Myggbett – tips & produkter som hjälper mot klåda
Publicerad 2024-06-26
Senast uppdaterad 2024-09-30
En av de vanligaste sommarplågorna i Sverige är myggbett. Så fort vädret blir lite varmare kommer myggorna fram och stör genom att stickas och suga blod. Vissa reagerar starkare på myggbett än andra, men vanligast är att ett myggbett kliar intensivt i en eller ett par dagar. Här går vi igenom hur man undviker och hur man bäst behandlar myggbett.
Symtom på myggbett
Ett myggbett syns på huden som en liten svullnad med rodnad omkring. Oftast kliar bettet i några dagar innan det försvinner av sig självt. Ibland kan myggbett svullna upp mer än vanligt, vilket kan bero på att du är överkänslig eller att huden där bettet sitter är extra tunn. Även om det ser obehagligt ut är det inte farligt och går oftast över inom ett par dagar. Här kan du läsa mer om överkänslighet mot myggbett.
Varför kliar myggbett?
Mygghonor behöver ett protein som återfinns i vårt blod för att kunna utveckla ägg och föröka sig – därför sticks de. När myggan suger blod sprutar den samtidigt in sitt saliv i vår hud, vilket förhindrar blodet från att koagulera (stelna) och gör att mer blod kan komma in i myggans snabel. Vår kropps immunförsvar reagerar på myggans saliv genom svullnad och klåda.
Myggbett på ögonlocket
När en mygga sticker på ett ställe där huden är extra tunn eller känslig, som på ögonlocket, kan bettet svullna upp rejält vilket kan se obehagligt ut. Det är dock inte farligare än ett vanligt myggbett och det går vanligtvis över av sig självt inom ett par dagar.
Myggbett på barn
Eftersom barns immunförsvar inte har hunnit utsättas för lika många myggbett som en vuxens immunförsvar har, är deras skydd inte lika starkt. Det gör att barn kan vara extra känsliga mot myggbett. Det kan yttra sig i myggbett som blir större och mer svullna än vad du som vuxen är van vid, eller att barnet upplever en stark klåda. Detta är helt normalt och överkänsligheten försvinner oftast när barnet blir äldre.
Var och när är myggen aktiva?
Myggen dyker upp så fort det blir tillräckligt varmt ute – vanligtvis i slutet av maj i södra Sverige och runt midsommar i norra Sverige. I juli är de som flest i antal och ju närmare hösten kommer, desto mer minskar antalet. Myggorna är allra mest aktiva i gryning och skymning.
Lindring och behandling
Om du blivit myggbiten och tycker att det är jobbigt med klådan kan du testa att behandla den på olika sätt. Här går vi igenom några typer av receptfria produkter som du hittar i vårt sortiment och som kan lindra och behandla myggbett.
● Hydrokortison i form av salva eller kräm kan bidra till att minska klåda och svullnad. Hydrokortison för barn kan användas från två år.
● Smärtstillande salva kan också lindra sveda vid myggbett. Det kan användas från 1,5 års ålder.
● Antihistamintabletter, som dämpar allergiska reaktioner, kan hjälpa till att lindra kraftig klåda från myggbett. Kontrollera alltid vilken åldersgräns som står på förpackningen innan du ger antihistamintabletter till barn.
● Kylbalsam kan också kännas skönt och lindra klåda.
Knep för att lindra klåda från myggbett
Utöver de receptfria läkemedel vi nämner ovan finns det några egenvårdsråd som också kan lindra och motverka intensivt kliande myggbett. Du kan exempelvis testa att:
● Badda myggbettet med kallt vatten.
● Kyla ned myggbettet med en isbit inlindad i en tygbit.
● Undvika att klia på bettet, då det kan orsaka mer klåda.
Förebygga myggbett
Om man ska ge sig ut i ett område där man vet att det finns mycket mygg kan man ta till några förebyggande åtgärder för att undvika att drabbas av myggbett. Några av dessa är:
● Täck huden med kläder i ljusa färger. Mygg dras nämligen till mörka nyanser.
● Använd myggnät där det är möjligt, som över barnvagnen, över kepsen och i fönster.
● Myggmedel, som med hjälp av doft håller myggorna borta. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du ett brett sortiment av myggmedel från flera olika varumärken. Läs alltid på om rekommenderad ålder innan du använder myggmedel på ett barn.
När ska jag söka vård för myggbett?
I de allra flesta fall går ett myggbett över av sig självt inom några dagar, även om det är väldigt svullet. Om du upplever att myggbettets svullnad ökar efter några dagar ska du söka sjukvård. Det gäller också om du fått flera stick samtidigt som gett en kraftig svullnad.
Knottbett
Knott är en mindre mygga som suger blod genom att bitas. Ofta ger knott många bett samtidigt, vilket precis som myggbett kan klia och svida i några dagar. Du kan skydda dig mot knott på samma sätt som du skyddar dig mot myggor.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.