Allt om fästingar

När börjar fästingsäsongen och hur lång tid in på hösten sträcker den sig? Hur tar man bort en fästing på bästa sätt? Spelar det någon roll hur länge fästingen sitter innan man tar bort den? Oron kring fästingar är ofta stor så här års och frågorna många. Vi reder ut och svarar på era vanligaste frågor.


Fästingarna aktiva mars till november

Det är många som kanske tror att fästingar endast finns på sommaren, men faktum är att de finns redan från mars månad och ända in i november. Så fort temperaturen går över 5 plusgrader så vaknar de till liv efter vinterdvalan. Fästingssäsongen är med andra ord lång, och spås bli ännu längre i framtiden på grund av att klimatet ändras.

Idag återfinns fästingar i nästan hela Sverige, men allra flest är de i kusttrakterna i Stockholms, Uppsala och Södermanlands län. Även Göteborgsområdet och Skåne är drabbade. De allra flesta fästingar är ofarliga och orsakar mest lite klåda, men har man otur kan fästingarna smitta oss med TBE (fästingöverförd hjärnhinneinflammation) och borrelia genom sina bett.

Borrelia orsakas av bakterier och kan drabba dig flera gånger i livet, medan TBE är ett virus som känns igen av kroppen, vilket gör att du endast drabbas en gång.

Behandling av TBE och Borrelia

TBE kan du inte behandlas mot, men du kan vaccinera dig i förebyggande syfte. Bor du, eller vistas ofta, i något av de områden där fästingarna är som allra vanligast är det bra att vaccinera sig. Vaccinet tas i flera omgångar, men redan efter andra sprutan, som tas cirka tre månader efter den första, har du ett fullgott skydd. Hos vår samarbetspartner Min Doktor kan du enkelt boka tid för vaccinering. Påbörjar du en vaccinationskur är det viktigt att du fullföljer den för bra skydd.

De allra flesta som drabbas av TBE får lindriga symtom som trötthet, lite muskelvärk, huvudvärk eller feber. Oftast känner man sig frisk igen efter bara några dagar. Har du mer allvarliga symtom som väldigt hög feber, koncentrationssvårigheter, känner dig förvirrad eller är extra känslig mot ljus och ljud ska du söka vård. Då kan du ha drabbats av hjärnhinneinflammation.

Läs mer om TBE-vaccination och skillnaden mellan TBE & Borrelia


Borrelia orsakas som tidigare nämnts av bakterier och kan drabba dig flera gånger i livet. Behandling sker med hjälp av en antibiotikakur. Symtomen påminner om de för TBE; muskelvärk, trötthet och feber. Det tydligaste tecknet på borrelia är dock att det bildas en hudrodnad i form av en cirkel runt bettet. Blir den större än 4-5 cm ska du söka läkarvård.

Vanliga symtom på TBE och borrelia?

TBE: svår huvudvärk, hög feber, stelhet i nacken, kräkningar och yrsel.

Borrelia: trötthet, huvudvärk, feber, muskel- och ledvärk och att det bildas en hudrodnad, ofta i form av en cirkel runt bettet.

Förebygg fästingbett

Under högsommaren, speciellt fuktiga somrar som bjuder på mycket regn, är fästingarna som mest aktiva. Men det finns några användbara knep för att slippa undan de små rackarna.

✔️Kolla regelbundet igenom ditt husdjur efter fästingar och kamma igenom pälsen noggrant varje dag.

✔️Ha som rutin att varje kväll undersöka dig själv och dina barn ordentligt innan läggdags. Har ni varit ute i skogen eller på en äng, kolla gärna igenom hela familjen direkt när ni kommer hem. Platser som är bra att kolla lite extra på är hårbotten, öron, knäveck, armhålor och ljumskar.

✔️Ljusa kläder tros locka till sig fästingar, så välj hellre mörkare plagg och rolla gärna av dem när du kommer hem. Klä dig i stövlar, långärmat och långbyxor om du tänker gå i högt gräs eller i skogen.

✔️Använd förebyggande fästingmedel för att undvika att bli biten. Fästingmedel finns som spray, deo och stift. Spray passar för barn över 2 år.  

✔️Vaccinera hela familjen mot TBE i förebyggande syfte. Vaccin kan ges redan från 1 års ålder.

 

Så tar du bort fästingen på rätt sätt

Råd och rön kring hur man på bästa sätt ska ta bort fästingar har varierat under åren. Men rekommendationen är nu att du med hjälp av en vanlig pincett eller fästingplockare tar bort fästingen genom att dra den rakt upp. Försök få grepp så nära huden som möjligt så att hela huvudet följer med. Ju fortare du får bort fästingen desto mindre är chansen att du drabbas av en fästingburen sjukdom. Tvätta gärna bettmärket efteråt med tvål och vatten eller sårtvätt. Skulle någon del av huvudet sitta kvar, låt det vara, kroppen stöter oftast bort det själv.

Ta bort fästingen direkt! 
Risken att drabbas av en fästingburen sjukdom ökar ju längre fästingen sitter, så ta bort den så snart du kan.


Taggar: fästingar , vaccination , borrelia , tbe

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.