Taggar: ögon , linser

Allt du behöver veta om kontaktlinser

Hur vet jag om kontaktlinser är något för mig? Är de krångliga att använda? Och går det att bada med linser? Tim Nyfjäll, brand manager på Clearlii, har svar på detta och mycket mer.

Frågor & svar
Vem passar linser bra för?

– De flesta kan använda kontaktlinser. På Apotek Hjärtat finns det två typer av linser – endagslinser och månadslinser. Om du använder linser då och då, till exempel vid bilkörning eller idrott, passar endagslinser bra. Då öppnar du en ny lins varje morgon och slänger linserna vid dagens slut. Månadslinser däremot kan användas i upp till 30 dagar från att du öppnar förpackningen. I stället för att slänga linserna på kvällen rengör du dem med linsvätska och använder igen nästa dag, säger Tim Nyfjäll.Kan alla ha linser – oavsett synfel?

– Det finns linser anpassade till de flesta typer av synfel som närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet. Hos Apotek Hjärtat finns det linser för närsynthet och översynthet.Känns endagslinser och månadslinser olika mot ögat?

– En endagslins är generellt lite mjukare i materialet. För endagslinser öppnas en ny lins varje morgon vilket gör att du varje dag får en helt fräsch lins på ögat. Månadslinser ska hålla formen i upp till 30 dagar och är därför generellt lite hårdare. Endagslinser och månadslinser kan därför upplevas olika, och det är olika från person till person vad man föredrar.Vad är viktigt att tänka på med linser?

– Det absolut viktigaste innan du börjar använda linser är att du besöker din optiker. Eftersom det finns olika typer av synnedsättningar är det viktigt att du får ett linsrecept som passar just dig. Ofta får du också gå en liten linsskola hos optikern, som visar hur du sätter i och plockar ut linsen..

– Tänk också på att alltid vara väldigt noga med hygienen. Innan du sätter i en lins ska du tvätta händerna ordentligt med tvål och torka dem noga, gärna med en luddfri handduk, eftersom linser varken gillar vatten eller ludd. Kontrollera också att linsen är åt rätt håll innan du sätter in den i ögat. När linsen är rättvänd är den jämnt rund och skålformad. Är linsen ut och in så viker sig i stället kanterna utåt och du får en lins som inte är helt rund. Om linsen är felvänd så är det bara att du vänder på linsen innan du sätter i den.Kan jag rengöra månadslinserna med vatten?

– Nej, det ska du inte göra. Vanligt vatten kan innehålla bakterier som ökar risken för en infektion. Rengör alltid linserna med linsvätska och låta dem ligga i ett linsetui med linsvätska när du inte använder dem. När etuiet inte används ska du inte skölja ur det med vatten, utan med linsvätska och låta det stå öppet och torka ur ordentligt.Hur sätter man i en lins?

– Det enklaste är att stå framför en spegel. Tvätta och torka händerna och placera sedan linsen på pekfingret för att kontrollera att den är åt rätt håll. Använd lång- eller ringfingret (med samma hand som du håller i linsen) för att dra ned undre ögonlocket. Med andra handen lyfter du samtidigt på det övre ögonlocket och placerar linsen mitt på ögat. Släpp sedan ögonlocken försiktigt, titta rakt uppåt och blinka ett par gånger för att linsen ska hamna ordentligt på plats. Om den hamnat fel märker du det, det känns obekvämt direkt. Då får du ta ut den och försöka igen.Kan man använda linser vid förkylning?

– Generellt är rekommendationen att man inte ska använda linser vid förkylning. När kroppen är påverkad av en förkylning kan produktionen av tårar sättas ur balans, vilket gör ögat mer mottagligt för virus och infektioner. Att använda linser när du är förkyld ökar även risken att drabbas av ögoninflammation då bakterier eller virus kan föras över från fingrarna. Har du en vagel kan linserna förvärra obehaget och bör inte användas. Låt ögonen vila tills du är frisk.Hur är det med linser och pollenallergi?

– Det går att använda linser vid pollenallergi, men upplever man att ögonen kliar och blir röda så ska man ta ut linserna och låta ögonen vila. Upplever man återkommande problem med att använda linser vid pollensäsongen så kan man alltid kontakta sin optiker för rådgivning.Hur många timmar i rad kan man ha linserna i?

– Ta ut linserna varje kväll. Linser reducerar som sagt lite av ögats syretillförsel, och har du haft linser hela dagen är det viktigt att låta ögonen vila under natten.Kan man bada med linser?

– Undvik så gott det går att bada med linser. Att få havs- sjö- eller poolvatten i ögat när man bär linser kan öka risken för en infektion eftersom bakterier kan fastna under linserna. Men om du måste bada med linser rekommenderar vi vattentäta simglasögon och att du byter linserna så snart du badat klart. Om du använder endagslinser bör du byta till nya linser, och använder du månadslinser ska du skölja av dem med linsvätska innan du sätter i dem igen.Finns det någon åldersgräns för användning av linser?

– Ja, generellt kan barn från åtta års ålder börja använda kontaktlinser. Återigen är det viktigt att gå till optikern först. Där bestämmer man också ihop vad som passar barnet bäst – glasögon eller linser. Linser kräver lite mer av barnet eftersom det är viktigt att tänka på hygienen och att inte ta på linserna med smutsiga fingrar till exempel.Kan de med torra och känsliga ögon använda linser?

– Ja, det finns linser för olika behov. Exempelvis är båda Clearliis endagslinser berikade med hyaluronsyra som håller linsen fuktad på ögat hela dagen. Den ena av dem, Clearlii Vitamin, är dessutom berikad med vitaminer som utsöndras i ögat under hela dagen. Detta kan bidra till att reducera trötthet som annars uppkommer efter långvarigt linsanvändande.Finns det linser med UV-skydd?

Ja, det finns. Hos Apotek Hjärtat har alla linser från Clearlii både UVA och UVB-skydd inbyggt i linsen. Det skyddar ögonen mot solens skadliga strålning, men man ska alltid komplettera med solglasögon. Linsen skyddar dessutom inte hela ögat, utan bara så långt som linsen sträcker sig.  Vad är en baskurva?

– Det är en indikation på linsens kupning. Alla linser är kupade, men olika mycket, för att de ska passa många olika sorters ögon. Optikern hjälper dig att hitta rätt baskurva, säger Tim Nyfjäll.

 
Här hittar du hela vårt utbud
av linser och tillbehör!

Upptäck vårt sortiment för linsbärare


Taggar: ögon , linser

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.