Så slipper du röda prickar när du vaxar benen

En viss irritation är normalt efter en vaxning, särskilt om du har tunn och känslig hud. Men du kan förebygga irritation med rätt knep. Vi hjälper dig!


Det här beror prickarna på

Irritationen och eventuell rodnad brukar lägga sig inom något dygn. Det som kan ställa till bekymmer är bakterier. Efter en vaxning är hårsäckarna öppna, och då gäller det att se till att de inte blir infekterade.

Så kan du undvika prickar

  • Tvätta händerna noga och gör sedan ren huden efter vaxningen och smörj med en antiseptisk kräm. Det finns flera bra intimkrämer och kylande krämer med till exempel aloe vera som är avsedda att användas just efter vaxning och rakning. De fungerar också bra på benen om du lätt får röda prickar och vill vara extra noga med att hålla rent.
  • Undvik alla former av hög värme såsom varma bad, bastu, klorerade pooler och även att duscha alltför varmt. Värme och att du svettas skapar grogrund för bakterier.
  • Det nyvaxade området kan också vara känslig för friktion precis i början. Klä dig i löst sittande kläder av naturmaterial som hjälper till att hålla huden torr och luftig.
  • De första dagarna bör du undvika parfymerade produkter på nyvaxad hud.
  • När eventuell hudirration har försvunnit kan du efter några dagar göra en lätt peeling. Den tar bort döda hudceller och minskar risken för inåtväxande hårstrån.

Välj rätt sort vax

Det finns många olika produkter för vaxning: kallvax, varmvax, sockervax, strips, gel eller rollon, bland andra. Vilken som fungerar bäst beror på flera saker: vilken del av kroppen du vill vaxa, vilken sorts hår- och hudtyp du har och också vilken sorts metod du föredrar/tycker är lättast att arbeta med. Läs på om respektive produkt och följ instruktionerna!

Tips!

Om du aldrig har använt vax för hårborttagning tidigare rekommenderar vi att du testar på en liten del av det hudområde du vill få hårfritt. Applicera och ta bort vaxet enligt instruktionerna på förpackningen. Om du inte har fått någon negativ reaktion inom ett dygn kan du vaxa resten av området.


Taggar: vaxning , irriterad hud
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.