familjen att drabbas. Det har att göra med löss smittar genom huvud mot huvud och barn lever ofta nära varandra. Det är inte alltid som löss ger det klassiska symtomet klåda. Då kan svart puder, lusens avföring, på kudden eller skjortkragen vara en ledtråd.
För att bli av med löss rekommenderas först och främst CE-märkta medicintekniska produkter som innehåller silikonolja. Av oljan kvävs lössen till döds. Fördelen med den här sortens lusmedel är att vi slipper den resistens som kan uppstå vid läkemedelsanvändning. Om metoden inte hjälper kan ett receptfritt läkemedel behövas. Bara den som bevisligen har löss ska behandlas – förebyggande behandling ger ingen effekt och ska undvikas.
3. Inkontinens
Att inte kunna hålla tätt kan bero på olika saker. Kissar du på dig vid hopp, nysningar eller hostningar är du drabbad av ansträngningsinkontinens, vilket till exempel kan bero på att du har fött barn. Det bästa sättet att behandla den här typen av inkontinens är bäckenbottenträning, så kallade knipövningar. För den som vill få lättare att hitta det rätta knipet kan knipkulor från apoteket vara en bra hjälp.
Överrinningsinkontinens är en annan variant och drabbar huvudsakligen män. Det som händer är att blåsan inte töms ordentligt när du kissar och symtomen är att det läcker urin i små skvättar. Den här typen av inkontinens är viktig att upptäcka i tid så att inte njurarna tar skada.
4. Underlivssvamp
Svampangrepp på de intimaste delarna är det ingen som skyltar med, men det är en mycket vanlig åkomma hos kvinnor. De typiska symtomen är intensiv klåda mellan blygdläppar och runt slidöppningen, svullna och röda blygdläppar, gryniga flytningar. Tack och lov läker en svampinfektion ofta ut av sig själv, men vill du skynda på processen och lindra symtomen finns receptfria läkemedel i olika former – vagitorier, kräm, kapslar eller slidtabletter. Vad du ska välja styrs av svampens fäste och vad du själv föredrar. Rådfråga på apoteket.
Svamp på penis gör att ollonet blir rött och fnasigt. Du kan också få en vit hinna över ollonet. Ibland dyker symtom även upp i ljumskarna, på penisskaftet eller pungen. Infektionen läker ut av sig själv och behöver inte behandlas med några läkemedel.
5. Vårtor
Vårtvirus finns i massor i vår omgivning. Det är lätt att smittas av viruset som finns i 150 olika varianter. Vårtor är vanligast hos barn i skolåldern, speciellt mellanstadiet, och är helt ofarligt och mest ett estetiskt besvär. Vårtor kan vara envisa, men med dagens frysbehandlingar för hemmabruk, kan man se resultat på bara ett par veckor.
Det finns även vårtmedel baserat på salicylsyra som ska användas dagligen medan vårtmedel som innehåller myrsyra endast behöver strykas på en gång i veckan.
Taggar: hälsa , inkontinens , springmask , löss , svamp , vårtor