Fästingbett

Fästingar är små, blodsugande parasiter som trivs bäst i skogar, högt gräs och buskage. Idag återfinns fästingar i nästan hela Sverige, men allra flest är de i kusttrakterna i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län. Ett fästingbett är oftast ofarligt men kan sprida sjukdomar som TBE och borrelia. Därför är det viktigt att ta bort fästingen direkt när man upptäcker den. På den här sidan går vi igenom de vanligaste frågorna kring fästingar och fästingbett.

 

När är fästingar aktiva?

Många tror att man endast behöver hålla utkik efter fästingar på sommaren, men faktum är att de är aktiva redan från mars månad och ända in i november. Så fort temperaturen går över fem plusgrader vaknar de till liv efter vinterdvalan. Fästingsäsongen är med andra ord lång, och spås bli ännu längre i framtiden på grund av att klimatet blir allt varmare.

 

Symtom på fästingbett

Ett fästingbett orsakar sällan någon smärta och därför kan det vara svårt att upptäcka när man blivit biten. Efter att du vistats på platser där fästingar kan förekomma är det därför bra att ha som vana att undersöka huden. Ett fästingbett kan se ut ungefär som ett myggbett, med lite svullnad och rodnad – med skillnaden att fästingen sitter kvar i huden. Ibland har själva fästingen släppt, men då brukar man ändå kunna se en liten svart prick i bettet. Veckorna efter ett bett kan det vara bra att vara extra vaksam på ytterligare symtom kring bettet.

 

Sjukdomar från fästing

De allra flesta fästingar är ofarliga och orsakar mest lite rodnad och klåda, men har man otur kan fästingarna smitta med TBE (fästingöverförd hjärnhinneinflammation) och borrelia genom sina bett.

Vanliga symtom på borrelia är trötthet, huvudvärk, feber, muskel- och ledvärk och att det bildas en hudrodnad i form av en cirkel runt bettet.

Borrelia orsakas av bakterier och man kan drabbas flera gånger i livet. Sjukdomen behandlas med hjälp av antibiotika. Symtomen är liknande de för TBE, det vill säga muskelvärk, trötthet och feber. Det tydligaste tecknet på borrelia är dock att det bildas en hudrodnad i form av en cirkel runt bettet. Blir cirkeln större än 4-5 cm ska du söka läkarvård.

Vanliga symtom på TBE är trötthet, lätt muskelvärk, huvudvärk eller feber.

TBE är ett virus som du inte kan behandlas mot, däremot kan du vaccinera dig i förebyggande syfte. De allra flesta som drabbas av TBE får lindriga symtom och oftast känner man sig frisk igen efter bara några dagar. Sök vård om du har mer allvarliga symtom som hög feber, svår huvudvärk, kräkningar och yrsel. Då kan du ha drabbats av hjärnhinneinflammation.

 

Vaccinering mot TBE

Bor du, eller vistas du ofta, i något av de områden där fästingarna är som allra vanligast, är det bra att vaccinera sig. Vaccinet tas i flera omgångar, men redan efter andra sprutan, som tas cirka tre månader efter den första, har du ett fullgott skydd. Påbörjar du en vaccinationskur är det viktigt att du fullföljer den för optimalt skydd. Hos vår samarbetspartner Min Doktor kan du enkelt vaccinera dig mot TBE.

 

Röd ring runt fästingbett

Rodnad i anslutning till ett fästingbett är vanligt, men om du upptäcker en röd ring runt ett fästingbett kan det vara ett tecken på att du blivit smittad av borrelia. Rodnaden kommer då oftast en till fyra veckor efter att du blivit biten och är vanligtvis större än fem centimeter i diameter. Om du misstänker att du har borrelia ska du kontakta sjukvården.

 

 

Hur tar man bort en fästing?

Ju fortare du får bort fästingen desto mindre är risken att du drabbas av en fästingburen sjukdom. Så här kan du gå till väga för att på bästa sätt plocka bort en fästing som sitter i huden:

  1.  Dra fästingen rakt upp med hjälp av en vanlig pincett eller fästingplockare.
  2.  Försök få grepp så nära huden som möjligt så att hela huvudet följer med.
  3. Tvätta gärna bettmärket efteråt med tvål och vatten eller sårtvätt.
  4. Om du upptäcker att en del av huvudet sitter kvar, låt det vara. Kroppen stöter oftast bort det.

 

Fästingbett hos barn

Fästingbett är inte mer farligt för barn än för vuxna, men eftersom fästingar kan sprida sjukdomar är det viktigt att plocka bort dem så snabbt som möjligt. Efter att ett barn har rört sig på platser där fästingar trivs är det bra att undersöka hela kroppen efter fästingar. Titta gärna särskilt noga i hårbotten och bakom öronen, där fästingar enkelt kan missas. Veckorna efter ett bett kan det vara bra att vara extra vaksam på ytterligare symtom kring bettet.

 

Hur kan man förebygga fästingbett?

Under högsommaren, speciellt fuktiga somrar som bjuder på mycket regn, är fästingarna som mest aktiva. Men det finns några knep för att slippa undan de små rackarna.

  • Ha som rutin att varje kväll undersöka dig själv och dina barn ordentligt innan läggdags.
  • Har ni varit ute i skogen eller på en äng, kolla gärna igenom hela familjen direkt när ni kommer hem. Ställen som är bra att kolla lite extra på är hårbotten, öron, knäveck, armhålor och ljumskar.
  • Ljusa kläder tros locka till sig fästingar, så välj hellre mörkare plagg och rolla gärna av dem med en klädroller när du kommer hem. Klä dig i stövlar, långärmat och långbyxor om du tänker gå i högt gräs eller i skogen.
  • Använd förebyggande fästingmedel för att undvika att bli biten. Fästingmedel finns som spray, deo och stift.
  • Vaccinera hela familjen mot TBE i förebyggande syfte. Vaccin kan ges redan från 1 års ålder.

 

När ska jag söka vård?

Vanligtvis behöver du inte söka vård efter att du blivit biten av en fästing. Om du får en rodnad runt bettet en-fyra veckor efter att fästingen tagits bort bör du kontakta en vårdcentral. Om du efter ett fästingbett har feber, huvudvärk, ont i muskler, upplever stark trötthet eller har mer allvarliga symtom ska du kontakta sjukvården direkt.

 

Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.

 


Taggar: fästingar , vaccination , borrelia , tbe

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.